Orijinalini görmek için tıklayınız : Yemlik Balık (Monolog)
Nuri ERTİK
08.06.09, 00:58
o) Yemlik uzatma ağı: Uzunluğu en fazla 3 metre, yüksekliği en fazla 1 metre, göz açıklığı en fazla 28 milimetre olan, sadece canlı yem yakalanması amacı ile kullanılan fanyasız uzatma ağını,c)DEĞİŞTİRİLDİ Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıkları,]
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları, (DEĞİŞİKLİK, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)
Yemlik balıklar
MADDE 10 – (1) Çizelge-3’de yer alan yemeklik balıkların, amatör avcılıkta yemlik balık ağı ile avlanmaları serbesttir.
Çizelge 3 - Yemlik balıklar
http://img154.imageshack.us/img154/7201/sirkresim8bz7.gif
(2) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden, en fazla 30 adet yemlik balık bulundurulabilir.
(3) Ekolojik açıdan zararlı ya da potansiyel zararlı balık türleri canlı yem olarak kullanılamaz.
(4) Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler.
(5) Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir.
(6) Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir.
(7) Yemlik balıkların canlı olarak nakli yasaktır.
Ne kadar güzel...JAndarma Avlağı titizlikle kontrol ediyor .Ama o ney?
Bu ne hışım komutanım?
Bir koşu gelip bu ağ kiminnnn?
E benim...
Ben attım...
Ceza yazacam..
Neden?
Ağ kullanmak yasak...
Evet yasak...
Ben ağ kullanmyıroum...
Bu ney?
Ağ...
Çıkar bakayım...
Buyrun...
Bu balıklar ney üzerinde?
Kızılkanat..Yemlik...
Bu ağ yemlik olamaz...Bu balıkları da yem yapamazsın kızılkanat yasak daha sezonu açılmadı...
Kısa bir şaşkınlık?????
Ağ yemlik ağ, boyu 3 mt, derinlik 1 mt ve göz açıklığı 21 mm, yani tebliğdeki azami boyuttan az...
Kızılkanata gelince de yemlik olabilir 12 santimden küçük...
Yok olamaz...
Olabilir...
Olamaz...
Olur...
O zaman tarımdan yetkili çağıralım...
Peki...
Yetkili gelene kadar geçen zaman ve bu arada tebliğin incelenmesi, karşılıklı mülakat ve muallak bir durum...
Yemlik ağ konusunda tereddüt ok ama Kızılkanatın yemlik olup olmayacağı...
Tek güvencem de Kzılkanatların ağda olması ve yemlik olarak kullanılmamış olması...
Yaniş suç oluşmamış...
Kovaya girerse yemlik olduğu belli olacak ve yasaksa ben yasalara karşı gelen bir Amatör olarak cezamı çekeceğim...
Parası umurumda değil de...
O kadar ahkam kesip de bir de ceza almak...
Rezalet...
Maskeyle dolaşmayı gerektirecek bir durum..Hatta yok ol, bit, yerin dibine gir,mağmalarda kavrul...
İmdiiii...
Bakıyorum tebliğe,
Çizelge 3 te yemlik balıkları açıklamış iyi hoş ta...
MAdde 6 da da Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir. demiş...
Bir de maddeye göre, çizelgedeki balıklar sadece yemlik uzatma ağı ile yakalanabilir anlamı çıkıyor...
Ama 6 da da hepsini serbest bırakmış...
Nihayetinde Tarımdaki görevli geliyor...
Komutanım bu tırıvırı???????
Her ikimiz de şaşkın...
Ceza yazacam komutanım tutanak tutacam...????
Yok tırıvırı değil yemlik ağ...
Ağ sezonu kapalı????????
JAndarma görevlisi tamam hadi bir sorun yok diyerek (Danışılacak kişi bu olunca :D) bize, yemlik de olsa atmazsanız sevinirim, millet normal ağ diye ihbar edip duruyor(Bu da çok güzel insanlar artık tepisiz kalmıyor,) Teşekkürler diyerek ayrıldılar...
Vu arada kendisi tam bir doğa aşığı ve bu konularda ilgili birisi o yüzden keyfim kaçsa da kişiliğinden ve çabalarından dolayı olumsuz bir şey söyleyemem hakkında...
Çünkü tebliğde bilr muallaklık var...
Sen yanmazsan ben yanmazsam karanlıklar aydınlığa çıkmayacak nihayetinde...
Varsın keyfimiz kaçsın, insanlar görevlerini yapsınlar ve bir şeyler düzelsin de..
Ben de forumdaki ağabey ve kardeşlerimden bu konudaki doğruları öğreneyeim...
Biiyorum diyorum ama ahanda kaldım şimdi muallakta...
Eh her ukala bir gün dersini alıyor işte:D
SakaryaBalıkçısı
08.06.09, 01:18
Bence Madde 6 da kasıt edilen çizelgedeki balıklardır. Çünkü diğer maddelere baktığımızda konuların hepsi yemlik balıklarla alakalı. Ben şunu anlarım... Heee demekki istavritte olsa 2 cm olanını yem olarak kullanamam. veya 12cm i geçmişse istavritt yine yemlik olarak kullanamam.. Görüşüm bu yönde Saygılar.
Nuri ERTİK
08.06.09, 01:29
Eğer çizelgedeki balık kasedildiyse 6ncı maddeye ne gerek vardı...
6ncı maddede ne çizelgeye atıf var ne de açık tür tarifi...
Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları
Demiş...
Bu durumda 12 cm nin altındaysa tümü kullanılabilir, yemlik olarak...
veteriner01
08.06.09, 01:38
sonuna kadar haklısınız...haksızsınız demem için madde 6 nın olmaması lazım..:)
çok güzel bir anlatım,teşekkürler paylaşım için
SakaryaBalıkçısı
08.06.09, 01:55
Eğer çizelgedeki balık kasedildiyse 6ncı maddeye ne gerek vardı...
6ncı maddede ne çizelgeye atıf var ne de açık tür tarifi...
Demiş...
Bu durumda 12 cm nin altındaysa tümü kullanılabilir, yemlik olarak...
Yalnız şöyle bir durum var bu maddeler Yemlik balıklar başlığı altında toplanmış Tüm tatlı su ve deniz balıkları demiyor dikkanitizi çekerim. Hee evet çizelgedeki deseydi daha açık olurdu ama yemlik balıklar başlığında olduğu için bence herhangi bir yanlışlık yok.
Nuri ERTİK
08.06.09, 02:08
Tüm demesine gerek yok ki...
Maddedeki sırılama sadece yasal sayı ve boyla ilgili...
Hangi balıkar?
"Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları "
Yani kısıtlama sadece yasal sayı ve boy...
Yemlik balık tabirinde belirtilen
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları, (DEĞİŞİKLİK, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)
ve
5) Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir.
sınırlamasında olan...
Madde çizelgeye atıf yapmıyor.
Ç,zelge 1nci maddede ve 6ncı madde ondan sonra geliyor...
Çizelgeye Atıf yapmadığına göre ve maddenin anlamı tariflere göre okunduğunda çizelgeyi hükümsüz kılıyor...
dediğine göre, ve 6ncı maddede sadece boy ve sayı sınırlamasına atıfta bulunduğuna göre, yem olabilecem balıkların tümü bu kapsama giriyor...
Tek kısıtlama, ekolojik zararlı balıklar...
Ha tekrar incelersek, çizelge kısıtlama getirmiyor sadece listedeki balıklara serbestlik getiriyor...
Yani onun dışındakiler yasak demiyor...
Yasa teknii açısından kısıtlama olmayan şey serbesttir...
SakaryaBalıkçısı
08.06.09, 02:30
Tüm demesine gerek yok ki...
Maddedeki sırılama sadece yasal sayı ve boyla ilgili...
Hangi balıkar?
"Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları "
Yani kısıtlama sadece yasal sayı ve boy...
Yemlik balık tabirinde belirtilen
ve
sınırlamasında olan...
Madde çizelgeye atıf yapmıyor.
Ç,zelge 1nci maddede ve 6ncı madde ondan sonra geliyor...
Çizelgeye Atıf yapmadığına göre ve maddenin anlamı tariflere göre okunduğunda çizelgeyi hükümsüz kılıyor...
dediğine göre, ve 6ncı maddede sadece boy ve sayı sınırlamasına atıfta bulunduğuna göre, yem olabilecem balıkların tümü bu kapsama giriyor...
Tek kısıtlama, ekolojik zararlı balıklar...
Ha tekrar incelersek, çizelge kısıtlama getirmiyor sadece listedeki balıklara serbestlik getiriyor...
Yani onun dışındakiler yasak demiyor...
Yasa teknii açısından kısıtlama olmayan şey serbesttir...
Güzel abicim tamam kısıtlama olmayan şey serbesttir. Ancak şöyle bir durum var burda 1. si yemlik olan balıklar listede verilmiş durumda. Yani bunun dışındakiler yasak anlamı zaten bunun içinde var. 2.si YEMLİK BALIKLAR başlığının altında yazılmıştır 6. madde doğal olarak sadece yemlik balıkları kapsar ve yemlik balıklar madde 1 de çizelge olarak gösterilmiştir.
Nuri ERTİK
08.06.09, 02:40
İşte hem çizelgede, çizelge dışı olanın yasak anlamı çıkmıyor...
6ncı maddede yine ne çizelgeye atıf var ne de diğer balıkların yasak olduğuna...
zaten çizelge anlamsız oluyor...
Muallakta ve yanlış olan da bu zaten...
Diğer çizelgeler bakarsan kısıtlamalar var.
Ve tatlı su kefali için çizelgede kısıtlama var iken altta da akarsuda serbestliğini blirtmiş...
yani şöyle diyim bu konuya göre:
Yaz aylarında liselerde bir açıklama yaparlar: kısa kollu giymek serbest diye...
Bu durumda Uzun kollu giymek yasak mı oluyor?
veteriner01
08.06.09, 02:53
6ncı maddede yine ne çizelgeye atıf var ne de diğer balıkların yasak olduğuna...
Ve tatlı su kefali için çizelgede kısıtlama var iken altta da akarsuda serbestliğini blirtmiş...
Yaz aylarında liselerde bir açıklama yaparlar: kısa kollu giymek serbest diye...
son yazına işte FELSEFE budur derim ;):D:D:D
SakaryaBalıkçısı
08.06.09, 03:03
Abi Allah aşkına ne alakası var. O zaman şöyle düşün burda balık tutmak yasak değildir. O zaman tutmamak yasakmıdır? Bence yanlış yorumluyorsun.
Tabloda madde (1) tutulması serbset olan balıklar verilmiş. Bu bu kadar basit irdelesende didiklesende başka anlam çıkmaz bundan. 6. madde de YEMLİK BALIKLAR başlığı altında verilmiş doğal olarak sadece bu balıkları kapsar. Bu olay bu kadar net.
veteriner01
08.06.09, 03:07
Abi Allah aşkına ne alakası var. O zaman şöyle düşün burda balık tutmak yasak değildir. O zaman tutmamak yasakmıdır? Bence yanlış yorumluyorsun.
Tabloda madde (1) tutulması serbset olan balıklar verilmiş. Bu bu kadar basit irdelesende didiklesende başka anlam çıkmaz bundan. 6. madde de YEMLİK BALIKLAR başlığı altında verilmiş doğal olarak sadece bu balıkları kapsar. Bu olay bu kadar net.
buna bir cevap bekliyoruz :D:D:D:D:D
Nuri ERTİK
08.06.09, 03:15
Burada balık tutmak yasak değil dersen, sadece orada balık tutmanın yasak olmadığı yani yer yasağının olmadığı ama tür ve zaman yasaklarının düzenleyici olan tebliğe uygun olması gerektiği anlaşılır...
Hatta tebliğde orası yasak ise her ne kadar yasak değil yazsa da yasaktır çünkü amir olan tebliğdir ikisi farklı şeyler...
Ve 1nci maddeden de 6ncı maddeden de senin dediğin anlamlar çıkmaz...
İstersen yasa yapma teknikleri ve kanunsuz suç ve cezsa olmaz kuralını bir incele sen de benm dediğim şekilde anlamaya başlayabilirsin.
Çünkü serbestlikler, kısıtlamaları kaldırmak için verilir yoksa serbestlik verilenlerin dışındakiler, aksine hüküm yoksa yasak anlamına gelmez...
Mesela,
Karayollarında hız sınırı 90 km ama otoyolda 120 km olarak genel hız sınırlamasını yukarı çekip bir serbestlik sağlıyor...Ama bu senin 90 km ile gitmene engel değil...
Orada da Asgari 40 km lik bir sınır koymuş...
40 km nin ve %10 toleransla 36 km hızın altında gidemezsin gibi bir kısıtlama koymuş...
Örneklersek, bu çizelgedeki balıklar o 120 km sınırına kadar serbestiyi, ama genel balıkların yemlik olabileceği, yani 90 km lik hızla da gidilebileceğini söylüyor...40 km den aşağı gidilemeyecek olaması da Ekoloik zararlı balıkların kullanılamayacak olması...
veteriner01
08.06.09, 03:17
Burada balık tutmak yasak değil dersen, sadece orada balık tutmanın yasak olmadığı yani yer yasağının olmadığı ama tür ve zaman yasaklarının düzenleyici olan tebliğe uygun olması gerektiği anlaşılır...
Hatta tebliğde orası yasak ise her ne kadar yasak değil yazsa da yasaktır çünkü amir olan tebliğdir ikisi farklı şeyler...
İstersen yasa yapma teknikleri ve kanunsuz suç ve cezsa olmaz kuralını bir incele sen de benm dediğim şekilde anlamaya başlayabilirsin.
Çünkü serbestlikler, kısıtlamaları kaldırmak için verilir yoksa serbestlik verilenlerin dışındakiler, aksine hüküm yoksa yasak anlamına gelmez...
Mesela,
Karayollarında hız sınırı 90 km ama otoyolda 120 km olarak genel hız sınırlamasını yukarı çekip bir serbestlik sağlıyor...Ama bu senin 90 km ile gitmene engel değil...
40 km nin ve %10 toleransla 36 km hızın altında gidemezsin gibi bir kısıtlama koymuş...
Örneklersek, bu çizelgedeki balıklar o 120 km sınırına kadar serbestiyi, ama genel balıkların yemlik olabileceği, yani 90 km lik hızla da gidilebileceğini söylüyor...40 km den aşağı gidilemeyecek olaması da Ekoloik zararlı balıkların kullanılamayacak olması...
Vallahi bravo abicim :D:D:D senin yazılarını okuyorumda gerçekten kafam karışıyor :D:D bence %51 le sen haklısın ;)
Nuri ERTİK
08.06.09, 03:21
Vallahi bravo abicim :D:D:D senin yazılarını okuyorumda gerçekten kafam karışıyor :D:D bence %51 le sen haklısın ;)
:)
Ya haklı ya da haksızlık olayı değil ki...
Tebliğdeki görüdüğüm ve bana göre gariplk olan bir durumu netleştirmeye çalışıyoruz...
Neyse ben yatıyorum yarın Tarık abi,Tuncay abi ve diğer abilerimle kardeşlerim de görür ve bu bir şekilde netleşir...
SakaryaBalıkçısı
08.06.09, 03:25
Mesela,
Abi 2 kere okudum yazdığın yazıyı. Ama anlatmak istediğim bu değil benim. Sonuçta YEMLİK BALIKLAR başlığı var. O yazıda yazılan herşey YEMLİK BALIKLAR ile ilgilidir. Yemlik balıkların dışındaki balıklar ile ilgili bişey yazılmadığı sürece diğer cinsleri ilgilendirmez. Özellikle madde(1) de vermiş yasal olanları. Diğerleri otomatikman yasal olmuyo. Bu konuda anlaşamıyoruz seninle. Düz mantık düşün abi irdelemeye ne gerek var. Ki irdelesende bundan farklı bir anlam anca maksat kötüyse çıkar.
ide şurdan bak hız örneğini vermişsin.
Bu yolda maximum hız 120.
120 üstü yasak diyor mu? demiyor maximum 120 diyor. e o zaman buda yanlış yanılıyormuyum senin düşündüğün gibi bakarsak?
Diceğim o ki Konunun ana başlığı YEMLİK BALIKLAR
alttaki maddelerde sadece yemlik balıkları kapsar. Diğer balık türleri demediği sürece.
Nuri ERTİK
08.06.09, 12:39
Umtu, ilk mesajımda verdiğim sirküler örneklerine bir daha bakrasan hiç bir şekilde senin dediğin anlam çıkmıyor ki..
Yemlik balığın anlamı şu:
c)DEĞİŞTİRİLDİ Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıkları,]
Çizelge 3 deki balıkların ise yemlik olarak uzatma ağ (yemlik uzatma ağı) ile avlanması erbest bırakılıyor...
MADDE 10 – (1) Çizelge-3’de yer alan yemeklik balıkların, amatör avcılıkta yemlik balık ağı ile avlanmaları serbesttir.
[IMG]http://img154.imageshack.us/img154/7201/sirkresim8bz7.gif
Buradaki kısıtlamalar:
(2) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden, en fazla 30 adet yemlik balık bulundurulabilir.
(3) Ekolojik açıdan zararlı ya da potansiyel zararlı balık türleri canlı yem olarak kullanılamaz.
(5) Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir.
ve yine bir kısıtlama aynı zamanda da izin:
4) Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler.
Yani yemlik balık turna sezonunda ya da sazan yayın sezonunda avlanabilir demekte...Cümle anlamından, sazan avlamak hedefindeysen, yemlik balık avlayabilirsin...Ama canlı yeme bakmayan etcil olmayan balık avlayacaksan canlı yem avlayamazsın demek...Bu da ayrı bir anlamsız madde bana göre ama neyse...
Ve avlanabilecek yemlik balıklara izin veren madde...
(6) Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir.
Yani tüm bunlradan senin dediğin anlam hiç bir şekilde çıkmaz...
Özet olarak,
Yasal boy ve limitlerde (yemlik balığın sınırları: 12 cm ve 30 adete kadar) tüm tatlı su ve deniz balıkları (Ekolojik olarak zararlı türler dışında) yemlik olarak kullanılabilir.
Ayrıca çişzelgedeki balıkların da yemlik olarak uzatma ağı ile tutulması serbesttir...
(bu arada orada YEMEKLİK) balık diyor onu anlamadım ben...
DİL-İ BELA
08.06.09, 16:23
Eh, biraz da ben karıştırayım kafanızı:D
Arkadaşlar, hukukta dediğiniz gibi kanunsuz suç olmaz ilkesi gibi bir de çözüm üretmek için kullanılan ''mefhum-u muhaliften yola çıkmak'' diye bir deyim vardır.Ben de onu deneyip çözüme gitmek istiyorum.
Soru :Tebliğde yer alan yemlik balıklar neler değildir?
Cevap : Yemlik balıklar çizelgesinde yer almayanlar yemlik balık değildir.
Soru :Çizelgede yer alan Yemlik balıkların uzatma ağı ile yakalanması serbest iken diğer balıkların uzatma ağı ile yakalanması da serbest midir?
Cevap : Hayır.
Soru :Çizelgede yer alan yemlik balıkların boyu 12 cm den küçükse yemlik balık olurken, çizelgede yer almayan balıkların 12 cm.den küçük olanları da yemlik balık mı olur?
Soru : 12 cm ve yasal adet hangi balıklar için konulmuştur.
Cevap : Çizelgede yer alan yemlik balık türleri için.
Soru : Çizelgede yer almayan diğer balıklardan boyu 12 cm in altında olanlar 6.bende göre yemlik balık sayılır mı?
Cevap : Çizelgede yer almadığına göre yemlik balık sayılmaz.
yemlik balıklarla ilgili sirkülerden benim anladığım şu;
-tatlı sularda kullanılabilecek yemlik balık tatlı su kaya balığı ve tatlısu gümüşü,,ve bunlar için zaman yasaklaması yok..
-deniz balıkları için sirkülerde adı geçen yemlik balıkların avlanma yasağı olmadığı zamanlar,12 cm den küçük olanları..
daha öncede bahsi geçmişti,tatlı sular için,12 cm den küçük olsa bile ,hatta av sezonu açık olsa bile kayabalığı ve gümüş haricinde canlı yem kullanmak doğru değil ,demiştim.
tatlı sular için ,büyüdüğü zaman olta ile amatör avcılığı yapılan bir balığın canlı yem olarak kullanılması bence zaten vicdani sirkülere de hiç uymuyor.
veteriner01
08.06.09, 18:13
Arkadaşlar, hukukta dediğiniz gibi kanunsuz suç olmaz ilkesi gibi bir de çözüm üretmek için kullanılan ''mefhum-u muhaliften yola çıkmak'' diye bir deyim vardır.Ben de onu deneyip çözüme gitmek istiyorum.
Soru :Çizelgede yer alan Yemlik balıkların uzatma ağı ile yakalanması serbest iken diğer balıkların uzatma ağı ile yakalanması da serbest midir?
Soru :Çizelgede yer alan yemlik balıkların boyu 12 cm den küçükse yemlik balık olurken, çizelgede yer almayan balıkların 12 cm.den küçük olanları da yemlik balık mı olur?
Soru : Çizelgede yer almayan diğer balıklardan boyu 12 cm in altında olanlar 6.bende göre yemlik balık sayılır mı?
bunun adı felsefe ;)
Nuri ERTİK
08.06.09, 21:27
Abi ben de şöyle cevaplıyorum bilmem yanlış mıyım.
Yasal sayı ve boy sınırlamaları haricindeki deniz ve tatlı su balıkları yem
evet
Sadece yemlik balıklar için
Evet
Şimdi bir de neden bu şekilde cevapladığımı anlatayım.
Çizelgede yer alan yemlik balıkların uzatma ağı ile tutulması serbest bırakılmış ve çizelgeyi ilgilendiren içinde olduğu 1nci maddenin açıklaması bu şekilde...
Tebliğde yer alan diğer çizelgelere bakarsanız, çizelge tanımlarında tamamen sınırlandırıcı ifadeler var...
Mesela 11nci maddedeki çizelge 4 ün hem üzerinde hem de açıklamasında doğrudan kısıtlama var.
Madde 12 de ise çizelge 5 veriliyor ve bu çizelge 5 teki türler için kısıtlama getiriyor...Aynı zamanda çizelge içinde türlere göre de kısıtlama getiriyor.
Vel hasıl tüm çizelgelerde kendi içinde ayrı ve maddesinde de kısıtlamalar getiriyor.
Ama bu çizelge 3 te herhangi bir kısıtlayıcı ifade yok.Yani tebliğin genel yapısından farklı.
Özellikle madde 6 da ise çizelgeye herhangi bir atıf da yok...
Dolayısı ile hem çizelgenin ve madde açıklamasının sınırlayıcı olmaması hem de 6ncı maddede çizelgeye atıf olmaması diğer türlerin yasak olmadığını göstermekte.
Fedai ERDEM
08.06.09, 22:38
Abicim muhabbetinize doyum olmuyor.
Bunun için teşekkürler..
Yalnız sevindiğim bir nokta var.
Sizi Ergenekoncu sanıp içeri atmamışlar.
O yetkiliye çok güldüm.
Her eve lazım..
keşfetmekiçinbak
08.06.09, 23:42
Çok yorgunum ( iş yorgunluğu ) ... forumda ne var ne yok diye bakayım dedim... bakmaz olsaydım... ortalık karışmış... :)
Bir yerde ilgi gösterilmişiz o halde hemen konuya girelim.
Öncelikle, jandarma Tebliğ'i yorumlayıp kafasına göre esnetecekse Tebliğ'in her yerinden esnetir, anladığına göre sınırlamalar koyar vs vs vs. Ama öyle değil işte; öncelikle Tebliğ'i anlamak ve uygulamak zorundadır. Aksi takdirde T.C. kanunlarında yorumlanacak ve yanlış uygulanacak bir çok yasa mevcuttur. Uygulayıcılar, denetçiler vb. leri bu yasaları bilmek ve doğru uygulamak zorundadırlar, çünkü işleri budur başka işleri yoktur.
Sevgili kardeşimin konuya girişi kendince doğru olabilir ama az bilen ya da hiç bilmeyen bir çok kişinin kafasını karıştıracak türden bir giriş olmuştur. :eek: Bu tarz sorgulamalardan hep kaçınmışımdır. Kişilerin aklında aslında var olmayan ya da doğru olmayan kurallar bırakmaktan korkarım.
Uzmanlık alanım yemlik balıklar değil :) ( malum serde sahtecilik, yapay yem var ve canlı yeme karşı soğuk mu soğuk bir duruş var :) )...
Ancak Tebliğ'de yazılan açık ve nettir ( eksik olabilir eksikliğini ele almıyorum )
Yemlik Balıklar Madde 10 ve çizelge 3 ile ile belirtilmiştir, bunun haricinde türleri yemlik olarak kullanamazsınız.
Yemlik Uzatma ağınının tanımı da çok nettir. ( madde 3 genel tanımlar 2 o )
Tebliğdeki ifadeler pekiştirebilir ya da yeni serbestiler ya da yasaklamalar getirilebilir; tabiki de henüz arzulanan Tebliğ değildir. Bu yönde daha açık ifadeler ile önerilerde bulunmalıyız. Ya da zamanın geldiğinde ( Tebliğ toplantısı öncesi ) derneklerimize önerilerde bulunmak üzere notlarımızı almakta fayda var.
Diğer taraftan kanun uygulayıcısının --- aaaa ben yanlış yorumladım, sizi avınızdan alıkoydum, özür dilerim --- deme lüksü yoktur bu görevi su istimale girer ki bunun da cezası yasalarımızda mevcuttur.
bu arada kızılkanat'ı yemlik olarak kullanamazsın :D... yemlik olarak kullanılabilmesini istiyorsan sebep sonuç ilişkileri ile beraber Rastgele-Der' e her zaman iletebilirsin. :)... Emin ol tartışılacak ve değerlendirilecektir.
rastgelsin...
esk balık timi
09.06.09, 00:02
nuri çizelge 3 de yemlik olarak 12 adet balık yazılmış ve 12 cm altında olacak diyede şart koymuş,niye ,bu balıklar içinde zaman yasağı var ama amatöründe balık tutmak için canlı yeme ihtiyacı var işte bu nedenle bazı balıkları şartlı ihtiyaç için serbest bırakmış.şimdi tutturmuşun kızılkanat diye güzel kardeşim kızılkanatın zaman yasağı var tutamazsın zaman yasağı bitsin yarım kiloluğunu oltana tak yem yap, istersen kiloluk sazanı tak yayın yakala. zaman yasağında sen madur olma diye belirli balıkları belirli boyda ve sayıda serbest bırakmış
keşfetmekiçinbak
09.06.09, 00:52
nuri çizelge 3 de yemlik olarak 12 adet balık yazılmış ve 12 cm altında olacak diyede şart koymuş,niye ,bu balıklar içinde zaman yasağı var ama amatöründe balık tutmak için canlı yeme ihtiyacı var işte bu nedenle bazı balıkları şartlı ihtiyaç için serbest bırakmış.şimdi tutturmuşun kızılkanat diye güzel kardeşim kızılkanatın zaman yasağı var tutamazsın zaman yasağı bitsin yarım kiloluğunu oltana tak yem yap, istersen kiloluk sazanı tak yayın yakala. zaman yasağında sen madur olma diye belirli balıkları belirli boyda ve sayıda serbest bırakmış
Lütfen yorum yapmayalım; kırmızı ile işaretlediğim hariç diğer yazdıklarınız doğru. Yemlik balıklar belli bunların haricindeki balıkları yemlik yapamazsınız ( taaki Tebliğ değişinceye dek )
veteriner01
09.06.09, 00:55
Lütfen yorum yapmayalım; kırmızı ile işaretlediğim hariç diğer yazdıklarınız doğru. Yemlik balıklar belli bunların haricindeki balıkları yemlik yapamazsınız ( taaki Tebliğ değişinceye dek )
Allah aşkına kim doğru söylüyor ? :confused:
SakaryaBalıkçısı
09.06.09, 01:09
Çok yorgunum ( iş yorgunluğu ) ... forumda ne var ne yok diye bakayım dedim... bakmaz olsaydım... ortalık karışmış... :)
Bir yerde ilgi gösterilmişiz o halde hemen konuya girelim.
Öncelikle, jandarma Tebliğ'i yorumlayıp kafasına göre esnetecekse Tebliğ'in her yerinden esnetir, anladığına göre sınırlamalar koyar vs vs vs. Ama öyle değil işte; öncelikle Tebliğ'i anlamak ve uygulamak zorundadır. Aksi takdirde T.C. kanunlarında yorumlanacak ve yanlış uygulanacak bir çok yasa mevcuttur. Uygulayıcılar, denetçiler vb. leri bu yasaları bilmek ve doğru uygulamak zorundadırlar, çünkü işleri budur başka işleri yoktur.
Sevgili kardeşimin konuya girişi kendince doğru olabilir ama az bilen ya da hiç bilmeyen bir çok kişinin kafasını karıştıracak türden bir giriş olmuştur. :eek: Bu tarz sorgulamalardan hep kaçınmışımdır. Kişilerin aklında aslında var olmayan ya da doğru olmayan kurallar bırakmaktan korkarım.
Uzmanlık alanım yemlik balıklar değil :) ( malum serde sahtecilik, yapay yem var ve canlı yeme karşı soğuk mu soğuk bir duruş var :) )...
Ancak Tebliğ'de yazılan açık ve nettir ( eksik olabilir eksikliğini ele almıyorum )
Yemlik Balıklar Madde 10 ve çizelge 3 ile ile belirtilmiştir, bunun haricinde türleri yemlik olarak kullanamazsınız.
Yemlik Uzatma ağınının tanımı da çok nettir. ( madde 3 genel tanımlar 2 o )
Tebliğdeki ifadeler pekiştirebilir ya da yeni serbestiler ya da yasaklamalar getirilebilir; tabiki de henüz arzulanan Tebliğ değildir. Bu yönde daha açık ifadeler ile önerilerde bulunmalıyız. Ya da zamanın geldiğinde ( Tebliğ toplantısı öncesi ) derneklerimize önerilerde bulunmak üzere notlarımızı almakta fayda var.
Diğer taraftan kanun uygulayıcısının --- aaaa ben yanlış yorumladım, sizi avınızdan alıkoydum, özür dilerim --- deme lüksü yoktur bu görevi su istimale girer ki bunun da cezası yasalarımızda mevcuttur.
bu arada kızılkanat'ı yemlik olarak kullanamazsın :D... yemlik olarak kullanılabilmesini istiyorsan sebep sonuç ilişkileri ile beraber Rastgele-Der' e her zaman iletebilirsin. :)... Emin ol tartışılacak ve değerlendirilecektir.
rastgelsin...
Tuncay Abi'nin anlattıklarından sanırım benim anladığım şeylerin doğru olduğu çıkıyor. Teşekkürler güzel yorumların için abi eline sağlık.
Nuri ERTİK
09.06.09, 01:53
Peki,
Diğer tüm çizelgelerde sınırlamaları maddesinde belirten ve yine kısıtlamaları hem çizelge içinde hem de altında çizelge dahilinde yazan tebliğ,
Yemlik balık maddesinde bu yöntemi kullanmamış?
Diyelim ki sizin dediğiniz şekilde anlaşılıyor,
O halde neden 6ncı maddeyi koymuş?
Bu madde hiç bir yere atıf yapmadan sadece yasal sayı ve boy sınırlaması koymuş?
Eğer çizelgedeki balıklar dışındakiler yemlik olamayacaksa, bu maddenin anlamı ney?
Kendinden önceki maddeleri hükümsüz kılmıyor mu?
Ya da daha önceki çizelgedeki kısıtlamaları genişletmiyor mu?
SakaryaBalıkçısı
09.06.09, 02:02
Peki,
Diğer tüm çizelgelerde sınırlamaları maddesinde belirten ve yine kısıtlamaları hem çizelge içinde hem de altında çizelge dahilinde yazan tebliğ,
Bu madde hiç bir yere atıf yapmadan sadece yasal sayı ve boy sınırlaması koymuş?
Eğer çizelgedeki balıklar dışındakiler yemlik olamayacaksa, bu maddenin anlamı ney?
Nuri abi ben senin bu konularda ne kadar duyarlı ve tepkili olduğunu çok iyi bilen biriyim. Aynı şekilde seni az da olsa Kocaeli'ndeki Organizasyonda tanıyan biriyim. Ama 6. maddeyi ayrı bişey olarak düşünme yemlik balıklar konusundaki maddelerin devamı olarak düşün ki öyledirde zaten.
Hiç bir yere atıf yapmadan diyorsun. Zaten atıf yapmasına gerek yok Yemlik Balıklar belirli ve 6. maddede onları kapsıyor sadece. Ayrıca 2. ve 5. maddeyleri iyi okuduğumuzda yasal boyları ve sayıları b olarak düzenlenmiş. Yani yemlik balık değil.
Burda zaten 2. ve 5. maddeye atıf var. Yasal sayı ve boy sınırı 2. ve 5. maddede koyulmuştur.
Umarım beni yanlış anlamıyorsundur abi. Sana ters gitmek gibi bir niyetim kesinlikle yok. Ben sadece kendi bakış açımdan yorumlamaya çalışıyorum. Saygılar abi.
DİL-İ BELA
09.06.09, 02:27
Sevgili Nuri kardeşim;
Yemlik balıklar
MADDE 10 – (1) Çizelge-3’de yer alan yemlik balıkların, amatör avcılıkta yemlik balık ağı ile avlanmaları serbesttir.
ifadesi çok açıktır ve bu ifadeden anlamamız gereken şey de şudur;
1-Amatör balıkçılar bu tebliğle yasaklanan ağı kullanamadıklarından yemlik balık için belirtilen boy ve göz açıklığına sahip ağı kullanarak yemlik balık yakalama imkanı getirilmiş,
2-Hangi balıklar için yemlik ağ kullanabiliyoruz?Elbette çizelgede yer alan yemlik balıklar için.
3-Hangi balıklar için kullanamıyoruz?Yukarıda yazdığı gibi çizelge -3 te yer almayan balıklar için kullanamıyoruz.
4-Yasal sayı ve boydan ne anlıyoruz?Çizelgede yer alan balıkların 30 dan fazla ve 12 cm den büyük olmamaları gerektiğini anlıyoruz. Bunun nedeni ise 12 cm den büyük balıkların yemlik olarak kullanılmasının önüne geçmek ve bu bahane ile ağ kullanımının önlenmesidir.
6.bent 10. madde içerisinde değerlendirilmelidir,maddeden ayrı yorumlarsak sanki bağımsız bir madde gibi değerlendirirsek konunun ruhuna aykırı olur.
Selamlar..
Nuri ERTİK
09.06.09, 02:33
Yok abi ne demek yanlış anlamak...
:)
Sadece kafamda bir şüphe var ve bu maddeleri ben bu şekilde yorumladığım için kızılkanatı yemlik olarak kullanacaktım.
Şimdi burada iki durum söz konusu,
Bu maddede yasa yapma teknikleri açısından bana göre bir problem var ve yasa koyucunun amacı çizelge dışındaki balıkları yasaklamak ise 6ncı maddede genişletmemesi lazımdı...
Çünkü ben bu maddeye göre yorumlayarak Kızılkanatın yemlik olduğu konusunda rahat davrandım.
Çünkü ilk maddede sadece serbest bırakan bir tabir var...
Çizelgedekileri sebest bırakıyor ama haricini yasaklamıyor.
Çizelge ise açıklamasına tabi.
Yani yemlik uzatma ağla yakalanabilecek balıkların listesi.
Yemlik balıkları kısıtlama sözkonusu değil...
Çizelgeye ait tek kısıtlama sayı ile ilgili.
6ncı madde ise yeni bir tanım yapıyor ve sırası 1nci maddeden ve çizelgeden sonra olduğu için geçerliliği var..
Hatta 6ncı madde o kadar geniş yorumlanabilir ki (yorumlama Amatör açısından en geniş serbesti sağlayacak şekilde olmalıdır) yemlik balık tabiri de yok ve türü yasak olmayan ve yemlik sınıfına girmeyen (12 cm den küçük olmayan) bir balığı (mesela turna) (aslında 2,3,5 ve 7nci maddeye de atıf yapmadığından) kesilerek yem olarak kullanılabilir...
Gerçi madde 10 altında olmasından dolayı bu yorum çok zorlama olabilir.
Bu maddede bence hukuki anlamda bir sorun var...
Bence bu madde tebliğde düzeltilmeli ve gerçek hedef açıkça ortaya konmalı...
Ben her halde, mahkemeler bu durumu tescil edene kadar ya da tebliğde değişiklik olana kadar fikrimde sabit olacağım maalesef...
Sırf bunun için ceza yiyerek mahkemede sorunu çözmeyi bile deneyebilirim...
eskisehirli_omer
09.06.09, 02:42
Allah aşkına kim doğru söylüyor ? :confused:
Yalan söylüyen yok ki ;)
keşfetmekiçinbak
09.06.09, 04:03
Peki,
Sevgili Nuri,
Bahsettiğin 6 ıncı madde 5'i pekiştiriyor. Yani senin düşündüğün gibi başka balıklara ( yemlik çizelgesinde olmayan ) atıfta bulunmuyor.
Halihazırda Tebliğ'in bu kısmı da arzu edilen gibi değildir. Bu vb. tartışmalar ile öneri şeklinde en doğruya doğru yol alacağız. Teşekkürler.
esk balık timi
09.06.09, 10:50
şimdi yeni bir tartışma daha çıktı,yemlik ağla tutulacak balıklar cins,boy ve adet olarak belirlenmiş kızılkanatta sezon açıkken olta ile tutulduğunda boy sınırlaması yok,sazan 40 cm olta ile tuttum niye yem olarak kullanamıyorum ve hangi madde engelliyor.denizde orkinos,akya,kuzu yakalarken palamut takabilirsiniz diye sirkülerde bir maddemi var.madde 10 ,çizelge 3 yemlik ağla tutabileceğiniz balıkların boy ve sayısını belirtiyor.oltaya solucanı tak göle at görevli gelince ben 12 cm altında gümüş yakalayacağım sonra onu oltaya takacağım turna yakalayacağım böyle birşey temelin fıkrasında bile olmuyor.
şimdi yeni bir tartışma daha çıktı,yemlik ağla tutulacak balıklar cins,boy ve adet olarak belirlenmiş kızılkanatta sezon açıkken olta ile tutulduğunda boy sınırlaması yok,sazan 40 cm olta ile tuttum niye yem olarak kullanamıyorum ve hangi madde engelliyor.denizde orkinos,akya,kuzu yakalarken palamut takabilirsiniz diye sirkülerde bir maddemi var.madde 10 ,çizelge 3 yemlik ağla tutabileceğiniz balıkların boy ve sayısını belirtiyor.oltaya solucanı tak göle at görevli gelince ben 12 cm altında gümüş yakalayacağım sonra onu oltaya takacağım turna yakalayacağım böyle birşey temelin fıkrasında bile olmuyor.
cahit abi sizce o çizelgede hangi balık 3m boylu 28mm lik ağla yakalanabilir.
bence sadece gümüş.
tatlı su ile denizi tamamen farklı düşünmek gerekli..
denizdeki balık popilasyonu her balığı yem olarak kullanmaya müsait olabilir,fakat tatlı su böyle değil...balıkçıdan palamut alıp yem olarak kullanabilirsin,fakat yarım kiloluk sazanı yem yapmak doğrumu.
M.Serkan İNANÇ
09.06.09, 13:27
Ne kadar güzel...JAndarma Avlağı titizlikle kontrol ediyor .Ama o ney?
Bu ne hışım komutanım?............
...............Vu arada kendisi tam bir doğa aşığı ve bu konularda ilgili birisi o yüzden keyfim kaçsa da kişiliğinden ve çabalarından dolayı olumsuz bir şey söyleyemem hakkında...
Çünkü tebliğde bilr muallaklık var...
Sen yanmazsan ben yanmazsam karanlıklar aydınlığa çıkmayacak nihayetinde...
Varsın keyfimiz kaçsın, insanlar görevlerini yapsınlar ve bir şeyler düzelsin de..
Ben de forumdaki ağabey ve kardeşlerimden bu konudaki doğruları öğreneyeim...
Biiyorum diyorum ama ahanda kaldım şimdi muallakta...
Eh her ukala bir gün dersini alıyor işte:D
Öncelikle geçmiş olsun Nuri abi. Olur böyle şeyler takma kafana;)
Yalnız sana ulaka falan diye biz demedik, sonra bizi suçlu tutma:D
Dün gece sırf bu konuya yazmamak için buna benzer bir konuya alakalı, alakasız birşeyler karalamıştım. İçimde bir cesaret uyandı ve oraya yazdığım mesajı silip kısaltarak buraya yazma gereksinimi duydum. Ben buraya bu konu hakkında ne yazarsam yazayim mutlaka bir başka ağabeyim veya kardeşim bunun tam tersini söyleyecektir. Onun içindirki dün akşam başka bir konuda Tarık ağabeye sorduklarımı silip buraya yazayim istedim.
1- Tebliğler yayınlanırken o anda kimler veya hangi kurumlar vardı?
2- Neden daha net ve açıklayıcı bir tebliğ değilde böyle karma karışık bir tebliğ?
Nede olsa tebliğler yayınlanırken sen oradaydın. Ortalığı karıştıran sensin diye duyumlar alıyorum:D
Haydı bakalım abi cevabını bekliyoruz. Nuri abiyi 2/2 tebliğlere aykırı avcılık yaptığından dolayı banlıyormuyuz banlamıyormuyuz?
Sakına mesajımı yanlış anlama abi sen beni azıcıkta olsa tanımışsındır. Cevap vermek veya vermemek senin bileceğin iş tabiki. Ama sizin gibi bir üstadın bu konu hakkındaki yorumu bizim için çok önemli.
Dün gece Nuri abi ile o Eskişehir den bende Ankara dan güle güle yerlere yattık. Sırf Nuri ağabeyimi vicdan azabından kurtarma çabaları içerisindeyim. Başkada bir sorunum yok yani:D
Nuri ERTİK
09.06.09, 13:44
Aslında suç (varsa) oluşmadı Serkan:D
Kızılkanatlar ağdaydı:D
Livara ya da kovaya alınmadı zaten ben görevliye eğer yasaksa bile (ki değil bence) suç oluşmadı yani kovada gümüş var ve kızılkanatlar henüz ağda:D
Saldığım anda iş biter ceza yazamazsın:D dedim...
Doğru dedi:D
Yani ben hata olma ihtimalinde bile, normalde hakkım olduğunu düşündüğüm bir eylemi gerçekleştirmedim.O kadar da dikkatliyim yani:D
Yani banlamak için de suç oluşmadı:D
Tarık ERSAL
09.06.09, 14:58
Öncelikle geçmiş olsun Nuri abi. Olur böyle şeyler takma kafana;)
Yalnız sana ulaka falan diye biz demedik, sonra bizi suçlu tutma:D
Dün gece sırf bu konuya yazmamak için buna benzer bir konuya alakalı, alakasız birşeyler karalamıştım. İçimde bir cesaret uyandı ve oraya yazdığım mesajı silip kısaltarak buraya yazma gereksinimi duydum. Ben buraya bu konu hakkında ne yazarsam yazayim mutlaka bir başka ağabeyim veya kardeşim bunun tam tersini söyleyecektir. Onun içindirki dün akşam başka bir konuda Tarık ağabeye sorduklarımı silip buraya yazayim istedim.
1- Tebliğler yayınlanırken o anda kimler veya hangi kurumlar vardı?
2- Neden daha net ve açıklayıcı bir tebliğ değilde böyle karma karışık bir tebliğ?
Nede olsa tebliğler yayınlanırken sen oradaydın. Ortalığı karıştıran sensin diye duyumlar alıyorum:D
Haydı bakalım abi cevabını bekliyoruz. Nuri abiyi 2/2 tebliğlere aykırı avcılık yaptığından dolayı banlıyormuyuz banlamıyormuyuz?
Sakına mesajımı yanlış anlama abi sen beni azıcıkta olsa tanımışsındır. Cevap vermek veya vermemek senin bileceğin iş tabiki. Ama sizin gibi bir üstadın bu konu hakkındaki yorumu bizim için çok önemli.
Dün gece Nuri abi ile o Eskişehir den bende Ankara dan güle güle yerlere yattık. Sırf Nuri ağabeyimi vicdan azabından kurtarma çabaları içerisindeyim. Başkada bir sorunum yok yani:D
Sevgili Başkanım Serkan, sevgili kardeşim Nuri ve sevgili arkadaşlar,
Bilmem farkındamısınız? Müthiş bir işlevi yerine getiriyorsunuz.
Yararı olur ya da olmaz.
Bu kurallar kağıt üzerinde kalır, ya da titizlikle uygulanıp, denetlenir.
Sevgili Serkan, bana sorduğun sorulara cevap verdikten sonra YEMLİK BALIK konusunun sirküler/tebliğe giriş hikayasi ve konunun henüz tamamlanmamış hikayesini de anlatmaya çalışacağım.
1- Tebliğler yayınlanırken o anda kimler veya hangi kurumlar vardı?Kardeş, bu sorunun net cevabını evimde kendim için hazırladığım arşive bakıp, toplantı katılım listesinden referansla cevaplayabilirim. Ancak şimdi söyleyebileceğim tek şey, 2004 ve 2008 de katıldığım Amatör Su Ürünleri Avcılığı Kuralları Danışma Kurulu Toplantılarında bir tek bilim adamı yoktu. Bunun haricinde ilgili, ilgisiz her kurumdan en az bir yetkili mevcuttu.
Çünkü yemlik balık konusu tam olarak tebliğde yer almadı. Alamadı.
Sebebini aşağıda açıklayacağım gibi, mutlaka tamamlanması, tüm Yemlik Balık kullanım alanlarında hukuki boşlukların dolması ve en önemlisi kuralların doğal yaşamı reddetmeyecek tarzda olması gerektiğine inanıyor, bundan sonra da bu gibi değişimler için elimden geleni ardıma koymayacağıma emin olmanızı rica ediyorum. :D
Yeter ki birlik beraberlik içinde gelişen bu yapıyı koruyalım, geliştirelim.
Ben inanıyorum ki, bizler sayesinde her Tebliğ bir öncekinden daha gerçekçi çıkacak. Ama illa ki bilimden destek alınmalı. (Vabali büyük işler de hallolmayı bekliyor.)
Uygulama ve denetim için ise ......................,
Konuyu dağıtmamak adına bu cümlemin devamını yazmayacağım. :rolleyes:
Serkan kardeş,
Hani demişsin ya. "Ortalığı karıştıran senmişsin diye duyumlar aldım."
Duyumun doğru olmaya doğru da, tam değil.
Bu işi tek başıma yapmadım. :D
Ne yaptıysak Derneğimiz ve bu alanda görev alan arkadaşlarımla birlikte yaptık. Umarım devamı da gelecektir.
Öncelikle bu gibi konuları açıp, düzeyli bir tartışma ortamı yaratan kişileri bence banlamaktan ziyade ödüllendirmek lazım. :)
İnanın ki bizlerden başka kimse bu gibi detaylara girmiyor, girmek istemiyor, girse de aşağıda vereceğim örnek gibi çıkamıyor. :rolleyes:
Arkadaşlar,
YEMLİK BALIK konusunun ilgili tablo ve tanımlarla ilk kez kurallara dahil edilmesi 12 Ağustos 2004 tarihinde 36/2 Sirküler ile olmuştur.
Nedeni ise RASTGELE-DER'in talebidir.
RASTGELE-DER'in talebinin sebebi ise benim ille de bu konu kurallar içinde olmalı diye tutturmamdan :rolleyes: kaynaklanmıştır. Canlı şahit Tuncay UYANIK. ;)
İyi mi ettik?
Okuyun hele. Karar sizlerin.
35/2 ve gerisinde kalan sirkülerlere bakarsanız yemlik balık tutan her avcı suç işlemekteydi.
En azından boy ve adet limitleri belirlenmiş olan türlerin yem olarak kullanımı sirkülere göre yasaktı.
Diğer ülkelerin kuralları araştırıldı, incelendi, örnekler masaya yatırıldı ve yemlik balık konusunun avlanmasından, bulundurulmasına, adedinden, boyutuna kadar sirkülere girmesi sağlandı.
Ancak işlem ne yazık ki tamamlanamadı.
Bir avlak düşünün ki, Turna, Tatlısu Kefali, Kızılkanat, Sazan ve Kadife içeriyor.
Canlı ya da ölü doğal yem ile avlanacaksınız.
Doğaya en az zararla bu işi yapmanın bence ilk şartı, yemi o kaynaktan temin etmek.
Çünkü siz o yemi hedef avınıza sunmasanız da o hedefteki (mesela Turna) sabah kahvaltısında da aynı balıkları yedi, sonra da yiyecek.
İyi de, diyelim ki 15 cm lik bir Tatlısu Kefali ile avlanacak Turnayı hedefliyorsunuz.
Olmaz kardeşim. ;)
Tatlısu Kefali Çizelge 3 - Yemlik Balıklarda yok.
Ve üstelik Çizelge 5 - İç Sularda Avlanabilecek Türleri veren İçsu Balıkları içinde de bu balığın boy alt limiti 20 cm.
Arkadaşlar, bir çoğunuz uzun uzun yazmış. Bence kuralı motamot uygulamak için baktığınızda haklı olanlar var. Çünkü kural bu.
VE EN KÖTÜ KURAL, KURALSIZLIKTAN İYİDİR.
Avı doğaya uygun ve doğaya zarar vermeden, zaten var olduğu gibi, yani hedef avın menüsünde olan türlerle avlamak konusunda (mantıki bir yapı sağlanması adına) düzenleme yapılmasını isteyenler de haklı. Ama kural da ortada.
Bence, tek çare bu konu üzerinde etraflıca araştırma yapıp, açık kalmayacak bir şekilde derleyerek KKGM'ye sunmak ve ısrar etmektir.
Ama ilk planda karşınıza çıkacak engeli de hemen yazayım.
Mesela Sazan için siz doğal ortamda Turnaya av olduğunu bilerek bu türü de yemlik balıklar çizelgesine koyun dediğinizde " Olmaz, olamaz. Biz o tür için boy alt limitini 40 cm. adet limitini ise 10 adet ile sınırladık" diyeceklerdir.
Denedim. Aynı cevabı aldım da oradan biliyorum. :D
(Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2/2 Numaralı Tebliğe ilişkin ek görüşlerimiz.
...
3-Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğde Çizelge 3 - Yemlik Balıklar tablosunda yemlik balık olarak sıkça kullanılan ve adet sınırı olmaksızın avına izin verilen Tatlısu Kefali yer almamaktadır. Bu türün de tabloda yer almasının yanı sıra, tablonun açıklama bölümüne avlanılan kaynaktan belirlenmiş zaman yasakları dışındaki dönemlerde olta ile avlanarak temin edilen makul sayıda (3-5 adet) yemlik balık avlanması ve av için kullanımına izin verilmelidir.
...
...)
Yani KKGM'de bulunan yetkilileri YEMLİK BALIK konusunda değişikliğe gidilmesi gereğine ikna etmeniz gerekecektir.
Uzuuuun, uzun yazmamak için yazdıklarımın bir kısmını sildim.
Tekrar yazıp, sildiklerim oldu. :rolleyes:
Arkadaşlar,
Katedilecek çoook uzun bir yol var.
Ve inanın ki günümüzde ve ülkemizde bu yolda bizler olmadan, yani olması gerekenleri aralarında tartışıp, kendilerince yorumlayıp, yetkili birimlere sunan tüzel kişilikler olmadan ilerlenemez. En azından geçmişe bakınca ilerlenemediğini görebiliyorum.
Bunu KKGM yetkilileri de biliyor ve halen "sizler bizi zorladıkça, talep ettikçe ilerleme sağlanıyor, vaz geçmeyin" diyen değerli kurum yetkilileri mevcut.
Ama yanımızda mutlaka bilim ve dolayısıyla bilim adamlarımız da yer almalı.
Bu hususta da bildiğiniz gibi Dernekler Dayanışma Platformunun ilk toplantısında bilim adamlarımızı bu mecraya çekmek için gereken girişimlerde bulunmak adına karar da alınmıştır.
İnanın sonucu bağlamak çok zor. :D
Sonuçta, haklı haksız ayırımını yapmanın, denetlemenin devletin yetki verdiği kurumların işi olduğunu, en azından bu detayda bir konuda ve bu noktada durmam gerektiğini biliyorum.
O yüzden bu mesajımın sonuç bölümü olmayacak.
Kusuruma bakmazsınız umarım. :rolleyes:
RASTGELSİN.
esk balık timi
09.06.09, 14:59
cahit abi sizce o çizelgede hangi balık 3m boylu 28mm lik ağla yakalanabilir.
bence sadece gümüş.
tatlı su ile denizi tamamen farklı düşünmek gerekli..
denizdeki balık popilasyonu her balığı yem olarak kullanmaya müsait olabilir,fakat tatlı su böyle değil...balıkçıdan palamut alıp yem olarak kullanabilirsin,fakat yarım kiloluk sazanı yem yapmak doğrumu.
fatih sirküler tatlı su,deniz diye ayırmıyor.16 haziranda 50 cm lik sazan tuttum yayında serbest 1 mt nin üzerinde yayın tutmak için 50 cm lik sazanı oltaya taktım yem yaptım sirkülerde bunu yasaklayan bir madde varmı?
Tarık ERSAL
09.06.09, 16:08
Sevgili Serkan Başkanım,
Bir önemli konuyu atlamışım.
Hemen cevap vereyim.
Ne de olsa tebliğler yayınlanırken sen oradaydın.
Demişsin.
Kardeş, bu vesile ile bir önemli ayrıntıyı açıklamam lazım.
Son 3 toplantıda (2004-2006, 2006-2008 ve 2008-2010 dönemleri için)DANIŞILIRKEN derneğimiz görüşlerini seslendirmek, olası sorulara cevap vermek için oradaydık/m.
RASTGELE-DER 2004 yılından bu yana Amatör Su Ürünleri Avcılığı Kuralları Danışma Kurulu Toplantılarına katıldı.
Bu toplantılar öncesi KKGM bizden resmi bir yazı ile önerilerimizi AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN 2/2 NUMARALI TEBLİĞE İLİŞKİN GÖRÜŞ FORMU' nda yer alan Tebliğ Madde No, Görüş ve Gerekçesi sütunlarını doldurarak yollamamızı istedi.
Derneğimiz bünyesinde oluşturulan komisyon aracılığı ile dernek üyelerimizin görüşleri gerekçeli olarak derlendi.
Bu komisyon belli bir süre zarfında derlenen önerileri ele alan toplantılar yaparak derneğimizin görüşlerini hazırlayıp forma aktararak KKGM'ye sundu.
Peşinden yine KKGM tarafından yollanan toplantıya katılım daveti sonucunda yer aldığımız toplantılarda KKGM Yetkilileri, diğer resmi kurum temsilcileri, biz ve diğer katılımcı dernekler huzurunda her oluşumun yolladığı öneriler masaya yatırılarak taslak bir rapor ortaya çıktı.
Taslak için kesinleşme süreci ise tamamen KKGM'nin insiyatifi ve tekelinde olup, nihai durumda bizler yer almadık.
Hatta gerekirse örnekleyebileceğim bazı toplantı kararları da yayınlanan Tebliğde yer almamıştır. Toplantı sonucunda KKGM Üst Yönetimi Kanun ve Yönetmeliklerle belirlenmiş yetki ve sorumlulukları gereği kararlara son şeklini vermekte ve Resmi Gazetede yayınlatmaktadır.
Yani sözün özü bahsedilen toplantılar sadece DANIŞMA amacıyla gerçekleştirilmekte olup, katılımcılarca sadece görüş bildirilmiştir.
YAYINLANIRKEN ORADA OLMAMIZ ve dolayısı ile yayınlananlar konusunda yükümlülük taşımamız veya biz yaptık dememiz söz konusu değildir.
Ama inanıyorum ki bir çok gelişim ve gerekli düzenlemeye sebep olduk.
Hatta Dernekler Dayanışma Platformu çatısı altında temasta olduğumuz tüm Amatör Balıçılık Derneklerini 2008-2010 sezonu için yapılacak toplantıya davet ettirmek için de elimizden geleni yapıp, o masa başında hep birlikte yer aldık.
Varlıklarımızın yarar sağladığını görmek müthiş bir keyif ve mutluluk.
Bundan sonraki daha iyiye gidiş adına atılacak adımlarda sizlerle de omuz omuza olmak dileğimle.
İyi ki var oldunuz. ;)
M.Serkan İNANÇ
09.06.09, 18:55
Tarık ağabey merhaba.
Dün gece geç saatlerde biraz işin dozajını arttırıp mesafeler çok uzak olsada Nuri abi ile birlikte bu konu üzerinde bir hayli konuşup, ağlasakmı gülsekmi diyerek düşünüp, sonunda ikimizde gülmeye karar verdik:D
Bu konuşmalar esnasında benim klavyemden bir anda Bu kargaşalığı kesin Tarık abiler yapmıştır gibi bir cümle çıkınca Nuri abi hemen ciddi bir şekilde savunmaya geçip Yok kardeş ne alaka? Tuncay abi olsun, Tarık abi olsun benim netten ilk tanıdığım amatör balık ustaları olup bir çok konuyu ben onlardan öğrendim ve kendimede örnek alıp onların açtığı yoldan ilerlemeye çalışıyorum diyince sanki ben sizi hiç tanımıyor ve örnek almıyormuşum gibi bir durum çıktı ortaya ve bu durumada bir hayli güldüm gecenin bir yarısı:D
Gerçi güldüğümüz başka şeylerde vardı ama onların bu konu veya sizinle uzaktan yakından alakası yok...
2002 den günümüze kadar RASTGELE-DER in yaptıkları ve halende yapmaya devam ettikleri bence tüm kesim tarafından takdir edilmekte ve örnek alınmaktadır. Şimdi düşünüyorumda şayet o geçmişteki günlerde RASTGELE-DER olmasa idi bu sirkü ve tebliğler ne hal alırdı?
Abi ben, önceki mesajımda size sorduğum ve sizin cevapladığınız bir çok konuyu aslında çok öncelerden biliyordum ama buradaki arkadaşlarda bilsinler istedim. Kırmayıp yazdığın için çok teşekkür ediyorum. Mesajımdaki Nede olsa tebliğler yayınlanırken sen oradaydın ifadesi yanlış olmuş onun içinde özür diliyorum. Tebliğler yayınlanırken tabiki siz yoktunuz. Siz sadece konunun uzmanı olarak bilgilerinizi ve düşüncelerinizi aktardınız, bu bilgi ve düşüncelerden bir kısmı kabul edilip eklenildi, tahminlerime göre bir kısmıda eklenilmedi. Neyse sonuç itibari ile biz bu işe sizlerden çok çok sonra başladık ve açtığınız yolda inşallah hata yapmadan emin adımlar ile ilerlemek istiyoruz. İlerlerkende Tuncay ağabey, Siz ve çevrenizdeki ağabeylerimizden alacağımız bilgi ve destekte bir hayli fazla tabiki.
Aslına balıkdığında altı üstü 12cm lik bir nesne o kadarda abartmanın gereği yok gibi diyenler olabilir tabiki ama olay hiçte öyle değil.
Ben Nuri abiyi tanıdığım günden itibaren işi kuralına göre yapan bir arkadaş bir ağabey olarak görmüşümdür. Nuri abi yanlış yapıyor diyeninede bugüne kadar rastlamamışımdır.
Bu kadar düzgün yöntemler ile amatörce avlanan ve kurallara elinden geldiğince sonuna kadar riayet eden ve bundan dolayıda geçmişte benimle defalarca forum içerisinde şu konuyu silin, bu konuda kurallar ihlal edilmiş kapatılacak vs vs... diye sanaldan kavga eden bir kişinin o gün orada kural dışı avlandınız diye ceza yemesi an meselesi olunca ister istemez içimden acaba bizimde başımıza böyle bir durum gelebilirmi diye geçti ve inanın müthiş derecede etkilendim. Hepimiz herşeyi tam olarak bileceğiz diye bir kaide yok aslında ama işin içine amatör balık avı ile alakalı dernek yöneticiliği, yine aynı konu ile alakalı forum yöneticiliği vb. gibi şeyler eklendiğinde olayın rengi bir anda değişiyor. Bu sebepten dolayıda bu tür yoruma açık ve herkesin istediği şekilde esnetebileceği kurallarında biran önce daha net ve açık bir dille ifade edilmesinden yanayım.
Benim bu yemlik balık konusunda öncelerdende site içerisinde bir hayli mesajım vardır. Dün akşam bayağı bir aradım ama bulamadım. Fakat o mesajlarımı yazdığım günden bu güne kadar bir çok şeyi teraffuatı ile siz ve sizin gibi değerli ağabeylerimden bire bir dinleyerek öğrenince yanlışın doğrunun ne olduğuna zaman içerisinde karar vermeye başladım.
Bu günlerde bir hayli yoğun olduğum için genelde geceleri mesaj yazma şansım oluyor. O da ya uykulu oluyorum yada akşama kadar rakamlar ile uğraştığımdan yorgun.
Sonuç itibari ile (skymount) Nuri ağabeyimi banlamıyorsak bende o zaman bu konuya yemlik balık hakkındaki düşüncelerimi yazarım.
Bu arada son bir şey daha.
Şayet sen evraklarını tamamlayıp OLTACILARDER'e üye olmuş olsaydın ve hafta sonuda böyle bir durumdan dolayı cezaya çarptırılmış olup mahkemede de kendini savunamasaydın OLTACILARDER tüzüğüne bakarak üzülerek söylemek gerekirse o zaman seni kesin dernekten uzaklaştırmak zorunda kalırdık Nuri abi:o
Aman bundan sonra attığın ağa, yakaladığın balığa dikkat et sakına;):D
Tarık ERSAL
09.06.09, 19:23
Serkan kardeş,
Umarım elimden geldiğince aktardıklarım faydalı olmuştur.
Bu arada bir düzeltme daha yapalım.
Ben senin yazdığın gibi bu işin uzmanı falan değilim kardeş. :eek:
Aman ha !!! ;)
Sadece 1996 dan bu yana yayınlana gelen Amatör Balık Avcılığı kurallarını elimden geldiğince takip edip, gerekli gördüğüm hallerde dilim döndüğünce müdahil olmaya çabalayan bir Amatör Olta Balıkçısıyım.
Uzman demiş, beni onore etmek istemissin, sağolasın.
Ama o ünvan farklı be kardeş. Amatörce uzman olunmuyor. :)
Ayrıca, bana avda yanlış yapmaktan korkar bir halin var gibi geldi kadeş.
Doğrudur.
İmam, cemaat ikilisinin atasözü akla geliverir hemen. :D
Hele dur bakalım.
Haklı olarak, attığın adımı bile takip edenlen olacaktır.
Şimdilik bu iyi günlerin. Avdan çok denetim işine boğdun kendini.
Hele ava biraz daha zaman ayır da gör. :D:D:D
Bu yaşanmış bir deneyimdir. Deme di deme. ;)
M.Serkan İNANÇ
09.06.09, 19:55
Serkan kardeş,
Umarım elimden geldiğince aktardıklarım faydalı olmuştur.
Bu arada bir düzeltme daha yapalım.
Ben senin yazdığın gibi bu işin uzmanı falan değilim kardeş. :eek:
Aman ha !!! ;)
Sadece 1996 dan bu yana yayınlana gelen Amatör Balık Avcılığı kurallarını elimden geldiğince takip edip, gerekli gördüğüm hallerde dilim döndüğünce müdahil olmaya çabalayan bir Amatör Olta Balıkçısıyım.
Uzman demiş, beni onore etmek istemissin, sağolasın.
Ama o ünvan farklı be kardeş. Amatörce uzman olunmuyor. :)
Ayrıca, bana avda yanlış yapmaktan korkar bir halin var gibi geldi kadeş.
Doğrudur.
İmam, cemaat ikilisinin atasözü akla geliverir hemen. :D
Hele dur bakalım.
Haklı olarak, attığın adımı bile takip edenlen olacaktır.
Şimdilik bu iyi günlerin. Avdan çok denetim işine boğdun kendini.
Hele ava biraz daha zaman ayır da gör. :D:D:D
Bu yaşanmış bir deneyimdir. Deme di deme. ;)
Abi o zaman o uzman kelimeinide üstad olarak düzeltiriz olur biter;)
Söylediklerin aynen doğru abi ama inan son bir kaç aydır ben ne kadar çok beladan kaçıp şöyle bu haftada güzel bir kafa dinleyeyim desem bela gelip beni buluyor. Bende içimdeki koruma ve kollama içgüdüsü ile hemen karşıma çıkan olumsuzluklara müdahele etme gereksinimi duyuyorum.
Hatta bu hafta Sulubük'te ben hiç bir şey yapmadan kendileri geldi yumurtladı Kardeş biz şuraya ufaktan bir ağ koymuştuk müsade edersen hemen toplayalım diye:D
Avda yanlış yapmaktan değilde aynı Nuri abi gibi yanlış anlaşılmaktan çok korkuyorum:)
Geçenlerde bir ağabeyim avlakta oltamın ucundaki iğneme takılan tırıvıya bakarken öyle bir kare yakalamışki ben bile resme bakıp kendi kendime yahu Serkan sen ne zaman tırıvırı attın diye sordum?:D
Ağ yemlik ağ, boyu 3 mt, derinlik 1 mt ve göz açıklığı 21 mm, yani tebliğdeki azami boyuttan az...
Nuri abi bu arada sana zahmet özelden bana bu ağı nerede, hangi av bayiinden aldığını söyleyebilirmisin?
Lazım olmuyor ama sırf merakımdan bu olayı 2/2 tebliğ çıktığından bugüne kadar Ankara da çok araştırdım.
Hiç bir av bayiinde 5 metrenin altında gümüş ağı bulamazsın dediler.
Sen hep diyorsun ya ben çokmu kıllık yapıyorum Serkan diye.
Buyur bende alıştım işte sana baka baka gördünmü?;)
Nuri ERTİK
09.06.09, 20:29
:D:D:D
Eh banlanmaktan yırttık Allahtan suç gerçekleşmedi:D
Ama ceza alsaydım bile bunun tamamen hatadan dolayı olması nedeniyle dernekten atılsam bile dava açar geri gelmek için yırtınırdım kolay değil benden kurtulmak:D
Şu halde kızılkanat yemlik olmayacak daha doğrusu ben bu maddeden hala bu anlamı çıkar(A)madığım halde, bu şekilde davranacağım.
Bir de yemlik ağ şöyle oluyor abi:)
5 mtlik ağı alıp iki ağacın arasına gerdiriyorsun ve eline metre ve keskin bıçak da alıp dalıyosun ağa...
Ama kolunda saat filan olmasın takılıyor:D
O kadar...
yaşanan olayların canlı şahid olarak bu konuda beni en çok endişelendiren jandarma ile muallakta kaldığımız durumda olayı açıklığa kavuşturması için çağırılan su ürünleri yetkilisinin yemlik ağdan bihaber olarak tırıvırı olduğunu söylemesi.
Bize doğruyu ve yanlışı anlatacak durumda olması gereken bu konuda devlet adına çalışan görevlinin çalıştığı konudan bihaber olması ilerki avlarımda hep tedirgin olmaya itecek.
jandarmanın konuya yaklaşımınıda beğendiğimi belirtmeden edemeyeceğim.
veteriner01
10.06.09, 00:13
Eh banlanmaktan yırttık Allahtan suç gerçekleşmedi:D
Ama ceza alsaydım bile bunun tamamen hatadan dolayı olması nedeniyle dernekten atılsam bile dava açar geri gelmek için yırtınırdım kolay değil benden kurtulmak:D
Şu halde kızılkanat yemlik olmayacak daha doğrusu ben bu maddeden hala bu anlamı çıkar(A)madığım halde, bu şekilde davranacağım.
Bir de yemlik ağ şöyle oluyor abi:)
5 mtlik ağı alıp iki ağacın arasına gerdiriyorsun ve eline metre ve keskin bıçak da alıp dalıyosun ağa...
Ama kolunda saat filan olmasın takılıyor:D
O kadar...
en sonunda çözümlendi bu olay...:)
ağı yapış stilinide çok beğendim ;) kendi emek ve çabalarınla,,,
balık avında sana başarılar diyorum Nuri abi...
her zaman çok azimlisin veeee kesikköprüdede öyleydin :D:D:D
Nuri ERTİK
10.06.09, 00:45
en sonunda çözümlendi bu olay...:)
ağı yapış stilinide çok beğendim ;) kendi emek ve çabalarınla,,,
balık avında sana başarılar diyorum Nuri abi...
her zaman çok azimlisin veeee kesikköprüdede öyleydin :D:D:D
İnatçı, inatçı:D
M.Serkan İNANÇ
10.06.09, 03:42
Sonuç itibari ile (skymount) Nuri ağabeyimi banlamıyorsak bende o zaman bu konuya yemlik balık hakkındaki düşüncelerimi yazarım.
Şimdi öncelikle şunu ifade edeyimki sirkülerdeki yemlik balık konusu bana göre tamamiyle bir muamma. Ne yöne çekerseniz o yöne gider ama asla şunu yemlik kullanamazsınız veya bunu yemlik yapamazsınız demiyor diye anladım ben okuduklarımdan.
Ben tebliğde bu konu ile alakalı yemlik balık maddelerini bulup kendi çapımda ne demek istediğini yorumlayayim istedim. Çünkü tebliğ bu konu ile alakalı olarak tamamı ile yoruma dayalı bir tebliğ. Kime neyi anlatmaya çalışırsanız çalışın anlatabilmenize imkan yok. Nuri abinin dediği gibi mahkemeye gider ve edebiyatınız kuvvetli ise kendinizi savunur veya savunacak bir avukat arkadaşımızı bulur ve bu işten bence yırtarsınız:D
Tebliğde açık açık çizelge-3 te yer alan balıklar dışındaki balıkları boy ve miktar limitleri ne olursa olsun yemlik olarak kullanamazsınız demediği sürece herkes bu işi bir kılıfına uydurur ve yemlikti, yemeklikti falan filan der sıyrılır aradan çeker gider.
Hatam, yanlışım veya sizlerin düşüncelerine ters bir düşüncem olursa lütfen uyarınız.
Aşağıdaki yorumlar tamamı ile bir kaç saat içerisinde derlenilip toparlanılmış düşüncelerdir.
Daha uzun süre düşünme hakkım olsa idi belki başka yorumlarda getirebilirdim bu maddelere:D
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıklar (Bu eski hali)
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıklar (Buda yeni hali)
Bu madde çok önemli, neden değiştirildi tam olarak bilmiyorum ama ikinci hali doğru olan bence. (Değiştirilme sebebini belki Tuncay abi veya Tarık abi biliyor olabilir ama ben bilmiyorum.)
Yemlik uzatma ağı ile veya başka bir nesne ile yemlik olarak kullanılmak üzere yakalanmış balıklar demek istiyor bence bu maddede. Turnaya canlı veya ölü doğal yem ile olta atacak bir amatör balıkçı sizce yemlik uzatma ağından başka hangi yöntemle yemlik balık yakalayabilirse onunlada yakalanıp sadece yemlik olarak kullanılan balık ifadesi çıkıyor buradaki tariften. Mutlaka yemlik uzatma ağı ile yakalamanıza gerek yok yani. Olta ile yakaladığınız boy limitine takılmayan her balıkta yemlik olabilir.
b) Balık yemi: Amatör balıkçılıkta kullanılan her türlü canlı veya cansız, doğal veya yapay yemler.
(çizelge-3 teki ismi geçen ve yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek, canlı veya ölü olarak oltamıza takılabilecek balıklar ile açık sezonunda normal olta ile yakalanıp yemeklik diye telafuz edilen boy limitleri uygun balıkların parçalanarak veya parçalanmadan tüm şekli ile ölü vaziyette daha büyük bir balığın yakalanabilmesi için oltamıza taktığımız hali.... Solucan, çekirge, sülük vs vs ile normal bildiğimiz sasi, rapala, kaşık, meps, tüy vs vs de bu tarifin içerisinde...
o) Yemlik uzatma ağı: Uzunluğu en fazla 3 metre, yüksekliği en fazla 1 metre, göz açıklığı en fazla 28 milimetre olan, sadece canlı yem yakalanması amacı ile kullanılan fanyasız uzatma ağı
Çizelge-3 te yer alan balıkları yakalayabilmek için amatör balık avcılığında kullanımı serbest bırakılmış yani Nuri ağabeyimin o gün kullandığı nesne.
Biz genelde bunun ismine gümüş ağı diyoruz. Zaten çizelge-3 te yer almayan ve avlanma boy ve miktar limitleri diğer çizelgelerde yer alan avlanabilir balıklarıda öyle yemlik uzatma ağı ile (gümüş ağı) kimse kolay kolay yakalayamaz.
(1) Çizelge-3’de yer alan yemeklik balıkların, amatör avcılıkta yemlik balık ağı ile avlanmaları serbesttir.
Aşağıdaki çizelgede yer alan balıkların amatör balıkçılıkta yemlik balık ağı ile (Gümüş ağı) avlanılıp yemlik balık olarak kullanılmaları serbesttir. Ama bu çizelgede yer almayan balıkların hiçbir şekilde yemlik ağ ile avlanarak yemlik balık olarak kullanılmaları serbest değildir. Amatör balık avcıları 3 metreden daha büyük ağlar atamayacalarından dolayı bu çizelge dışındaki diğer balıklarıda olta ile tutarak yemlik olarak kullanabileceklerdir. Zaten 30 cm lik bir kadifeyide 3 metre yemlik uzatma ağı ile yakalayacak kimse yoktur. (Varsada şansı yaver gitmiştir.)
Yukarıdaki çizelgede yer alan balıklardan en fazla canlı olarak 30 tane bulundurabilirsiniz. Daha fazlasını bulunduramazasınız. Zaten çizelgede yer almayan Kadife, Sazan, Levrek vb gibi balıkların boy ve miktar cinsinden yakalanma limiteri vardır. Bu limitler harici yakalanan daha ufak balıklar geldiği yere anında iade edilmek zorundadır. İade etmeyenler hakkında da cezai işlem uygulanacaktır.
Ekolojik açıdan zararlı ( Güneş levreği, Tilapya azmanı, Havuz balıkları, Gambusia, Çizgili sazan) yada potansiyel zararlı (Gökkuşağı alabalığı, Turna, Tatlısu levreği) balıkları canlı yem olarak kullanamazsınız ama öldükten sonra Kızılırmak'tan yakalayıp falanca barajda ölü olarak parçalayarak veya parçalamadan oltanızın ucuna takabilirsiniz.
(4) Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler.
Tam bir muamma.
Aslında bana göre kafama uyan açıklamasını yazacağım ama şuan için yazmak istemiyorum.
Yemlik olarak kullanılacak balıkların boyu en fazla 12 cm olabilir daha büyükleri avlanabilir balık sınıfına girer ve yemeklik balık olarak değerlendirilir.
Mesala 30 cm boyundaki bir kafiyi yemlik olarak parçalayarak veya tüm vaziyette oltanızın ucuna takarak daha büyük bir balık yakalamak için kullanabilirsiniz fakat yemlik balık diyerek livar veya canlı yem kovanızda da o 30 cm lik kadifden 30 tane bulunduramazsınız en fazla yakalama miktar sınırı ne ise o kadar bulundurabilirsiniz ve 10 taneden fazla bulundurur iseniz avlanabilir balık statüsüne girdiğinden kesinlikle ceza yersiniz.
Yasal sayı ve boy sınırlaması dediği;
Şayet gümüş ise 30 tane
Ama limitler dahilinde yani 26 cm üstü kadife ise 10 tane bulundurabilirsiniz. 11. kadife oldummu ne kadarda bunlar yemlik derseniz diyin cezayı yersiniz;)
Bunu zaten herkes biliyor:D
---------------------------------------------------------------------------
Şimdi benimde biraz biraz öğrenmeye çalıştığım tatlı sularımızdaki amatör balık avcılığını düşünürsek;
Bir amatör balıkçı hangi çeşit balık yakalarsa yakalasın en fazla 10 tane yakalayabilir. Yani bu ne anlama gelir derseniz?
Örnek olarak; bir gölde Kadife, sazan, turna ve yayın var diye düşünürsek
3 Kadife, 3 Turna, 3 Sazan ve 1 tanede Yayın yakalayabilir.
Bunların toplamıda = 10 eder zaten;)
Bu bir örnekti diğer örnekleride siz kendi kafanızdan oluşturun lütfen. Bu kurala ait 2/2 Tebliğimizdeki net açıklama aşağıda. Kğ cinsinden olanları 5 kğ a kaç adet 26 cm lik Sudak veya 20 cm lik kefal girer diye çok dikkatle kendi kafanızda canlandırın lütfen....
(2) Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz. Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı geçemez. Adet miktarı her türün ayrı ayrı avlanabileceği miktar olmayıp, gün içinde avlanabilecek toplam balık sayısıdır. Adet sınırlamasına tabi birden fazla türün avlandığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda avlanılan toplam balık adeti 10’u geçemez. Adet ve Kg sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumunda ise, adet sınırlamasına tabi türün avlanabileceği adetten az olması halinde, avlanılan tüm balıklar için kg sınırlaması esas alınır.
Şimdi sonuç;
Benim bu yukarıdaki yorumladıklarımdan çıkarttığım sonuç hiçbir amatör balık avcısı zar zor yakaladığı sazanı, kadifeyi, sudağı, perchü veya turnayı vs vs.. yemlik balık olarak kullanmaz. Kullanırsada en fazla bir veya iki tane kullanır. 22 cm lik kefali yemlik olarak kullanan amatör arkadaş bundan en fazla 10 veya 15tane yemlik yapabileceğini tebliğdeki benim yorumladığım şekli ile anlayabilir. Olta sayısıda 4 olunca bu kadarda bonkör olmaz zaten:D
22 cm lik kefal ide oltasının ucuna yem olarak takan amatör bir arkadaş yakalasa yakasa en fazla 1 tane yayın balığı yakalayabilir, günümüz Türkiye' sinde başkada hiçbir şey yakalayamaz.:D
Ben bu olayı böyle yorumladım hatam veya kusurum var ise affola.
Saygılarımla...
Tarık ERSAL
10.06.09, 11:53
...
.....
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıklar (Bu eski hali)
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıklar (Buda yeni hali)
[B]Bu madde çok önemli, neden değiştirildi tam olarak bilmiyorum ama ikinci hali doğru olan bence. (Değiştirilme sebebini belki Tuncay abi veya Tarık abi biliyor olabilir ama ben bilmiyorum.)[B]
..
....
Saygılarımla...
Serkan Başkanım,
Önce bir soruna cevap vereyim.
[COLOR="Black"]Bu madde çok önemli, neden değiştirildi tam olarak bilmiyorum ama ikinci hali doğru olan bence. (Değiştirilme sebebini belki Tuncay abi veya Tarık abi biliyor olabilir ama ben bilmiyorum.)
İlk tanımda yemlik balık sadece Yemlik Uzatma Ağı ile avlanabilir anlamı vardı.
Tebliğde değişiklikler yapılacağını öğrenince KKGM yetkililerini uyararak bu tanımın değişmesini rica ettik.
[B]Sonra da bir tavsiye.
Kardeş, sana ve arkadaşlarına yanlış, çelişik, anlaşılmaz gelen her ne varsa bunların nasıl olması gerektiği konusunda mümkün olduğunca çok katılımlı bir düzenleme yapın.
Bildiğin gibi tebliğler zaman zaman değişime uğramakta. Bu periyodu yakaladığında da KKGM'ye sunar, değerlendirmelerini istersin.
Hatta bu konuyu sizler aranızda belli bir olgunluğa ulaştırdıktan sonra, eğer arzu ederseniz Dernekler Dayanışma Platformuna açabilir, daha geniş katılımlı bir talepler dizisi oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin. ;)
M.Serkan İNANÇ
10.06.09, 12:46
Serkan Başkanım,
Önce bir soruna cevap vereyim.
İlk tanımda yemlik balık sadece Yemlik Uzatma Ağı ile avlanabilir anlamı vardı.
Tebliğde değişiklikler yapılacağını öğrenince KKGM yetkililerini uyararak bu tanımın değişmesini rica ettik.
Sonra da bir tavsiye.
Kardeş, sana ve arkadaşlarına yanlış, çelişik, anlaşılmaz gelen her ne varsa bunların nasıl olması gerektiği konusunda mümkün olduğunca çok katılımlı bir düzenleme yapın.
Bildiğin gibi tebliğler zaman zaman değişime uğramakta. Bu periyodu yakaladığında da KKGM'ye sunar, değerlendirmelerini istersin.
Hatta bu konuyu sizler aranızda belli bir olgunluğa ulaştırdıktan sonra, eğer arzu ederseniz Dernekler Dayanışma Platformuna açabilir, daha geniş katılımlı bir talepler dizisi oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin. ;)
Abi günaydın kolay gelsin.
Sizinde bildiğiniz gibi bu güne kadarki tüm tavsiyelerinize uyduk veya uymaya çalıştık. Siz en azından benden daha tecrübeli ve bilgi sahibisiniz. İnsan ister istemez herhangi bir konu hakkında karşısındaki ondan daha tecrübeli ve bilgili ise içinden kendisinden daha çok bilgiye ve tecrübeye sahip bir kişiyi dinlemeyeceğimde kimi dinleyeceğim diye düşünür.
Sadece 1996 dan bu yana yayınlana gelen Amatör Balık Avcılığı kurallarını elimden geldiğince takip edip, gerekli gördüğüm hallerde dilim döndüğünce müdahil olmaya çabalayan bir Amatör Olta Balıkçısıyım. diyen ve RASTGELE-DER gibi amatör balıkçılık konusunda bugüne kadar elinden geleni en iyi şekilde yapan bir derneğin kurucusu ve son dönem dernek başkanı kişi ile aramızda fark olması gerekir zaten. En azından amatör balık avcılığı kurallarını elinden geldiğince takip etme katagorisinde bile 7-8 sene öndesin yani;) Ben ve benim gibilerin o farkı kapatabilmesi için çokkkk çalışması lazım:)
Bem amatörüm diyen herkes bu kuralları en ince ayrıntısına kadar bilmek zorundadır. Geçenlerde forumda açılan bir başka konuda da hemen hemen hepimiz eğitimden bahsetmiştik. Şimdi siz bu işin en başta kurallarının eğitimini verip insanlara ne şekilde avlanılması gerektiğini öğreteceksiniz ki ondan sonra buyrun size amatör balıkçı belgesi diyeceksiniz.
Böyle olmazsa o belgenin hiçbir anlamı yok bence.
Aslında bu tür yorumları işin kurnazlığına kaçacaklar olacağı için yapmamamamız lazım diye düşünüyorum ama yapmayıncada başımıza Nuri abinin başına gelen durum gelirse ne yaparız acaba diyede düşünüyor insan ister istemez.
Şimdi şayet tebliğ değişikliğinde yemlik balık tanımını;
Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıklar olarak yorumladık ise o zaman çizelge-3 te bulunan balıklar yemlik uzatma ağı ile bunların dışındaki balıklarda yemlik uzatma ağı dışındaki bir nesne (olta) ile yakalanıp boy limitleri dahilinde ölü veya canlı yemlik balık olarak kullanabilir durumu çıkmıyormu ortaya?
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları
Yemlik balıklar
2) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden, en fazla 30 adet yemlik balık bulundurulabilir.
(3) Ekolojik açıdan zararlı ya da potansiyel zararlı balık türleri canlı yem olarak kullanılamaz (Ekolajik açıdan zararlı veya potansiyel zararlı balıklar neden Yemlik balık olamaz diye yazmamışlarda canlı yem olarak kullanılamazlar yazmışlar mesala?:confused:)Daha çok mesalalar var aslında ama onuda sizin dediğin gibi birazcıkta arkadaşlarımız yorumlasınlar ve düşüncelerini söylesinler. Olaya ikimiz müdahil olunca Nuri abi bile sıyrıldı gitti aradan:D
Bugünlerde iş yoğunluğundan gündüzleri online ım fakat konulara çok fazlası ile bakamıyorum abi. Zamanınızı ayırıp düşüncelerinizi yazdığınız için teşekkürler.
Saygılarımla...
Bir balığı tanımlarken,şu familiadandır,şöyle beslenir,şu zaman yumurtlar vs...den sonra ekonomik değeri,yüksek-düşük veya ekonomik değeri yoktur şeklinde tanıtılır..
işte bence olayın püf noktası budur..
çizelge 3. de tatlı sularda kullanılabilecek yemlik balıklar kaya balığı ve gümüş olarak sınırlandırılmıştır.
defalarca okumama rağmen ,ben bu çizelge ve altındaki maddelerden başka bir sonuç çıkaramadım..
Nuri arakadaşımızı tanıyor ve kurallara ne kadar hassas olduğunu iyi biliyorum,ancak herkezin okuduğunu yorumlama şekli farklıdır,özellikle çerçeve net çizilmemişse..
fakat burada bence çerçeve net.tatlı suda KAYA BALIĞI ve GÜMÜŞ haricinde yemlik balık yok.
zeten diğerlerini yemlik olarak kullanmak,nasrettin hoca misali bindiğin dalı kesmekten farksızdır bence.
denizler için olay birazdaha farklı,
kimse denizde yemlik balık yakalamak için çaba sarfetmez(gümüş hariç),gider balıkçıdan 1kg sardalya alır,zaten sardalyayıda başka bir şekilde bulamaz.adamın kılıç balığı yakalamak için oltaya taktığı kocaman palamutu yem yapmak için kendisi avlamış gibi düşünmek biraz acayip değilmi..
M.Serkan İNANÇ
10.06.09, 14:07
Bir balığı tanımlarken,şu familiadandır,şöyle beslenir,şu zaman yumurtlar vs...den sonra ekonomik değeri,yüksek-düşük veya ekonomik değeri yoktur şeklinde tanıtılır..
işte bence olayın püf noktası budur..
çizelge 3. de tatlı sularda kullanılabilecek yemlik balıklar kaya balığı ve gümüş olarak sınırlandırılmıştır.
defalarca okumama rağmen ,ben bu çizelge ve altındaki maddelerden başka bir sonuç çıkaramadım..
Nuri arakadaşımızı tanıyor ve kurallara ne kadar hassas olduğunu iyi biliyorum,ancak herkezin okuduğunu yorumlama şekli farklıdır,özellikle çerçeve net çizilmemişse..
fakat burada bence çerçeve net.tatlı suda KAYA BALIĞI ve GÜMÜŞ haricinde yemlik balık yok.zeten diğerlerini yemlik olarak kullanmak,nasrettin hoca misali bindiğin dalı kesmekten farksızdır bence.
denizler için olay birazdaha farklı,
kimse denizde yemlik balık yakalamak için çaba sarfetmez(gümüş hariç),gider balıkçıdan 1kg sardalya alır,zaten sardalyayıda başka bir şekilde bulamaz.adamın kılıç balığı yakalamak için oltaya taktığı kocaman palamutu yem yapmak için kendisi avlamış gibi düşünmek biraz acayip değilmi..
Fatih abi yakaladım seni bırakmam. Uzun süredir görüşemiyoruz hiç olmazsa bu yolla hasret giderelim:D
Şimdi bu tartıştığımız kuralın ana başlığında aynen bu yazıyorsa
2/2 NUMARALI AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ
Ve bu düzenlemelerin içerisinde de hiç bir maddesinde sen perch, sazan, sudak, alabalık, kefal vs vs ni normal avlanabilir boy limitleri yani yemeklik kıvamda
Sazan için: 40 cm
Kefal için: 20 cm
Sudak için:26 cm
üstü olarak yakalayıp adet olarakta konulan sınırlar çerçevesinde parçalayarak veya tüm hali ile yemlik balık olarak kullanamazsın kardeşim demiyorsa ben bunu yapma özgürlüğüne sahibim demektir.
Aşağıdaki maddeler 2/2 tebliğinde yemlik balık ile alakalı maddeler.
Hepsini bir arada gör ve bak sana zahmet böyle bir yasaklama varmı diye?
c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıklar
Tarık ERSAL abi ne diyor? İlk tanımda yemlik balık sadece Yemlik Uzatma Ağı ile avlanabilir anlamı vardı. Tebliğde değişiklikler yapılacağını öğrenince KKGM yetkililerini uyararak bu tanımın değişmesini rica ettik. Bundanda çıkan sonuç demekki her yemlik balık ağla yakalanmak zorunda değil. Yani olta ilede yakaladığınız balığı kurallar dahilinde yemlik yapabilirsiniz.
b) Balık yemi: Amatör balıkçılıkta kullanılan her türlü canlı veya cansız, doğal veya yapay yemler
o) Yemlik uzatma ağı: Uzunluğu en fazla 3 metre, yüksekliği en fazla 1 metre, göz açıklığı en fazla 28 milimetre olan, sadece canlı yem yakalanması amacı ile kullanılan fanyasız uzatma ağı
(1) Çizelge-3’de yer alan yemeklik balıkların, amatör avcılıkta yemlik balık ağı ile avlanmaları serbesttir.
Bu çizelgede yer almayanların yemlik uzatma ağı ile avlanılması serbest değildir. (Çünkü 40cm lik bir sazanı yemlik uzatma ağı ile tutmayı başaramazsın.)
Çizelgede yer almayanlardan bulunduramaz. (Çünkü onlar avlanabilir balıktır, yemeklik boya ulaşmıştır, Dolayısıyla yakalama adet sınırlaması vardır. Kızılkanat' ın hiçbir şekilde boy veya adet sınırlaması yoktur. Yani oda bir an önce ya adet cinsinden sınırlandırılmalı yada sınırlandırılmıyor ise bu çizelgeye konulmalıdır.)
Levrek, sudak, alabalık vs lerini canlı yem olarak kullanmak için yakalıyorum veya canlı yem olarak kullanıyorum deme şansın yoktur. Bu balıklar yemlik yapılabilir ama ölü olmak zorundadır. (Çünkü şayet dediğim gibi olmasa idi ekolojik veya potansiyel zararlı balıklardan yemlik balık yapılamaz demesi lazımdı. Canlı yem olarak kullanmak farklı yemlik balık olarak kullanmak farklı)
4) Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler.
Önceki mesajımda da belirttiğim gibi. (Çünkü yorumladığımda karşıma çok değişik sonuçlar çıkıyor.)
(5) Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir
Yemlik balık boyu en fazla 12 cm olabilir. Şayet 12 cm altındaki balıkları yemlik yapacaksanız o zaman yukarıdaki çizelgeden seçmeniz lazım. Sazanı, kadifeyi, Kefali vb. yemlik olarak kullanacak iseniz bununda avlanabilir adet/kğ ve boy sınırı vardır. Yani bunlar yemlik balık diyipte 30 tane bulunduramazsınız.
Çizelgede yer alan veya almayan tüm tatlı veya tuzlu su balaıkları yemlik olarak kullanılabilir. Yeterki avcılığı yasak olmasın, boy adet ve kğ cinsinden kurallara uygun olsun.
Yemlik balıkları canlı olarak nakil edemezsiniz ama ölü olarak nakil edip parçalayarak veya parçalamadan yemlik balık olarak kullanma hakkına sahipsiniz. (Aynen istarvitle turna avlayanlar gibi.)
Varsa sana uymayan bir yeri sana zahmet söylermisin abim:confused::D
sevgili serkan,sirkülerde yazan ve altında yaptığın yorumlar doğru,,sadece konu olan KIZILKANAT tatlı su için yemlik balıklar arasında yok..çizelge 3 de belirtilen balıklar haricindeki balıklar yem olarak kullanılamaz ,bu açıkça sirkülerde yazmasa bile,çıkarılacak sonuç budur.
aksi takdirde hepsi yem olarak kullanılabilseydi,böyle bir tablo yapıp yemlik balıkları isim isim belirtmek gereği duymazlardı.
ayrıca yemlik ağ ile avlanma şartının değiştirilip,yemlik balığını nasıl yakalarsan yakala şeklime çevirilmesi,sazan yakalayıp yayına yem yap anlamına gelmez.bence bunun değiştirilmesi gayet iyi olmuş.
gümüş ağıyla tabiki büyük sazan yakalayamazsın,ama yavru sazan yakalayabilirsin,gümüş ağı serbest diye ağına yakalanan yavru sazanı-kızılkanatı-veya kefali yem olarak kullanmak olmaz.
tebliğlerde hoşumuza gitmeyen bir sürü durum var,mesela sazan avı açılış tarihi erken diyoruz,vicdani sirkülere göre biz 1 temmuzda açalım diyoruz..değilmi?
peki ...
kefal-sazan-kızılkanat vs. gibi büyüyüp yemeklik balık olacak, büyüyünce bunları olta ile avlayıp keyf alacak bir amatörün nasibini azaltacak bir davranış vicdani sirkülere uygun mu?
kısaca tebliğden ne anladığımız önemli değil,vicdanımız ne diyor..
turna yavrusuyla (yavru dediysem 15-20 cm)turna avı yapan gördüm ben,böyle bir şey olabilirmi...
M.Serkan İNANÇ
11.06.09, 03:31
sevgili serkan,sirkülerde yazan ve altında yaptığın yorumlar doğru,,sadece konu olan KIZILKANAT tatlı su için yemlik balıklar arasında yok..çizelge 3 de belirtilen balıklar haricindeki balıklar yem olarak kullanılamaz ,bu açıkça sirkülerde yazmasa bile,çıkarılacak sonuç budur.
aksi takdirde hepsi yem olarak kullanılabilseydi,böyle bir tablo yapıp yemlik balıkları isim isim belirtmek gereği duymazlardı.
ayrıca yemlik ağ ile avlanma şartının değiştirilip,yemlik balığını nasıl yakalarsan yakala şeklime çevirilmesi,sazan yakalayıp yayına yem yap anlamına gelmez.bence bunun değiştirilmesi gayet iyi olmuş.
gümüş ağıyla tabiki büyük sazan yakalayamazsın,ama yavru sazan yakalayabilirsin,gümüş ağı serbest diye ağına yakalanan yavru sazanı-kızılkanatı-veya kefali yem olarak kullanmak olmaz.
tebliğlerde hoşumuza gitmeyen bir sürü durum var,mesela sazan avı açılış tarihi erken diyoruz,vicdani sirkülere göre biz 1 temmuzda açalım diyoruz..değilmi?
peki ...
kefal-sazan-kızılkanat vs. gibi büyüyüp yemeklik balık olacak, büyüyünce bunları olta ile avlayıp keyf alacak bir amatörün nasibini azaltacak bir davranış vicdani sirkülere uygun mu?
kısaca tebliğden ne anladığımız önemli değil,vicdanımız ne diyor..
turna yavrusuyla (yavru dediysem 15-20 cm)turna avı yapan gördüm ben,böyle bir şey olabilirmi...
Abi merhaba kusura bakma işlerden dolayı geç cevap vermek zorunda kaldım.
Şimdi benim demek istediğimi sakına yanlış anlama. Ben böyle olsun demiyorum ama çıkan sonuç bu diyorum.
Bu dediklerini uyguluyormusun Serkan dersen. Sen beni biliyorsun diyorum başkada birşey demiyorum;):D
Bana dersenki Serkan sence nasıl olsun?
Kendini bilen bir amatör kesinlikle doğaya zarar vermez. Öyle pc başına oturupta ben amatörüm, ben şöyleyim, ben böyleyim diyen bir çok kişileri avlaklara çıktığımızda nasıl amatörler görüyoruz zaman zaman. (Sende zaten mesajının sonunda ufaktan bunu anlatmaya çalışmışsın.) Ben 15-20 cm lik Turna balığı yem olur demedimki? İyi okursan boy limitleri dahilinde tüm tatlısu ve deniz balıkları yemlik balık olur dedim. Turnanında yemlik balık olabilme boy limiti tebliğlerdeki yemlik balık kurallarını okunca açık seçik 40 cm ve üzeri olduğu ortaya çıkıyor. 40 cm lik bir turna ile günümüz Türkiye'sinde ne yakalarız orasını bilemem ama benim anladığım 2/2 tebliğden bu.
Sonra gelelim o gümüş ağı serbest diye ağına takılan yavru sazan, kızılkanat veya kefal e...
Şimdi benim yazdıklarımı dikkatlice okursan yine aynı turnada verdiğim örnek gibi bunlarıda boy limitleri dahilinde yemlik balık olarak kullanabilirsin diyor tebliğ. Yani sazanı 40cm, kefali 20 cm olarak. Bunlarla ne yakalarsın orasını yine ben bilmem ama tebliğ de böyle diyor abi.
Kızılkanatı ayırdım fark ettiysen. Kızılkanatta ne iç sularda avlanabilir türlerin içerisinde var nede çizelge-3 teki listede var.
Bak ama orada atladığımız ince bir noktada var ama abi.
Şayet o listelerde Kızılkanat diye bir balık türü açık seçik yazmıyorsa ben onu alırım en altta yazan Diğer Türler içerisine dahil ederim. Çizelgede boy sınırı olmayan bir balığıda istediğim gibi yakalar canlı veya ölü yem olarak kullanırım.
Boyu ne olursa olsun, avlakta tutanakta tutsalar paşa paşa mahkemeye çıkar kendimi savunurum.
Şimdi gelelim benim ne anlatmak istediğime;
Günümüz Türkiye sinde sen 42-45 cm lik bir sazanla yakalasan yakalasan ancak Yayın yakalarsın o da devasa birşey olması lazım.
İşte olay burada noktalanıyor. Sen şayet 10 adet sazan yakaladı isen ve daha halen suda oltan var ise yanına gelen kolluk kuvvetleri anında işlem yapması lazım.
Şimdi diyelimki 10 sazandan birisini suda bulunan oltalarından birisinin düzeneğini değiştirip onun ucuna taktın ve o devasa yayını yakalamak için suya saldın.
Şimdi oltalarından hangisina balık vurursa vursun yine senin avın sonlanmış demektir ve o andan sonra suda yine oltaların durmaya devam ediyorsa cezalıksın demektir.
Yayınıda yakalasan (zaten günde 1 tane yakalayabilirsin.) avın bitti. Geriye kalan 3 oltandan birisine sazanda vursa avın bitti. Bir amatör için daha bunun ilerisi, fazlası vs vs yok abi. Amatör arkadaştan bahsediyoruz, bohçacıdan değil anla lütfen:)
Yine demişsinki;
çizelge 3 de belirtilen balıklar haricindeki balıklar yem olarak kullanılamaz ,bu açıkça sirkülerde yazmasa bile,çıkarılacak sonuç budur.
O zaman bende sana diyorumki; senin o sadece yemlik balık olabilecek balıklar bunlardır, aksi olsaydı o zaman o diğer yem olabilecek balıklarıda o çizelgeye yazarlardı dediğin çizelge-3 ün üzerindeki ve altındaki açıklamaları okuyunca o çizelgedekilerin sadece yemlik balık ağı ile avlanılmaları serbesttir, bunlardan başka balıklarıda boy limitleri dahilinde yani yemeklik boydayken olta ile yakalayıp yemlik yapabilirsin diye anlıyorum.
İşte burada açık açık yazıyor abi.
Dur birazdaha değiştireyim altlarındaki açıklamaları:D:D
Bu çizelgede yer alan balıkları yemlik ağ ile çizelgede yer almayanlarını normal olta ile avlayabilirsiniz.;)
Bir amatör balık avıcısı livar veya kovasında bu yukarıdaki çizelgede yer alan balıklardan en fazla 30 tane bulundurabilir. İşin kurnazlığına kaçıp yahu bunlarda yemlikti hemde boy limitleri uygun diyerek o kovaya veya livara koyacağınız onbir tane 40 cm üzeri sazan olursa yemeyiz hemen cezanı keseriz:D
(3) Ekolojik açıdan zararlı ya da potansiyel zararlı balık türleri canlı yem olarak kullanılamaz
Ekolojik açıdan zararlı ( Güneş levreği, Tilapya azmanı, Havuz balıkları, Gambusia, Çizgili sazan) yada potansiyel zararlı (Gökkuşağı alabalığı, Turna, Tatlısu levreği) adlı balıkları canlı yem olarak kullanamazsınız ama öldükten sonra istediğin şekilde kullan. Hatta işi biraz daha abart Kızılırmak'tan yakalayıp falanca barajda ölü olarak parçalayarak veya parçalamadan oltanın ucuna tak. (Yalnız bunu yapacaksan kuralına göre yap. Ben böyle yaptım diyerek beni kandırmaya çalışma kaybeden ben değil sen olursun eyy amatör arkadaş:D)
bunu geçtik zaten ilk baştan beri:D
(5) Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir
12 cm den büyükleri ben yanına geldiğimde sayarım adet veya kğ cinsinden bakarım ve bunları avlanabilir tür olarak değerlendiririm. Normalde yemlik balık boyu 12 cm:D
Hepsini kullan ama adabına göre kullan. (Hani diyoruz ya Yayından yemlik balık olurmu saçmalamayın diye? İstersen yap ama ceza yersin:) yemlik olarak kullanacağın yani boy limiti 90 cm olan yayını suyun kenarına çektiğin takdirde amatör avcılığın bitmiştir. Çünkü bu güzide varlıktan sadece günde bir tane yakalamaya müsade ettim sana.:D)
Geçen bir arkadaş sormuş. Abi evdeki japonlardan canlı yem yapabilirmiyim diye?:confused: (İlaçlarını falan hiç eksik etmedim abi, bugüne kadar sürekli gözüm gibi baktım diyor.) Gelde cevap ver işte abi? Hemen aklıma bizim bu (veteriner01) in şaşkın kurbağamıydı neydi o olayı geldi. Ben olmaz dedikçe o neden olmasın abi hastalık falan yokki diyor. Oturdum iki saat şu şöyle olur bu böyle olur dedim. Döndü abi tebliğleri senmi düzenledin Allah aşkına dedi:D
Neyse inan abi bak gırgır şamata gibi görünsede bu tebliğlerden ben bunu çıkartıyorum. Bana bu yazdıklarımın tam tersini beni ikna ederek yazabilirsen o zaman tamam derim.
Yalnız benim bu yazdıklarımda sakına kimse tarafından yanlış anlaşılmasın. Tebliğleri hazırlayanları veya hazırlayanlara yardımcı olanları karalamak veya alaya almak ne benim nede burada bulunan kimsenin haddine düşer. Onlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışlar ve ortaya bunu çıkartmışlar. Hazır bir şeyi eleştirmek kadar kolay bir durum yoktur. Asıl önemli olan sen, ben veya başka bir arkadaşımız sıfırdan böyle bir şey yapabiliyorsak bence önemli olan o dur.
Bizimde şayet yapacaksak, yapmamız gereken arada eksiklikleri tamamlamak veya anlaşılmayan şeyleri anlaşılır hale getirmektir. Bu sitede hemen hemen hergün ortalama 200 üye ve yine ortalama 1000 misafir online olup konuları okuyor ve bu konuyada 8-10 kişi yazıyorsa o zaman bu böyle olmuş şu şöyle olmuş deme şansımız sıfıra iniyor gibime geliyor:D
Saygı ve selamlarımla....
Nuri ERTİK
11.06.09, 21:17
Tüm bu söylediklerine ek olarak, kızılkanat diğer türler altında ve çizelgedekiler gibi diğer türlerden ve boy limiti de yok...
Nasıl olacak da olacak?
Çizelgeye atıfta serbesttir demesi tüm işi karıştırıyor:)
M.Serkan İNANÇ
12.06.09, 10:26
Tüm bu söylediklerine ek olarak, kızılkanat diğer türler altında ve çizelgedekiler gibi diğer türlerden ve boy limiti de yok...
Nasıl olacak da olacak?
Abi tebliğin herhangi yerinde Kızılkanat diye bir balık türü varmı?
Kasım TAZEGÜNEY
12.06.09, 12:07
sitenin çok değerli üyeleri vede uzmanı arkadaşlar kusura bakmayın ama bazen sizleri cok ince ayrıntılara takıldığınızı görüyorum, şimdilik bunları o kadar çok irdelemeyin önce yangını söndürelim sonra teker teker eşyalarımızı kurtarırız.
Tarık ERSAL
12.06.09, 12:33
sitenin çok değerli üyeleri vede uzmanı arkadaşlar kusura bakmayın ama bazen sizleri cok ince ayrıntılara takıldığınızı görüyorum, şimdilik bunları o kadar çok irdelemeyin önce yangını söndürelim sonra teker teker eşyalarımızı kurtarırız.
Aynen katılıyorum.
Bu kadar ayrıntıyı bilen ve denetleyen tek görevli olmadığına da (ne yazık ki) inanmaktayım.
Aynen katılıyorum.
Bu kadar ayrıntıyı bilen ve denetleyen tek görevli olmadığına da (ne yazık ki) inanmaktayım.
hukuk kurallarında bile kişi uğraştığı zaman açık kapılar bulabilir,ama bu suç işlemeye sebep değildir.
biz gerçek amatörler sirkülere uyalım,tereddütte kaldığımız yerdede vicdanımıza soralım.
Serkan başkan ;sazan avı konusunda 14 haziranda gitsek ne olur diyenlere,,hayır kural kuraldır 16 haziran beklenecek diyorsa,,bence bundada yorum yapmayıp tablo 3.harici balıkları yem olarak kullanmayalım demeli..
M.Serkan İNANÇ
12.06.09, 13:04
Nasıl olacak da olacak?
Abi tebliğin herhangi yerinde Kızılkanat diye bir balık türü varmı?
Aynen katılıyorum.
hukuk kurallarında bile kişi uğraştığı zaman açık kapılar bulabilir,ama bu suç işlemeye sebep değildir.
biz gerçek amatörler sirkülere uyalım,tereddütte kaldığımız yerdede vicdanımıza soralım.
Serkan başkan ;sazan avı konusunda 14 haziranda gitsek ne olur diyenlere,,hayır kural kuraldır 16 haziran beklenecek diyorsa,,bence bundada yorum yapmayıp tablo 3.harici balıkları yem olarak kullanmayalım demeli..
Nuri abi senin yüzüne yine suçlu her zamanki gibi biz olduk:rolleyes:
Bir daha gümüş ağı atıpta kızılkanat falan yakalama.
Yakalayacaksan, adı üzerinde işte gümüş yakalayacaksın.
Bugüne kadar hangi konuya elini attıysan mutlaka ortalığı karıştırdın.
Yemlik balık yakalaman bile olay.
Mümkünse fly derslerinide bundan sonra ayrı bölgelerde alalım:D
Nuri ERTİK
12.06.09, 13:12
Tamam kızılkanatı yemlik yapmayacağım:)
Ama ağa yakalanırlarsa benim suçum değil:D
Ya da ben ağa yazayım, buna gümüşler ve kaya balıkları dışında takılmak Tebliğin muallak yemlik maddesine göre yasaktır diye:D
vayy serkan fly dersleri mi alıyorsun?yakışır sana..
başkan olmak kolay değil,herhalde sana yükleneceğiz.
Ya da ben ağa yazayım, buna gümüşler ve kaya balıkları dışında takılmak Tebliğin muallak yemlik maddesine göre yasaktır diye:D
sevgili Nuri,samimiyetine ve olgunluğuna güvendiğim için yazıyorum bunları,burada herkez le karşılıklı tartışmam.
ve bu konuda senin ikna olmayacağınıda çok iyi biliyorum,ben malum maddeleri nasıl yorumladığımı yazdım.kimseyide buna ikna etmeye çalışmıyorum,
rasgele
Nuri ERTİK
12.06.09, 14:00
Fatih abi dediğin gibi ikna olmam çok zor:)
Çünkü madde çok açık ve hani vicdani sirküler diyoruz ya,
Kızılkanat benim gördüğüm kadarıyla etcil balıkların en çok yediği balıklardan birisi.
Bir de Tatlısu kefali...
Zaten şimdi yapacağım şey, bu yemlik balıklar konusunda gerekli bilimsel verileri toplamak oalcak.
Daha sonra da bunları bir dosya haline getirip ilgili yerlere göndereceğim.
En güzeli bu olacak galiba...
Fatih abi bu arada inan ben seninle ve buradaki ağabey ve kardeşlerimle bu şekilde seviyeli tartışmalardan o kadar çok haz alıyorum ki bilemezsin.
Teşekkürler ve saygılarımla,
Fatih abi dediğin gibi ikna olmam çok zor:)
Çünkü madde çok açık ve hani vicdani sirküler diyoruz ya,
Kızılkanat benim gördüğüm kadarıyla etcil balıkların en çok yediği balıklardan birisi.
Bir de Tatlısu kefali...
Zaten şimdi yapacağım şey, bu yemlik balıklar konusunda gerekli bilimsel verileri toplamak oalcak.
Daha sonra da bunları bir dosya haline getirip ilgili yerlere göndereceğim.
En güzeli bu olacak galiba...
Fatih abi bu arada inan ben seninle ve buradaki ağabey ve kardeşlerimle bu şekilde seviyeli tartışmalardan o kadar çok haz alıyorum ki bilemezsin.
Teşekkürler ve saygılarımla,
bu platformun en önemli amaçlarından biri bence bu,
ben teşekkür ederim.
M.Serkan İNANÇ
08.08.09, 00:56
Bak bu güzel fikir işte;)
vayy serkan fly dersleri mi alıyorsun?yakışır sana..
başkan olmak kolay değil,herhalde sana yükleneceğiz.
Alacaktım ama hoca senin yaşın geçmiş çocuğum, boşa zaman kaybetme başarılı olamazsın dediği için dersler başlamadan bitti maalesef:o
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.