Anasayfaya Git!

Go Back   Balık Avı ve Amatör Balıkçılık OLTACILAR.com' a HoşGeldiniz ............ İstek ve Öneriler

İstek ve Öneriler Forumumuz hakkındaki istek ve önerilerinizi buradan bize yazabilirsinizi.

OLTACILARDER 5. Geleneksel Turna Balığı Yakalama Yarışmaları Şenliği 9-10 Haziran 2012'de Bala Kesikköprü Barajında yapılacaktır. Detaylar İçin Tıklayınız...

Seçenekler Stil
Alt 20.09.11, 10:40   #1
Akın ustA
Üye

Akın ustA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: İsmail Akın AKBAŞ
Memleket:Kütahya İkamet İstanbul
Kan Grubu: A Rh (+)
En İyi Avı: Sazan
Referans: 0
Akın ustA is on a distinguished road
Yarışmalarda Yemleme Botu Kullanımı Ne Ölçüde Olmalı ?

Sevgili sportif sazan avcıları;
Normal avlarımızda kullandığımız lakin bazılarımıza göre yarışmalarda yasak olması, bazılarımıza görede gölün şartlarına göre serbest olması gereken yemleme botunun (baitbot) yarışmalarda kullanımı hakkında kafama takılan bazı soruları var…
1-Yemleme botunun uzunluk alanı Kaç metre olmalı ? Kısıtlanmalımı ? Yoksa serbestmi olmalı ?
2-Yemleme botunun genişlik alanı hangi Çapta olmalı ? Kısıtlanmalımı ? Yoksa serbestmi olmalı ?
3-Yemleme botunun gece kullanımı serbestmi olmalı ? Yoksa yasaklanmalımı ?
Yarışma şartlarında bazı yasaklar var lakin bu yasaklar pekde uyulan yasaklar değil ondan dolayı bu konuyu açma gereği duydum...
Akın ustA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.09.11, 21:38   #2
iLK_KaN
Üye

iLK_KaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Mustafa FIRINCI
Memleket:DÜZCE
Kan Grubu: 0 Rh (-)
En İyi Avı:
iLK_KaN will become famous soon enoughiLK_KaN will become famous soon enough
merhabalar akın abi yanılmıyorsam geçtüğimiz hafta sonu yapılacak olan (yapıldımı bilmiyorum) kamader balık yarışmasında bu botların kullanımı serbesti sonuçları nasıl etkiledi bilemiyorum. şahsi fikrim her yarışmada kullanılmaması bence sonucta her göl gölköy değil Gölün durumuna göre hareket edilmedi diye düşünüyorum balıgın yakında oldugu bi gölde bunu kullanmanın pek bi anlama olmaz ancak yemleme sırasında ses olmaması için sağdece yemlemede kullanılması hoş görüle bilir. olta göndermekte kullanılmamalı Acıkcası ben bu seneki oltacılarder yarışmasında serbest olmasını bekliyordum özellikle gölköy ün durumunu bu sitenin ağır topları iyi bildiği için ve neredeyse yarışmaya katılan tüm takımların elinde oldugu için serbest olur diye bekliyordum inş seneye . yarışmada kullanılması katılan takımların oylamasına sunulmalı yüzde 90 kullanılsın derse kullanılmalı bu durumda yarışmayı organize edenlerede büyük yük düşüyor lakin sudada sektör belirlenmelidir (yüzme yarışlarındakire benze v.s.) mesafe 200 metrenin üstüne çıktıgında oltalar üst üste binmesin yada sonarlı bot sahiplerinin derin yere gönderme sevdasına kıyıya dik atışlar yapmamasının önüne geçilmesi gerekir mesafe sınırı sacma olur madem mesafede sınır olucak kulanmanın bi anlamı kalmaz diye düşünüyorum ...

saygılarımla iyi günler...
iLK_KaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.09.11, 23:34   #3
kulekreis
Üye

kulekreis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Hasan Hüseyin Külek
Memleket:İstanbul
Kan Grubu: A Rh (-)
En İyi Avı:
Referans: 1
kulekreis will become famous soon enoughkulekreis will become famous soon enough
Yemleme botu kullanmak bana göre etik değildir.
kulekreis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.09.11, 23:34   #4
İbrahim YILDIZ

İbrahim YILDIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: İbrahim YILDIZ
Memleket:Ankara
Kan Grubu: A Rh (-)
En İyi Avı: Turna 86 cm
Referans: 3
İbrahim YILDIZ will become famous soon enoughİbrahim YILDIZ will become famous soon enough
Akın Abi Merhaba;
Öncelikle çok önemli bir konuya değinmişsin. Emin ol bu konu hakkında o kadar fazla düşünce ve yorum var. İnşallah bu konu sayesinde, güzel düşünce ve fikirler çıkar ve önümüzdeki senelerde yapılan yarışmalara yol gösterici olur.

Bende düşüncelerimi yazmak istiyorum,

Şimdi bu konu ile ilgili çok farklı düşünceler var. Öncelikle avlağın durumuna göre, yemleme botunun kullanımı serbet bırakılabilir. Mesela Gölköy. Ancak bu yemleme botu herkeste olmadığı için, olmayanlara adaletsizlik yapılıyormuş düşüncesi oluşabiliyor. Yani şartlar eşit değil deniliyor. Buna da saygı duymak lazım.

Bu konuda fikrini söyleyen bir ağabeyimizin mesajı aşağıda;

"uzaktan kumandalı yemleme botu

Ürüne karşı değilim, hatta çok kısa bir zamanda en iyisinden bir tane almanın artık farz olduğunu düşünüyorum.
Yarışmanın kurallarını hazırlayanlara da saygı duyarım,
ama,
katılıpta maça 5-0 geriden başlamak istemiyorum.
Katılan arkadaşlara başarılar dilerim. "

Bence bunun önüne geçmenin tek yolu, yemleme botu ile yarışacak arkadaşlar için ayrı bir dal belirlenebilir.
Şöyle;

1- En büyük balık
2- En çok balık
3- Yemleme botu ile en büyük balık.

Saygılarımla.
İbrahim YILDIZ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 21.09.11, 12:12   #5
Akın ustA
Üye

Sevgili dostlar ürüne bende karşı değilim lakin yarışmalarda kullanım şartlarını yeniden düzenlemekten yanayım... Hatta mümkün olan yarışmanın yapılacağı göle göre yarışma şartnamesine konulması taraftarıyım.
Alt 21.09.11, 13:48   #6
Sefa AYKENAR

Sefa AYKENAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Sefa AYKENAR
Memleket:Ankara
En İyi Avı: Kazandığım Dostlarım
Referans: 3
Sefa AYKENAR will become famous soon enoughSefa AYKENAR will become famous soon enough
Pahalı bir alet olmasından dolayı , hali hazırda elinde olmayanlarla - olanlar yarışmalarda serbest bırakılırsa eşit yarışmış olacaklarmı ?
Sefa AYKENAR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 21.09.11, 14:40   #7
n/a
Misafir

Üye Adı:
Kan Grubu:
En İyi Avı:
Referans: 3146
"Yemleme Botu"nun kullanma evrelerini ve şartlarını sorgularken, teknolojik bir araç olup olmadığını da irdelemek gerekir (her ne kadar teknolojik bir araç olduğu yapısı ve özellikleri ile kesin olsa da, hala bilmeyenler ve anlamayanlar olabilir).

"Yemleme Botu" denilen makineye, ister suda iken bakın, ister karada iken kesinlikle teknolojik bir araçtır.

Bu aracın kullanılması her ne kadar uluslararası arenalar ve bazı il'ler de meşhur olsa da, fiyatı itibariyle henüz ülkemize ve ülkemizin yenilikçi, özenen, yaratıcı ve emekçi oltacılarına hitap edebilir duruma gelememiştir. Yapısı itibariyle geniş ve uzun atışlı avlaklarda kullanılması gereken bu teknolojik makinanın "Yarışma Kuralları"na alınması ve atıfta bulunulması sağlıklı ve eşitlikçi görünmemektedir.

Adı üzerinde olan "Yemleme Botu" oltayı atabileceğimiz alanı yemlemek için mi kullanılmalı, yoksa yemlediğimiz mesafeye olta götürebilmek için mi?
Tabi ki her ikisi içinde yani beraber olmalı, bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır.

Bu karmaşanın (aslında karmaşa da değil, bir yöntem) yarışmalarda uygulanması malzemeye kimin daha çok döviz harcadığının göstergesi olmaktan öteye gitmez ve yarışmalara katacağı olumlu hiçbir etkisi de olmaz (video, foto ve özenti dışında).

Ayrıca, Gölköy'de ya da başka bir köy'de bundan sonra yapılacak yarışmalarda "Yemleme Botu"na müsaade etmek ve nasıl kullanılacağı hakkında kural belirlemek kötü bir örnek olacaktır (yarışma dışında kullanılması, kullananların tecrübesi olduğu için ona da saygı duyarım).

Dereceye girenlere yeni bir klasman belirlemek bu avlak şartları ve canlı popülasyonu ile ancak yeni kuralların belirlenmesine vesile olur.

Ergün Altuntaş
Ankara
Alt 21.09.11, 23:13   #8
Fedai ERDEM

Fedai ERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Fedai ERDEM
Memleket:Ankara-Kayseri
Kan Grubu: 0 Rh (+)
En İyi Avı: İyi Olsun Dünya
Referans: 28
Fedai ERDEM will become famous soon enoughFedai ERDEM will become famous soon enough
Sevgili Akın; Değerli Kardeşim...

Seni biraz anladıysam tanıdığım kadarıyla aşağıdaki yazacaklarıma bencede sence diyeceksin..
Eğer tanıyamamışsam bu senin suçun...

Karıncaları düşünüyorum;
Biraz ekmek kırıntısı attığınızda yolundan çıkarlar...

Kuşları düşünüyorum;
biraz yiyebileceği yem atılırsa ağaçtan inerler...

Avcıyla av arasında aldatmacanın abartılması saygıyı ölçüyü en önemlisi KADERİ bertaraf etmektir... Kader çok önemlidir.. yemlediğiniz teknolojiyi kullandığınız av avcılık veya balıkçılık değildir.. Tuzak av halinde vaz geçilmez bir unsur olduğu gibi, Canlının seçim yapmasını sağlamak vicdanın en rahat halidir.

Hepimizin sevdalısı olduğu Olta balıkçılığındada kader önemlidir.. Kaderden kastım Yaşam her canlı türü için kutsaldır. Kendimizden paye biçerek av aletlerini seçerken canlı türlerine saygıyı ön plana çıkartarak seçilmelidir.
Düşünün Balığı yemleyerek yakaladığınızda ne yapmış oluyorsunuz.. Halbuki Balığın menüsünde olan yemi iğneye takıp suyun her hangi bir yerine fırlatsanız Yakalanan balık bunu tercih ederde oltanızı şenlendirirse balıkta bizde kaderimizi yaşarız.. Bu haz kıymetlidir...

Yemleme botunu gönder suya, üzerine sonarda tak adrese teslim ne güzel bana doğru gelmiyor benim amatör ruhuma uygun değil bu.. Ama bana göre böyle..

Birde şunu ekleyeyim yemleme sudaki popülasyonu doyura bilir. Yanlışı doğrusu tartışılır. Amatör ruh bunu yapmak istediğinde suya olta bırakmadan yapmalıdırki amaç nihayetine ve huzuruna ersin..

Sonar kullanımı çeşitli akımlar ve sinyaller gönderdiği için enerjiyle çalıştığından manyetik alan oluşturur.. Buda bana göre sudaki mikroorganizmalara ve ayrıştırıcılara zarar verir diye düşünüyorum...

Doğadan avladığımızı, doğal yollarla yapma taraftarıyım doğal yem en tabi yemdir...

Saygılarımla...
Fedai ERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 22.09.11, 11:01   #9
Akın ustA
Üye

Bu zamana kadar olan oldu, bundan sonraki yarışmalarda bu yemleme botu kullanımına ölçüler getirilmeli, Atışların kıyıya dikey olarak atılması şartı olan bir yarışmada balığı başka bir noktadan almak bence kural dışıdır...
Ben yemleme botu kullanımına karşı değilim, lakin kurallar dahilinde kullanılsın kimse kimseye haksızlık etmesin o zaman bot kullanımı bir üstünlük olmaktan çıkar, profesyonellik ve bilgi ve tecrübe ozaman açığa çıkarki o zaman kişinin bu konu hakkındaki bilgisi dağ olur. Yapılan takdirlerde yerini bulur...
sevgi ve Saygılarımla...
Alt 22.09.11, 13:24   #10
Akın ustA
Üye

1-Yemleme botunun uzunluk alanı Kaç metre olmalı ? Kısıtlanmalımı ? Yoksa serbestmi olmalı ?
Cevap:
1-Bu kuralı gölün yapısı belirler, bu kural yarışmanın yapılacağı göle göre değerlendirilip şartnameye konmalı...
Kısa Olan yakalı göllerde Serbest olursa kargaşaya neden olur...

2-Yemleme botunun genişlik alanı hangi Çapta olmalı ? Kısıtlanmalımı ? Yoksa serbestmi olmalı ?
2-Zaten varolan bir kural var atışların kıyıya dik şekilde yapılması gerektiği hakkında, ama nedense botu olan arkadaşlar bu kuralı unutup radarla balığı arayıp buldukları yere oltalarını atıyorlar ve kural dışı hareket ediyorlar (bu diskalifiye nedenidir) bunu yaparkende sen oltanı oraya kadar atamazsın diyor rakibi susturuyorlar (minareyi çalan kılıfını uydurur)... Bu konuda hakemlerimizde çok bilgisiz ve denetimleri eksik...

3-Yemleme botunun gece kullanımı serbestmi olmalı ? Yoksa yasaklanmalımı ?
3-Eğer şartnamede gece yemleme yasaksa o zaman botun gece kullanımıda yasak olmalıki adaleti sağlamış olalım, İğne göndermek amacı bile olsa gece bot gönderilmemeli... Gece yemelemek serbestse o zaman botda gönderilir yemde...

1- Uzunluk ayarı 2- Alan ayarlaması 3- Gece kullanımı bu üç soruyu açıklık kazandıralımda yarışmalara öyle başlayalım o zaman bakalım gerçek bilgi ve deneyim kimde, azim kimde, profesyonellik kimde şartlara göre balığı alan arkadaşı ben ayakta alkışlar takdirlerimi her yerde sunarım...
Yarışmada bot kullanımı serbest olsada yukarıdaki kuralların oluşumunu değerli derneklerimiz yerine getirtmeye çalışacak ve şartları eşitleyecektir o zaman bot kullanımı pek kafi gelmeycektir...

Eksik ve yetersiz kurallarla yarışırsak daha çok konuşuruz radarla taradıda balığı benim önümden aldı diye...
Sevgi ve saygılarımla...

Seçenekler
Stil

Sponsorlar