Anasayfaya Git!

Go Back   Balık Avı ve Amatör Balıkçılık Tatlı Su Balıkcılığı Tatlı Su Balıkları

Tatlı Su Balıkları Pırıl pırıl bir aynalı sazan, kızıl kanat, yayın ya da göllerin kofanası devasa bir turna…İç sularımızda yaşayan türler, tatlı su avcılığı hakkında bilmek istediğiniz her şey burada!

OLTACILARDER 5. Geleneksel Turna Balığı Yakalama Yarışmaları Şenliği 9-10 Haziran 2012'de Bala Kesikköprü Barajında yapılacaktır. Detaylar İçin Tıklayınız...

Seçenekler Stil
Alt 12.07.10, 08:20   #1
ilkea
Üye

ilkea - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: İlke ALTINPULLUK
Memleket:Kütahya
Kan Grubu: A Rh (+)
En İyi Avı:
Referans: 0
ilkea will become famous soon enoughilkea will become famous soon enough
Üreme dönemi bitti ama havyar kesilmemiş.

Merhaba arkadaşlar,
Geçenlerde babamın bir aynalı sazan temizleme operasyonuna şahit oldum (Ben pek temizlemekten hoşlanmıyorum). Balık yeni tutulmasına rağmen balığın içerisinden bir dünya havyar çıktı. Ben çok üzüldüm. Keşke bu havyarları suya bırakabilseydi dedim. Aslında sonradan kafamı kurcaladı ve sizlere bir danışmak istedim. Üreme mevsimi dışında balıktan neden bu kadar havyar çıktı? ve Böyle durumları engelleyebilir miyiz? Şimdiden çok teşekkürler.
ilkea isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 10:39   #2
BALIKÇININOĞLU

BALIKÇININOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Erol AYDOĞDU
Memleket:Ankara_Kazan
Kan Grubu: 0 Rh (-)
En İyi Avı: OLTACILARDER+ 8.900gram sazan+7.300gr turna
Referans: 1
BALIKÇININOĞLU will become famous soon enoughBALIKÇININOĞLU will become famous soon enough
ilke kardeş sazanlar mayıs ayıyla temmuz ayları arasında hızlı üreme ortamına giriyorlar, ama bazıları bu zamanın dışına taşabiliyor bunun gibi durumlarda sanırım 0/0 10 u geçmez. içinizi ferah tutun bunlar doğanın dönge dediğimiz olayıdır,neslin sürebilmesi için bazen kurbanlar olur belgesellerde izliyoruz bunlar doğanın cilveleri bence. siz sazanınızı tutun ve afiyetle yiyin. rasgele
BALIKÇININOĞLU isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 10:49   #3
baracuda
Üye

Üye Adı: semih
Memleket:ankara
En İyi Avı: Team Yozgat Burda Üyesi ! Olan Var Olmayan Var,Nispetmi Yapalım:)
baracuda will become famous soon enoughbaracuda will become famous soon enough
Doğurganlık, insanlarda olduğu gibi bütün biyolojik canlılarda değişik zaman dilimlerinde gerçekleşebilmektedir. Ancak bu durum bireye özel bir durumdur örneğin ağustosun ortasında yakaladığım bir kadifede abartısız bir avuç havyar çıktığını hatırlıyorum. Fakat bu durum türün tamamını kapsamıyor birde şu var havaların temmuza kadar nerdeyse tüm bölgelerde soğuk olması suyun sıcaklığınıda etkilediği için balıkların biyolojisi doğurganlık durumu geç tetikleyebilir. Ancak siz yasal vakitlerde tuttuğunuz için içiniz rahat olsun erol abinin dediği gibi buda yaşam döngüsünü bir parçası. Sonuçta tuttuğunuz balığın içini bilebilme şansımız bulunmuyor.
baracuda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 12:33   #4
erkan_014

erkan_014 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Erkan ÖZASLAN
Memleket:Bolu
Kan Grubu: 0 Rh (+)
En İyi Avı:
erkan_014 is on a distinguished road
Göl veya göletteki suyun sıcaklığı bulunduğu bölgenin deniz seviyesinden yüksekliğine bağlı olarak değişir, genel olarak güney bölgelerimizdeki göllerin suyu kuzeyde olanlara nazaran daha hızlı ısınır ve balığın daha erken üremesine olanak sağlıyacak ortamın oluşmasına imkan verir. Kuzey bölgelerimizde bulunan göl ve göletlerde deniz seviyesinden daha yüksekte olan göllerde suyun ısınması daha geç olabilir ve üreme dönemi diğer bölgelere göre geç sonlanabilir. Aynı zamanda göl veya gölet bir tatlı su ile besleniyorsa sadece kış sularının beslediği göllere nazaran daha geç ısınır ve üreme dönemi gecikir...
erkan_014 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 13:09   #5
Nuri ERTİK

Nuri ERTİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Nuri ERTİK
Memleket:Eskişehir
Kan Grubu: B Rh (-)
En İyi Avı: Yayın,35 kg, Aras
Referans: 4
Nuri ERTİK will become famous soon enoughNuri ERTİK will become famous soon enough
Genel olarak lokal şartlar da havyarda etkili.
Ancak üreme dönemi dışındaki havyarın ya dökülememiş ya da verimli olmayan havyar olduğunu tahmin ediyorum.
Burada izlenmesi gereken, balıkların havyarını üreme amaçlı döküp dökmediğidir.
Eğer suda bunun emareleri yoksa, bence sorun yoktur.
Ben Iğdır'da Ekim ayında havyarlı sazan yakalamıştım.
Balıkların büyük çoğunluğu havyarını döktüğünden, zamanından sonra yakalanan havyarlı balığın sürdürülebilir balıkçılığa bir engel oluşturmayacağını düşünüyorum.
Ama yine de içiniz rahat etsin diyorsanız bu balıkları salabilirsiniz.
Ben tespit ettiğimde bunu uyguluyorum.
Nuri ERTİK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 15:00   #6
ilkea
Üye

En İyi Avı:
Herkese cevaplarından dolayı çok teşekkür ederim. Açıkçası içime sinmemişti. Okadar havyarı bir arada görünce, bir an kendimi katliam yapmış gibi hissettim. Ama anladığım kadarıyla bu düşüncede olmaya gerek yok. Demekki bazı balıklar biraz geç bırakabiliyor havyarlarını. Aslında önceden anlayabilsem geri salmak isterim ama anlaşılmıyor işte. Tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla
Alt 12.07.10, 15:17   #7
Nuri ERTİK

Nuri ERTİK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Nuri ERTİK
Memleket:Eskişehir
Kan Grubu: B Rh (-)
En İyi Avı: Yayın,35 kg, Aras
Referans: 4
Nuri ERTİK will become famous soon enoughNuri ERTİK will become famous soon enough
İlke,
Yasalara uygun ve limitler dahilinde avlandığın sürece suçluluk duygusunun oluşmasına gerek yok.
Daha fazlasını yapmak ise senin tercihlerine kalmış.
İster yakaladığın balığı salarsın, ister yersin.
Bu arada düşüncelerin için seni tebrik ederim.
Nuri ERTİK isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.07.10, 15:26   #8
ilkea
Üye

En İyi Avı:
Çok teşekkür ederim. Eğer şu konu sonucunda bu tarz balıkların ne olursa olsun kesinlikle geri bırakılması gerekir sonucu çıksaydı. Bundan sonra yakaladığım karnı şiş olan balıkları direk geri salmayı planlıyordum. Çok teşekkür ederim.
Alt 12.07.10, 17:49   #9
Tolga ÇALIM

Tolga ÇALIM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Tolga
Memleket:Adana
En İyi Avı: 1-KRAL BALIKÇI 2- Zarganalar 3-Vet. fakültesi 4-arkadaşlarım sevenlerim :)
Tolga ÇALIM will become famous soon enoughTolga ÇALIM will become famous soon enough
Alıntı:
ilkea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Merhaba arkadaşlar,
Geçenlerde babamın bir aynalı sazan temizleme operasyonuna şahit oldum (Ben pek temizlemekten hoşlanmıyorum). Balık yeni tutulmasına rağmen balığın içerisinden bir dünya havyar çıktı. Ben çok üzüldüm. Keşke bu havyarları suya bırakabilseydi dedim. Aslında sonradan kafamı kurcaladı ve sizlere bir danışmak istedim. Üreme mevsimi dışında balıktan neden bu kadar havyar çıktı? ve Böyle durumları engelleyebilir miyiz? Şimdiden çok teşekkürler.
Evet işler gerçekten de karışık...
Normalde bu mevsimde avuç kadar sokar balıkları çıkması gerekirken hayvan hala yumurtada larvada orta boyları geliyor.Aynı mesele tatlısu içinde geçerli malesef
Olabiliyor bazen bu mevsime bağlı değişiklikler
Tolga ÇALIM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13.07.10, 12:12   #10
keşfetmekiçinbak

keşfetmekiçinbak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Tuncay UYANIK
Memleket:Ankara
Kan Grubu: 0 Rh (+)
En İyi Avı: yakalayıp bıraktıkları
keşfetmekiçinbak will become famous soon enoughkeşfetmekiçinbak will become famous soon enough
Sadece sazan balığında değil diğer balıklarda da benzer gecikme durumları olabilir hatta bazıları havyarı hiç atamaz. Belki de gecikme sadece sazan balığının biyolojisinden kaynaklanmıyor başka etkenlerde mevcuttur. Bu oldukça bilimsel yaklaşılması gereken bir durum.
Balıkların üreme dönemleri çerçevesinde konulan yasak zaman sınırlamaları ülke genelinde yapılıyor. Asıl olan İL hatta İLÇE bazında ve hatta hatta göl,baraj,gölet,akarsu bazında sınırlama yapılması. İdeal olan her suyu kendi dinamikleri çerçevesinde ele almak ancak ülke olarak henüz o kadar gelişmiş değiliz. Kaldı ki koruma ve kontrol çerçevesinde henüz çok büyük eksiklikler mevcut.

Carp Trio olarak ben ve ekibim henüz sazan avı sezonunu açmadık. Bir çok olgunun farkında olan bir ekip bilinciyle ( yakala ve bırak ağırlıklı av yapmamıza rağmen ) acele etmiyoruz.
Rastgelsin...
keşfetmekiçinbak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil

Sponsorlar