Anasayfaya Git!

Go Back   Balık Avı ve Amatör Balıkçılık Tatlı Su Balıkcılığı Tatlı Su Av Teknikleri

Uyarılar

HEM KENDİ SAĞLIĞIN HEM DE AİLE BİREYLERİNİN SAĞLIĞI İÇİN EVDE KAL, SAĞLIKLI KAL

Tatlı Su Av Teknikleri Tatlı su balık avında kullanılan teknikleri burada paylaşabilirsiniz

Seçenekler Stil
Alt 19.02.09, 22:10   #1
bilent yildirim
Üye

bilent yildirim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: bilent yildirim
Memleket:istanbul-edirne
Kan Grubu: B Rh (+)
En İyi Avı:
Referans:
bilent yildirim will become famous soon enoughbilent yildirim will become famous soon enough
Kışın Sazan Avcılığı

sazan balığı soğuk kanlı bir balıktır,su soğuduğu zaman kendi vücududa soğur,doğal olarak 10 dereceden sonra hareketsizleşmeye başlar,daha derin sıcak bölgelere çekilir,taki sular 4-5 derceye gelene kadar bu dereceden sonra katmanlar karışmaya başlar ,ve sazan hareketlenir kendine yemi çabuk bulabileceği suyun belirli katmanları arasında herhangi bir derinlikte yer bulubilir,yalnız göle başka bir yerden akarsu karışıyorsa işler değişebilir,bildiğiniz gibi akarsular kolay buz tutmaz.tabi sığ sularda yani goğal sığ göllerde işler çok farklıdır,yukarıdaki soğuk aynı şekilde alt katmanda hissedilir,ve sazan kendini bir şekilde yaşatması gerekir,45 yıllık usta balıkçı babamın bulgaristanda bu tip bir gölde balıkların kendini çamurun içine gömdüğünü defalarca gördüğünü sizinle paylaşmak isterim,ayrıca belki nehirde büyüyenler bilir,küçüklüğümde edirnede meriç te akarsuda sazanı mağaralardan çamurun içinden toplardık,tabi derin baraj göletlerinde bu işler böyle değil ama buda sazanın farklı durumlarda farklı haraketlerde bulunabileceğini gösteriyor.bu konuda dünyanın en iyi ustaları bile farklı görüşler belirttiklerini biliyorum o yüzden herkesin dediği doğru veya yanlış olabilir,bende her gölette balığın hareketinin değişeceğini düşünüyorum,yani o göleti bayağı bir tecrübe etmeK gerekiyor

Facebook'ta Paylaş
bilent yildirim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 19.02.09, 22:14   #2
Karagöz
Üye

Karagöz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: yusuf karagoz
Memleket:marseille.fransa
Kan Grubu: A Rh (+)
En İyi Avı: 8k700 gr deniz levregi
Referans:
Karagöz will become famous soon enoughKaragöz will become famous soon enough
arkadasim guzel ve bilgi acisin dan iyi bir paylasim tesekkurler

Karagöz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 08:50   #3
vacar
Üye

Üye Adı: veysel
Memleket:Düzce
Kan Grubu: 0 Rh (+)
En İyi Avı: 2008 Sazan 3.150 kg.
Referans:
vacar will become famous soon enoughvacar will become famous soon enough
Teşekkürler, aynen katılıyorum.

vacar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 09:10   #4
mehteran
Üye

mehteran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Gürkan KOCAÇAY
Memleket:KÜTAHYA
En İyi Avı: Edindiğim dostlarım.
Referans:
mehteran will become famous soon enoughmehteran will become famous soon enough
Teşekkürler üstadım.

mehteran isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 09:22   #5
savas0678

savas0678 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: Savaş
Memleket:Ankara
Kan Grubu: 0 Rh (-)
En İyi Avı:
Referans:
savas0678 will become famous soon enoughsavas0678 will become famous soon enough
Sazan konusunda birçok şey yazılıp çizildi.Fakat kışın çok zor bir balık. Çok emek ve ugraş gerektiriyo. Malum havanın soguk olması sebebiyle birçok balıkçı kışın sazana ara vermektedir.Bu kış Eskişehir'li arkadaşlar azimle avlarına devam etmiş ve balık alarak zoru başarmışlardır.
Ateş hocamında konuyla ilgili yazıları var. Bu konuyada birşeyler yazacagını umud ediyorum.
Paylaşım için teşekkürler.

savas0678 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 10:51   #6
ortaklar43
Üye

ortaklar43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: abdullah kopan
Memleket:kütahya
En İyi Avı: SAZAN AVI
Referans:
ortaklar43 will become famous soon enoughortaklar43 will become famous soon enough
bilgi için teşekkür ederim

ortaklar43 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 11:46   #7
Taner GÜNGÖR
Banlandı

Üye Adı: Taner
Memleket:Ankara
En İyi Avı: oLacak Bu iŞ oLacaK Birazdaha GayreT ... TuTaCaM iNŞaLLaH :D
Referans:
Taner GÜNGÖR will become famous soon enoughTaner GÜNGÖR will become famous soon enough
paylaşım için teşekkürler .

Taner GÜNGÖR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 12:34   #8
AteşDalyan
Misafir

Üye Adı:
Kan Grubu:
En İyi Avı:
Referans:
Alan razı, satan razı...

Sevgili Bilent,
Kışın sazan amatörlüğü ülkemizde belki de ayrıntıları en az bilinen ve genel olarak da karanlıkta kalmış bir konudur. Gerçi, ülkede modern sazan avcılığı anlamında öylesine çok yapılmamış şey var ki zaten bu konuda birşeyler olsa şaşardım. Birçok şeyin ilkel, ucuz ve ilkesiz sürdürüldüğü sazan avcılığı konusunda belki de bu konuda en fazla çalışması gerekenlerden biri olan sektörün de kilometrelerce geriden gelmesi ne büyük tezattır. Büyük çoğunluğu Anadolu kentlerindeki sazan avlaklarında yatan bir potansiyelin değerlendirilememesi, birisinin ağaç yetiştirmesi ile değişen "Bizim köyde ağaç yetişmez!" aymazlığı içerisindeki geri kalmış zihniyetlerin sanki bir uzantısıdır bu. Ortalama olarak Temmuz ayından itibaren başlayan bir sazan sezonu ve Ekim- Kasım ayları ile bitirilen 4-5 aylık bir dönem. Geri kalan 8 ayda amatörlerin yattığı bir sisteme ayak uydurmuş bir sektör. Sorun bakalım tüm Anadolu kentlerindeki av bayilerine Kasım ayından sonra kaç olta satmışlar, istisnalar kaideyi bozmaz misali alacağınız yanıt büyük olasılıkla hiçe yakındır. Demek ki sektör de buna razı, yani bu işten kış aylarında ekmek yemeyi fazla beklemiyorlar. Hoş, yaz aylarında da "En ucuz olta!" peşinde koşan bir müşteri profilinden ne elde ediyorlar ki, ümitlerini kışa çevirsinler, bu da ayrı bir konu.

Kış aylarında zaten karasal iklim koşulları nedeniyle kış uykusuna yarı yarya yatan sazan amatörlerini denemeye, avlanmaya, olta atmaya teşvik edecek bir donanım sunamayan sektörün de katkısızlığı ile temeli denemeye, gözleme ve birikime dayanan sazan amatörlüğünün Bermuda Şeytan Üçgeni'dir kış aylarında sazan peşinde koşmak, yani kimsenin bilemediği bir şey. Sıcak su kaynaklarına sahip ya da su sıcaklığının yaz-kış, genelde marjinal değişimler göstermediği avlaklarda yapılan avlar dışında , göl, gölet ve barajlarda ne olup bittiği ile ilgili sahip olunan veri, rapor, etkinlik ya da bilgi değeri olabilecek şeylerin sayısı yok denecek kadar azdır. Yani sonuç olarak yaz aylarındaki gibi bir sazan avcılığı faaliyeti sürdür(e)meyenlerin kış aylarındaki sazan avcılığı ile ilgili yorumları dolaşır ortalarda; "Kışın sazan avı olmaz!" gibi. Olta attın mı? Yok. Şu gölete gittin mi? Hayır. Şunu denedin mi? Yok. Neden? yanıt:"Kışın sazan avı olmaz da ondan!!"
Öyle tahmin ediyorum ki hem amatörler, hem de sektör. "Ya birisi gidip birşeyler yapsa da, biraz balık tutsa, bizde başlasak kışın sazana!!" biçiminde bir beyaz atlı prens beklentisi içindeler ve ne yazık ki o beyaz atlı prens de gelmiyor işte. Zaten, beyaz atlı prens gelse ne olacak ki, prensesi o götürmeyecek mi? Hikayede prensesin paylaşıldığı bir bölüm var mı

Neyse, ben konuyu sadece başka bir boyutla ele almak istedim, koskoca ülkede su sıcaklığının kış aylarındaki sazan aktivitesini bozacak bir değişim göstermediği ve kışın sazan tutulabilecek öylesine yerler vardır ki bunların denenmemesi eksikliklerden biri. Artı, buzla kaplı göletlerde bile sazanın rejim yapmadığı bilinen bir gerçek olduğuna göre, belki biraz uğraşmalı olacaktır ama, bunların peşinde koşulmayışı bir başkası. kış aylarında sazanın yemlenme düzeninde farklılık olmasından hareketle sindirilmesinde enerji gerektirmeyecek ve sazanın tercih edebileceği yemlerin tedarik edilmemesi ve piyasada bulunmayışı bir başkası. Bu şartlar altında da ortaya bir çalışma değeri taşıyacak ürünün çıkmaması da bunun sonucu doğal olarak. Bu iş sonunda "Böyle başa, böyle tarak!" anlayışına gelir düğümlenir, ta ki birisi her başa uyacak yeni bir tarak geliştirene kadar. Selam ve sevgilerimle.

Alt 20.02.09, 12:41   #9
bilent yildirim
Üye

bilent yildirim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye Adı: bilent yildirim
Memleket:istanbul-edirne
En İyi Avı:
Referans:
bilent yildirim will become famous soon enoughbilent yildirim will become famous soon enough
Alıntı:
AteşDalyan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Bilent,
Kışın sazan amatörlüğü ülkemizde belki de ayrıntıları en az bilinen ve genel olarak da karanlıkta kalmış bir konudur. Gerçi, ülkede modern sazan avcılığı anlamında öylesine çok yapılmamış şey var ki zaten bu konuda birşeyler olsa şaşardım. Birçok şeyin ilkel, ucuz ve ilkesiz sürdürüldüğü sazan avcılığı konusunda belki de bu konuda en fazla çalışması gerekenlerden biri olan sektörün de kilometrelerce geriden gelmesi ne büyük tezattır. Büyük çoğunluğu Anadolu kentlerindeki sazan avlaklarında yatan bir potansiyelin değerlendirilememesi, birisinin ağaç yetiştirmesi ile değişen "Bizim köyde ağaç yetişmez!" aymazlığı içerisindeki geri kalmış zihniyetlerin sanki bir uzantısıdır bu. Ortalama olarak Temmuz ayından itibaren başlayan bir sazan sezonu ve Ekim- Kasım ayları ile bitirilen 4-5 aylık bir dönem. Geri kalan 8 ayda amatörlerin yattığı bir sisteme ayak uydurmuş bir sektör. Sorun bakalım tüm Anadolu kentlerindeki av bayilerine Kasım ayından sonra kaç olta satmışlar, istisnalar kaideyi bozmaz misali alacağınız yanıt büyük olasılıkla hiçe yakındır. Demek ki sektör de buna razı, yani bu işten kış aylarında ekmek yemeyi fazla beklemiyorlar. Hoş, yaz aylarında da "En ucuz olta!" peşinde koşan bir müşteri profilinden ne elde ediyorlar ki, ümitlerini kışa çevirsinler, bu da ayrı bir konu.

Kış aylarında zaten karasal iklim koşulları nedeniyle kış uykusuna yarı yarya yatan sazan amatörlerini denemeye, avlanmaya, olta atmaya teşvik edecek bir donanım sunamayan sektörün de katkısızlığı ile temeli denemeye, gözleme ve birikime dayanan sazan amatörlüğünün Bermuda Şeytan Üçgeni'dir kış aylarında sazan peşinde koşmak, yani kimsenin bilemediği bir şey. Sıcak su kaynaklarına sahip ya da su sıcaklığının yaz-kış, genelde marjinal değişimler göstermediği avlaklarda yapılan avlar dışında , göl, gölet ve barajlarda ne olup bittiği ile ilgili sahip olunan veri, rapor, etkinlik ya da bilgi değeri olabilecek şeylerin sayısı yok denecek kadar azdır. Yani sonuç olarak yaz aylarındaki gibi bir sazan avcılığı faaliyeti sürdür(e)meyenlerin kış aylarındaki sazan avcılığı ile ilgili yorumları dolaşır ortalarda; "Kışın sazan avı olmaz!" gibi. Olta attın mı? Yok. Şu gölete gittin mi? Hayır. Şunu denedin mi? Yok. Neden? yanıt:"Kışın sazan avı olmaz da ondan!!"
Öyle tahmin ediyorum ki hem amatörler, hem de sektör. "Ya birisi gidip birşeyler yapsa da, biraz balık tutsa, bizde başlasak kışın sazana!!" biçiminde bir beyaz atlı prens beklentisi içindeler ve ne yazık ki o beyaz atlı prens de gelmiyor işte. Zaten, beyaz atlı prens gelse ne olacak ki, prensesi o götürmeyecek mi? Hikayede prensesin paylaşıldığı bir bölüm var mı

Neyse, ben konuyu sadece başka bir boyutla ele almak istedim, koskoca ülkede su sıcaklığının kış aylarındaki sazan aktivitesini bozacak bir değişim göstermediği ve kışın sazan tutulabilecek öylesine yerler vardır ki bunların denenmemesi eksikliklerden biri. Artı, buzla kaplı göletlerde bile sazanın rejim yapmadığı bilinen bir gerçek olduğuna göre, belki biraz uğraşmalı olacaktır ama, bunların peşinde koşulmayışı bir başkası. kış aylarında sazanın yemlenme düzeninde farklılık olmasından hareketle sindirilmesinde enerji gerektirmeyecek ve sazanın tercih edebileceği yemlerin tedarik edilmemesi ve piyasada bulunmayışı bir başkası. Bu şartlar altında da ortaya bir çalışma değeri taşıyacak ürünün çıkmaması da bunun sonucu doğal olarak. Bu iş sonunda "Böyle başa, böyle tarak!" anlayışına gelir düğümlenir, ta ki birisi her başa uyacak yeni bir tarak geliştirene kadar. Selam ve sevgilerimle.
sevgili ateş abi sadece bu fikirleriniz değil ,diğer tüm fikirleriniz benim için değerlidir,zira bana göre türkiyedeki bir bir iki sazan avcılığı uzmanından en iyisi olarak görmekteyim sizi,tüm yazılarınızı dikkat ile okuyorum.

bilent yildirim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.02.09, 13:34   #10
AteşDalyan
Misafir

Üye Adı:
Kan Grubu:
En İyi Avı:
Referans:
Alıntı:
bilent yildirim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili ateş abi sadece bu fikirleriniz değil ,diğer tüm fikirleriniz benim için değerlidir,zira bana göre türkiyedeki bir bir iki sazan avcılığı uzmanından en iyisi olarak görmekteyim sizi,tüm yazılarınızı dikkat ile okuyorum.
Çok teşekkür ediyorum değerli yorumlarına sevgili Bilent teveccüh göstermişsin, sağolasın paylaşımın ve güzel bilgiler için. Ne derler bilirsin, çok bilen çok yanılır, buradan hareketle de sazan avcılığı konusunda uzmanlık çok iddialı bir yaklaşım olur, hamdolsun benim iddiam yok, sazanla dolu geçen her gün yeni birşeyler öğreniyorum. Yani, daha öğrenciyim ve hep de öğrenci kalmak isterim, bence sazan avcılığının en güzel yanı öğrenmede sınır olmaması. Belki tüm amatör balık etkinlikleri böyledir ama bence sazan avcılığının en muhteşem yanı, oltaya basan irice bir kuzunun adama kim olduğunu öğretivermesidir. Zaten herşeyi bilsek bu işin zevki kalır mıydı? Yeniden teşekkürler, görüşmek üzere, selam ve sevgilerimle.

Etiketler
avcılığı, kışın, sazan

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Sponsorlar