|
|
|
|
|
#1 |
|
Canlı Cansız Doğal Yem İle Avlanmak
Sevgili Arkadaşlar,
Son zamanlarda sıklıkla şahit olduğum ve duyduğum canlı yem ile avlanma yüzdelerinin aşırı derece çoğalması nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hepimiz amatörüz diyoruz ama amatörlük dışına bazen o kadar çok çıkıyoruz ki amatörlük ile uzaktan yakından alakamız kalmıyor. Beğenelim ya da beğenmeyelim; elimizde bir kurallar manzumesi var ve o kurallara hepimiz uymak zorundayız. Şimdi lütfen dikkatlice okuyalım. 2/2 Numaralı Amatör ( Sportif ) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ( 2008/49 ) BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve TANIMLAR Tanımlar MADDE 3 Genel Tanımlar a ) Amatör balıkçı: Amatör balıkçılık etkinliğinde bulunan gerçek kişiyi, b ) Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliğidir. Zaman zaman canlı cansız gümüş balık satın alıp ( sizin gideceğiniz avlaktan yakalandığı söylense bile ) balık avına gidiyoruz, doğru mu? doğru ! Peki size o canlı ya da cansız gümüşü evet ben de o avlaktan yakalıyorum diye satan şahısın profosyonel olarak o balığı yakalama ve satma ruhsatı var mı? Tabiki yok. Size canlı cansız yem satan şahısta sizin gibi bir gerçek kişi ve onun yemlik balık yakalarken arkasına saklandığı kisvede amatörlük. Peki amatörce yakaladığı gümüşleri nasıl oluyorda size para ile satabiliyor? Ya da siz amatörler açıkça yasak olduğu halde bu tarz bir ticari faaliyeti canlı cansız yem ( örneğin gümüş balığı ) almak suretiyle nasıl olupta destekliyorsunuz? Hiç düşündünüz mü bunu?... MADDE 3 ( 3 ) Türler ile ilgili tanımlar: c ) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları ifade eder. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Yemlik balıklar MADDE 10 2 ) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede ( çizelge 3 http://www.oltacilar.com/2-2-teblige...lar-t7292.html ) yer alan türlerden en fazla 30 adet yemlik balık bulundurabilir. 7 ) Yemlik balıkların canlı olarak nakli yasaktır. Burada asıl amaç farklı su yapıları arasında canlı cansız yemlik balık taşınmasını engellemektir. Konulan sınırlamalar yeterli olmamakla bereber, sorumlu bir amatörün bu yasakların neden uygulamaya alındığını iyi bilmesi lazım gelir. Canlı balık nakli yasağı ( bence cansız yemlik balık nakli de yasaklanmalıdır ) farklı su havzaları arasında öncelikle tür bazında etkileşim olmaması için yasaklanmış olmakla beraber. Bir havzadaki olası hastalıkların canlı balık nakli ile diğer havzaya taşınmasını engellemek amacıyla konulmuştur. Ayrıca tür bazında farklı bir sudan elde ettiğimiz hastalıklı ya da hastalıksız canlı yemin götürdüğümüz avlakta yaşama şansı olması ve üreyerek çoğalması riskini yok etmek amacıyla konulan bir yasaktır. Şimdi bu bilgiler ışığında canlı ya da cansız doğal yemlik balık vb. avlanan arkadaşlarımızın kendi vicdanlarına kulak vermelerini rica ediyorum. Sevgili arkadaşlar illada canlı / cansız yemlik balık ile avlanacağım diyorsanız yemlik balılklarınızı ya da diğer canlıları lütfen avlandığınız su havzasından temin ediniz ( yakalayınız ). Farklı avlaklar arasında kesinlikle canlı cansız yem taşımayınız. Unutmayınız, satın aldığınız canlı/cansız yemlik balıklar yasalara aykırı olarak satılmaktadır.
Konu keşfetmekiçinbak tarafından (24.04.11 Saat 13:23 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Sirkülerde yanlızca yasak diye yazıyor neden yasak olduğunu detaylandırmışsınız şahsım adına teşekkür ederim, bu neden sorusunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü kendimden örneklersem 3 senelik bir amatör balıkçılık geçmişim var tırıvırı yasak diye biliyordum, fakat neden yasak olduğunu bilmiyordum sonradan öğrendiğimde ve göllerde birebir karşılaştığımda durumun ne derece vahim olduğunu görerek dehşete kapılmıştım. Paylaşım için teşekkür ederim hiç bir yasak keyfi değildir bu sebebten bütün amatör avcıların amatörlük ruhlarını koruması ve kurallara uyması dileklerimle.
Rastgele. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Merhaba
Epeydir aklımda olan bir soruyu sizinle paylaşmak istedim. Cansız deniz balığını (hamsi gibi ) iç sularda kullanarak av yapmanın sakıncası varmıdır. Rasgele |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yüzeysel düşünecek olursak bir sakınca olmayabilir. Ancak derin düşünürseniz, hamside ne mikrop varsa aynen suya karışabilir. Kullanıp kullanmamak size kalmış. Bu konuda yasal bir engel yok ( alabalık avı hariç ).
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ben bugün canlı yemle turna deneyecektim ama 2 saat boyunca canlı yem yakalayamayınca atcek yaptım sonuç alamadım
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Alıntı:
Merhaba Tuncay Ağbi, Çok hassas bir konu hakkında değerlendirme yapmak, yapılmasını sağlamak amacı ile yazdıklarına şunu da eklemek isterim; avlakların kenarındaki lokantaların pişirip sattığı (bence dönem önemli değil) balıkları yemenin bile sürdürülebilir doğal hayata yaptığı zararı düşünmemiz gerekir kanısındayım. Aslında uç radikal kararlar alıp (belli bir süre), şu an için içsularımızda canlı balık ile avlanabilmenin önünü açan tebliğin 2012'de gerçek bir değişikliğe uğraması için acil olarak baskı unsuru oluşturulmalıdır. |
||
|
|
|
#7 | |
|
Alıntı:
Sadece avlak yanındaki lokantalar mı? Bir çok deniz ve tatlı su balığının yasak olduğu dönemde "bu balık buzhane balığıdır" kisvesi altında neredeyse tüm Türkiye'de satış yapılmıyor mu? Tabiki yapılıyor. Hele hele koruma altındaki türlerin satışı var ki o evlere şenlik! Ancak bu konuyu da ayrıca bir başlık altında incelemek ve irdelemekte fayda var. |
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Peki canlı balığı eli ile yakalaynlara ne demeli abi ? Bu arada kan grubumuz aynı imiş...
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Alıntı:
Elle yakalanması daha insanca ve masum kalıyor diğer bir çok yasal avlanma şeklinin yanında... (ha, zararlı mıdır, olmalı mıdır, olmamalı mıdır, neden olmamalıdır gibi konular tartışılabilir...) |
||
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Alıntı:
http://www.oltacilar.com/her-zamanki...yok-t9313.html a ) Amatör balıkçı: Mevcut kuralları çiğnemeden amatör balıkçılık etkinliğinde bulunmaya çalıştınmı? b ) Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeden avlanılan ürünü satmayı düşünmeden balık yakalayamaya çalıştınmı? Gerisi kocaman bir HİÇ.... Salla gitsin kardeşim
|
||
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| Sponsorlar | ||
|
|