|
| Sponsorlar | |
|
|
|
|||||||
| İstek ve Öneriler Forumumuz hakkındaki istek ve önerilerinizi buradan bize yazabilirsinizi. |
| Sponsorlar | |
|
|
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Okuyalım Okutalım
Book Crossing
Amerika'da yeni bir moda cikmis: Birtakim mechul kisiler, kamuya acik yerlere birtakim kitaplar birakiyorlarmis. Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karsilasiyorsun. Mahallede yasayan bircok kadinin ortaklasa kullandigi 'camasir yikama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin ustunde bir kitap. Trene biniyorsun, aa,koltugunda bir kitap bulunuyor. 'Marketten' alisveris ederken elini atiyorsun, birisi biskuvi paketleriyle cips paketlerinin arasina bir kitap yerlestirmis. Telefon kulubesine giriyorsun, telefonun yaninda bir kitap... Define bulmak gibi! Roman, siir, oyku, deneme, artik bahtina ne cikarsa... Bu moda Italya'da ve Fransa'da da yayilmakta. Kitabi birakan kisi kimligini gizli tutuyor, kitabin parasini da helal ediyor. Tek ricasi var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere birakin da baskalari da yararlansinlar. Fakat bunu baslatan kisi belli: Ron Hornbaker adinda, Missouri eyaletinden bir bilgisayarci. Bu olaya 'BookCrossing' deniyormus. 'Kitap gezdirme' diye mi tercume edelim.. Fransa' da boyle 'crossing' yapan dokuz bin kisi varmis daha simdiden, ortalikta dolasan serseri kitap sayisi da on bini gecmis... Bu nedir biliyor musunuz arkadaslar? Bu bir cesit 'okuma ve okutma kampanyasidir' . Paylasmaktir Ve basli basina bir projedir. 'LONDRA'DAKI UYGULAMA TURKBUKU'NDE DE BASLAMIS, Turkbuku'nde plajdayim. Bir baktim, yattigim yerde bir kitap var.. Adi,'Yildizli, yagmurlu geceler'.. 'Ah, biri unutmus' derken, kapagini acip icine bakmak istedim ve beni sasirtan bir yazi gordum; 'Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdigim yerde birakiyorum. Sizin de seveceginize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen buldugunuz yerde birakin. Okursaniz, numara verdikten sonra sizde oldugunuz yerde birakin lutfen.. 03 / 2005 Turkbuku..' 03.. Ucuncu kisinin bu kitabi biraktigini belirtiyormus. . Diger iki kisiden biri Istanbul'da birakmis, digeri ise Bodrum'da birakmis.. Ben aldim kitabi Istanbul'a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de '04've nerede okumussam yazip birakacagim. . Megerse bu yeni adetmis.. Ozellikle Londra'da cok yayginmis. Parklarda birakiyorlarmis okuduklari kitaplari insanlar. Londra'da birakilan bir kitap Kuzey à rlanda'dan cikmis.. Bakalim benim birakacagim kitap nereden cikacak? Elinizdeki kitabi buldugunuz ilk noktaya birakmadan once http://www.bookcrossing.com/ sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2.5 milyon kitabin hala dolasmakta oldugunu goreceksiniz. Amaclari tum dunyayi bir kutuphaneye cevirmek!!! Kitaba bir etiket aliniyor, sisteme kitapla ilgili bir takim giriliyor, bu etiket uzerinde ise bulana kitabin BookCrossing eylemi icersinde birakildigi, eger ulasim imkani var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eger el degistirecekse bir sonra birakilacagi durak.. vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabinizi takip edebiliyorsunuz. http://www.bookcrossing.com Cafe'de, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursaniz, sasirmayin hemen icine bakin, book crossing olabilir .. |
|
|
|
|
#2 |
|
Şeref abi çok güzel bir hareket bu ama kitapcıların bu işten memnun olcağını zannetmiyorum...
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
evet ben de bu olayı bir sohbette duymuştum çok güzel bir hareket, desteklemye değer. buna benzer benim de anlatacaklarım olacak:
memleketimizde bir fırında bu uygulama başlamış, belkide başka illerde başka fırınlarda da başlamıştır ,başlamadıysada ;başlaması dileklerimle.. şöyleki; diyelim fırına gittiniz 2 ekmek alıyorsunuz para öderken de bütcenize göre de 4 veya 5 ekmek almışcasına fazla para ödüyorsunuz fazla ödediginiz ekmek parası da herkesin görebilecegi bir yere sembolize olarak asılıyor ihtiyacı olan da o görünen yerden bakarak ihtiyacı kadar ekmek alıyor okumak gerçekten de çok güzel dünyada bütün kötülükler cahillikten geliyor buna söyleyecek sözümüz olamaz ama diger konu da açlık .. bence yaygınlaştırılması gereken en önemli konulardan birisi de bu ; bunun gibi yardımlaşma örneklerinin çogaltılması yaygınlaştırılması.. selam ve de saygılarımla... |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Vay be Görüyormusun
Çok güzel bir şey duymuştum sanki
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
BEn bunu biliyodum demekki babamdan önce biliyomuşum keşke babama söleseydim :
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bunlar gerçekten çok güzel hareketler ama, ne yazıkki bizim ülkemizde malesef bunları yapmak mümkün değil. Keşke, keşke diyorum bizde bu tür olaylar gerçekleştirebilsek. Toplulumuz öncelikle bilinçlenmesi lazım. Toplum olarak çok cahil ve kültürsüz insanlarız. Evet bunları buraya utanarak yazıyorum ama malesef gerçekler bunlar .... Düşünsenize bir telefon kulubesinde büyükçe bir ansiklöpeti ve dünya bilim adamlarını anlatıyor, kim neyi icat etmiş ?? Bilinçli ve kültürlü bir toplum olsak, ilgi alanımızdaki adama bakar ve bilgileri aldıktan sonra kitabı yerine veya başka biryere bırakırız, böğle olmazı lazım zaten... Ama ben bunun Türkiyede olacağını zannetmiyorum. Telefon kulubesindenki kitabı gören adam bu kitabı burdan alıp evindeki banyo kazanında su ısıtmak için kullanır.. Yada ne yazıkki gene utanarak söğlüyorumkii, sokaklarda yaşayan tinerci, balici, şarapçı insanlar bu kitapları gece ısınmak için sokakta ateş yakmak için kullanır... Öncelikle eğitim ve kültür şart diyorum.
Paylaşım için teşekkürler Şeref abim. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
bu olay türkiyede tutmaz. zaten kaçımız kitap okuyoruz ki
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Sevgili kardeşlerim .Böyle tutmaz demek kendimize hakaret etmek anlamına geliyor bence.padişahlık döneminde herkes ulema mı idi herkes tahsillimi idi mahalle köşelerindeki içleri oyuk köşe taşlarına halı vakti iyi olanlar para bırakırlardı .İhtiyacı olanlar ihtiyacı kadar parayı oradan alır ihtiyacını giderirdi.Bizler o insanların torunları değilmiyiz.selamlar
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
Kitapları Yazanlarda okuyanlarda kurguyu sağlayanlarda insanlardır.
karamsarlığı bir kenara bırakıp ateş yakmayada ısıtmayada yarasa kitabı elimize almamız gerekmektedir diye düşünüyorum. En azından kitabın ismini kapağının rengini görmek bile biryerlerden başlamaktır. Başlamak yolun yarısıdır. Biz milletce Okuma kültürü bakımından Gürkan abinin bahsettiği gibi zayıf bir ülke olabiliriz. Ama unutulmamalıki tarihe sunduğumuz geçmişimiz tüm dünyada okullarda ders olarak okutuluyor. belki okumuyoruz ama Milletce dinlemesini seviyoruz Hikayelerin yazımı kadar söylevi sunumuda kıymetlidir. Şimdi hatırlayalım bakalım; Elektrik yok, Işık yok, Bütçe ve İmkan yok böylelikle elbette kitapda yok. Ama bizler hayatı ve Dünyayı nasıl tanıdık bildik O sıcacık hikayeleri bizlere kimler anlatıyordu. Bizler utanılacak bu kadar endişe duyulacak bir milletmiyiz. Tek utancımız çevremizdekilere yardımcı olmamızdan olabilir. O çok kitap okuyupta dünya savaşı çıkaran aydınlarıda aynı kitaplar yazmıyormu. Okumadıkmı. Ben Türk Milletinin hakkında hiç bir olumsuz cümleye tahammül edemiyorum. Lütfen bana darılmayın ama bizler her koşulda övünülecek bir toplumuz. kitap okumanın kimseye bir zararı olmadığı gibi, Beyaz sayfaları mürekkeple kirletenler buna layıkta olmalıdırlar. Saygılarımla.. Şeref abi teşekkürler.. |
|
|
|
|