|
|
|
|
|
|||||||
| Makaleler Üyelerimizden. |
|
|
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Mogan Gölü'nün Sazanları ve Çileleri. (Gölbaşı/Mogan Gölündeki Balık Ölümleri.)
Değerli balık avcısı ağabeylerim ve dostlarım, 30 seneden beri Gölbaşı ilçesinde yaşamaktayım ve 15 yaşından beri amatör balıkçılıkla uğraşıyorum. 2008 yılının yaz aylarında tek tük olatyla sazanlar yakalanıyordu Güriş altındaki kumsalda ve bu balıklar kiloluk üzeriydi. Bu sene ise nasıl oldu bilinmez aynı yerde başlayan balık furyası tüm göle yayıldı.Çığ gibi büyüyen balıkçı sayısı ile katliam devasa boyutlara vardı.
Bu sezonda bizler de bu balıklardan avlamaya çalıştık ve temmuz başında yaptığımız avlarda gayet güzel sazanlar avladık. Bizim tabirimizle kara sazan olan bu balıklar bizim yıllardır tükettiğimiz balıklardı. Gölümüzde halen 30 kiloya varabilecek balıklar var buna eminim çünkü usta arkadaşlarımızın kırdıkları kamışlar ve kopardıkları misinalar bunların delilleridir. 4 kilo civarı bir balığın kıyıya alınışı cep telefonumda kayıtlı eğer becerebilirsem yollayacağım. Ama bu kırma sazan diye tabir ettiğimiz bu küçük balıklar 4-5 sene evvel yaşanan gaz yayılması olayından sonra büyük balık görünmeyince balıkçılar tarafından ağlarla tutulup 5 tanesi 1 TL ye satılmıştı. Şimdi o işi sağolsun amatörler yapıyor. Gerçek anlamda bu balıkların bilimsel olarak incelenmesi ve ona göre tedbir alınması için Gölbaşı Genç Avcılar Derneği olarak her türlü yardıma ve katkıya hazırız. Dernek olarak çabalarımız maalesef sınırlı ve ilçemizde yaşanan sıkıntılar ve duyarsızlık Ankaralı dostlarımızın bazıları tarafından bilinmektedir. Büyük balıklar şu an kamışın içinde her sene olduğu gibi. Ama bu kadar yavru boyutunda balık olması düşündürücü. Gerçi GÜRİŞ fabrikasının altındaki kumsalda balık nadir çıkar olmuş geçen akşam giden arkadaşları ziyaretimizde de bunu gördük. Ayrıca su seviyesi oldukça azalmış. O kadar para harcanarak yapılan Kızılırmak suyu hattı maalesef 2007 seçimi öncesinde kapatıldı ve gölü besleyen en büyük taze su kaynağı kullanılamamakta. 2005 yılında turnanın azaldığını göstermek ve tedbir alınmasını sağlamak için AVDOĞA dergisi ile beraber turna yarışması düzenlemiştik ve 1 tane limit altı turna tutulmuştu sadece. Bu sene de sazan balığı konusunda kamuoyu oluşturmak üzere sazan tutma yarışması düzenledik ancak istediğimiz ivmeyi gereken yerlerde sağlayamadık. Göldeki balık avcılığı ile ilgili yapılan toplantılara ilçemizde bu kohuya hassasiyet gösteren dernekler ve gölde balıkçılık yaparak geçim sağlayanlar dışında resmi yetkili katılmadı. Resmi yazılarımıza gelecek cevapları bekliyoruz sonuçta devletin dili yazıdır. Sahi bu alanda yetkili olan kurumlar hakkında görevlerini yapmadıkları için suç duyurusunda bulunmak ivme kazandırır mı acaba? |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Merhaba Yakup kardeşim...Türkiyenin Başkenti Ankaranın orta yerinde yaşanıyor bu kanunsuzluk...tüm resmi kurumların merkezinin olduğu Ankarada...görevlilerin gözünün önünde....başka sözüm yok...selamlar...
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bu konuda siz bölge halkı olarak 2/2 sirküleri ve görüntüleri de kullanarak sorumluların görevlerini yerine getirmediklerine dair savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.Bunu dernek çatısı altında yaparsanız daha etkili olabileceğinize inanıyorum.Başarılar...
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Alıntı:
Başkanım bilgilendirmeler için teşekkürler. Bir gölde nasıl olurda bir anda bu kadar çok sazan çoğalır işin aslına bakarsanız kestirmek çok zor gibi görünsede; Kızılırmak suyunun bir ara göle verilip sonrasında kesildiğini ve Gölbaşı'na yıllardır doğru dürüst balık avlamaya gidenin olmadığını, yetişkin bir sazanın ortalama 300 bin adet yavru bıraktığını, eskisi kadar Gölbaşı'nda ticari avcılık yapanın kalmadığını, Sazanların üremesi açısından tehlike oluşturan Turna balığının gölde yok denecek kadar az olduğunu vs vs. sebepleride üst üste koyarsak sanırım taşlar yerine oturmaya başladı başkanım. Dün bölgeye hakim olduğunuzu düşünerek sizinde bilgilerinize başvurup bir konu açtım ve gelecek cevapları beklemeye başladım. Bu balıklar sazanmı yoksa kırmamı bunu madem bakarak anlayamıyoruz. (Aslında anlıyoruz ama anlamak veya daha doğrusu inanmak istemiyoruz.) O zaman alırız bir kaç numune baktırırız neyin nesiymiş diye. Hatta ve hatta su numuneside aldırıp tekrardan baktırırız buradan yakalanan balıkları yemekte bir sakınca varmı diye. Çünkü oradan yakalanan balıkları Ankara halkı bilerek veya bilmeyerek ticari avcılar sayesinde şuanda yiyor zaten. Ankara'da benim bildiğim ve yakınen yaptıklarına tanıklık ettiğim, hatta üyesi bulunduğum Hüseyin Gazi Avcılar Atıcılar Derneği var. Bu arkadaşlarda her ne kadar kara avı ile ilgiliymiş gibi görünselerde sizde bilirsinizki bir çoğu bu sitede üye ve amatör balık avına çok sık giderler. Hatta hatırlarsanız sizin Gölbaşı'nda yapmış olduğunuz Sazan yarışmasında da en ön saflarda yerlerini almışlardı. Gölbaşı Genç Avcılar Derneği olarak siz, Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği olarak biz ve gücünü yaptıkları ile bugüne kadar ıspatlamış Rastegele Balıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneğini' nde yardımları sayesinde sanırım Gölbaşı'nda üç beş güne kadar hiçbir yasa dışı iş kalmaz. Ben işimi gücümü bırakıp 250km mesafeye sazan avlamaya gidene kadar yanı başımdaki avlağa sahip çıkamayacaksam o zaman amatörüm diyerek gezmemin veya buradan ahlayıp vahlamamın bir anlamı yok diye düşünüyorum. Emin olun iki seneye kadar şayet o balıklar sazansa Ankara müthiş bir avlağa hata sportif balık avcılığı yapılacak bir mekana sahip olacaktır. Ayrıca şuan için tahminlerime göre gölde her ne kadar yasak olsada ticari avcılık yapan 6-7 arkadaş var. Onlarında yaşanan bu kepazelikten rahatsızlık duyduğunu tahmin ediyor ve istedikleri şekilde balık yakalayıpta geçimini sağlayamadıklarını düşünüyorum. Gölden istediği randumanı alamayan ve geçimini bu işten sağlayan herkes zamanla hataya düşer ve yapılması çok çok yasak olan işlere kalkışır. Göldeki sazan popülasyonu yapılan bu katliamlar sonucunda yine bitecek duruma gelirse eminimki başını taşlara vuracaklardır. Ben şahsım olarak ticari avcılığa bugüne kadar hiç kötü gözle bakmadım ve her zamanda bu işin amatörü varsa ticariside olmak zorundadır diyerek yazdım çizdim. Belki şuanda o gölden ticari avcılıkla geçimini sağlamaya çalışanlara zararımız dokunabilir ama ilerleyen dönemlerde yapacağımız bu işten onlarda fazlası ile payını alacaklar ve bizlerle beraber olacaklardır diye düşünüyorum. Bende dünkü aşağıda linki bulunan açmış olduğum konuyu sizin bu açmış olduğunuz noktaya geleceğimizi düşündüğümden açmıştım. Müsade ederseniz yönetici arkadaşlar benim konumu ya sizin bu konunuzun üzerine yada sizinkini benim açmış olduğum konunun üzerine taşırlarsa bu önemli konuyu dağıtmadan işlemiş olacağız diye düşünüyorum. Gölbaşı ve Gölbaşı Genç Avcılar Derneği üyelerine selamlar saygılar... Konu M.Serkan İNANÇ tarafından (14.09.09 Saat 11:47 ) değiştirilmiştir. |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ah ah Yakup başkan..
Şu aralar biraz sıkıştırıyorlar ama yinede yeterli değil. tabi. Olacak inşallah,,, |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yakup başkanım konuyu açtığın için teşekkür ederim her zaman giremiyorum nete ve gerektiği kadar bu konu üzerinde duramıyorum bende Gölbaşında yaşayan bir birey olarak Mogan gölünde yaşanan bu katliama nerede ise çıldırıyorum bunca uğraş bunca emekten sonra sadece seyirci olarak bakan ve sorumsuz kişiler tarafından gelip birde katliam yaplması beni çıldırtıyor buna bizzat yurt dışına çıkmadan önce tanık oldum birkaç karede resim çektim bu katliamla ilgili resimde bu katliamı yapanların yüzleride göründüğü için utandığımdan yayınlayamadım o zaman ama katliamın başlayacağını ve vehameti hakkında sitede çekincelerimi yazmıştım ve nitekimde insanlar katliam yapmak için yarışmaya başlamışlar bile.
Balık popilasyonuna gelince ben bunu zaten bekliyordum kendi şahsıma çünki turna balığının azalması ve bu balıkların bu suda yaşamaya alışkın olmaları insan eli değmediği sürece patlamaya sebep olacak tı ve olduda balıkların henüz küçük olmaları israil sazanımı sorusunu getiriyor akıllara ama küçük balıklar genelde anaçlara göre farklı oluyorlar buda göz aldanması olabilir veya kızılırmaktan gelen suyla gelen balık olduysa kırmada olabilir birde yaşanan su kirliliğinden dolayı mutasyona uğramaya başlamalarıda mümkün olabilir bu konunun uzmanı değilim ama bunun en kısa zamanda cevaplıyabilecek mercilerde üniversitelerdir bildiğim kadarı ile resmi kanallardan buraya aşılama yapılmadı öyleyse elimizdeki şıklar azalıyor eğer israil sazanı popilasyonu yaşanıyor ise ya balıkçı arkadaşlar buraya diğer bölgelerden balık getirip attılar yada mutasyon başlıyor her ikiside yerli balığın sonu demektir ki allah hepimize kolaylık versin nasıl mücadele edilebilir işte bu çok zor. Mogan Gölümüz elden giderse artık yapacak bir şey kalmaz bir an evvel tedbir alınmalı. Konu osmanaltunel tarafından (15.09.09 Saat 19:21 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Mogan gölündeki balık ölümleri ve ölü Sazan yavruları..
Bu gün Gölbaşında balığa giden arkadaşlar dönüşte beni aradılar. suyun kenarları 2-3 cm ölü sazan yavrularıyla dolu diye,
Benimde canım sıkıldı gidiyim bakıyım dedim. Malesef doğruydu. ![]() ![]() Her adıma 4-5 balık ölüsü düşüyordu. Çok üzüldüm. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumu Başkana haber verdim. Serkan Başkanda çok üzüldü. Bana Sudan numune alalım değişik yerlerinden, Birde balık numuneleri götürüp inceletelim dedi. Bende gelmişleyin olta atıp bir kaç balık yakalıyım dedim Başkan numune istedi birde burdaki balıkların israil sazanı oldukları söyleniyor bencede bir bölümü öyle.. Ama olmadı Balık malesef çıkmadı . Yalnız bu işi bir an önce sonuçlandıracağız. Sevgili Yakup başkanada danışıp neticeye kavuşturunca sizlere haber veririz İnşAllah.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuşlar eve dönmeye güneşte batmaya başlayınca evin yolunu tuttum.. ''Unutulmamalıdırki; Yok edişler kimsenin yanına kalmaz. Saygılar.. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Fedai abi malesef bu ölü sazan yavruları biz gittiğimizdede vardı
resimdeki balıklar gümüş ama gümüşler bile ölmeye başlamış ben başından beri diyorum gölbaşının balığı yenmez yenmez... bizim yerimize gitmissin , abi pes doğrusu ne ara gittin , ne ara olta salladın ![]() paylaşım için teşekkürler |
|
|
|
|
#9 |
|
çok üzücü bir durum ya
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
O sazan yavrularını, çizgili sazana (Pseudorasbora parva) benzettim, tehlikeli bir türmüş...
Tesadüf geçen gün okumuştum hakkında... Fedai abi, Fotosunu koydum bu çizgili sazanı. Özellikle büyük boyuuta koydum fotoyu. Umarım bunlara benzemiyorlardır... ![]() Fotoğraf özellikle büyük ebatta konmuştur...Yeniden linklenmemesi uygun olur. |
|
|
|
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| Sponsorlar | ||
|
|
|