|
|
|
|
|
|||||||
| Deniz Balıkları Denizlerde yaşayan balık türleri hakkında bilgiler. |
|
|
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Balon balığı avı ve takım hakkında açıklama
Balon balığı avı ve takım hakkında açıklama
Bilindiği gibi bu balık özellikle akdenizi istila etmiştir. Özenle hazırlanan olta takımlarını denizle buluşturduğunuzda hiçbir hareket görmeden yem yerini değiştirdiğiniz an takımdaki boşluğu hissedersiniz. dip veya şamandralı fark etmez. (Ben şamandralıyı tercih ediyorum) tabi sonunda ana misinadan başka bir şey kalmamış olduğu görülür. Hatta az ihtimalle iğne yanağa batmış ise , balığı çekerken bedende boşluk bırakılırsa, balık bedene rastladığı an takım yine gider. Bu durumu iskeleden çekerken bizzat gördüm. Elde hazır takım kalmayınca yenisini hazırlamak, onunda akibeti mechul olunca oltacının zevki, neşesi kalmıyor. Peki ne yapmalı.Ben sazın bam teline benzeyen çelik sarma teli kullandım. İlk atışta zedelenen tel ikincide kopuyor. Sonra ikili bükme, daha sonra da üçlü saç örgüsü şeklinda teli kullandım. Son hali ile dört, beş balon alabiliyorum. Unutmadan yazayım. Avusturya’dan getirdiğim 1,5 2cm. boyunda, halkalı çelik iğnenin de çok faydasını gördüm. Ayrıca derisi kuvvetli olduğu için iğneyi ağızdan, kilitlemeli penset ile çıkarıyorum. Bu penseti genelde sağlıkçılar kullanıyor. Tıbbi malzama satan yerlerden temin edilebilir. Eğer iğne yeteri kadar dayanıklı değilse, eğilip, bükülüp , bazen da kırılıyor. Ayrıca homurdanarak ağzını açıp kapaması ve beden hareketliliği işi zorlaştırıyor. Bu penset iğneyi sabit tutmaya yarıyor. Bir bez yardımı ile balığı sabit tutarak iğneyi daha kolay ağızdan alabiliyorum. Takımda : ana misinaya ilk önce misina kalınlığına göre silikon stoper, 20 gr.lık şamandra şamandraya 15-20 cm.lik hareket mafesi, ardından bir stoper daha, 10 gr.lık gezer kurşun ve sonuna dayanıklı fırdöndüyü bağlıyorum. gezer kurşunu son stoper ile fırdöndü arasına sıkıştırıyorum ki takım atılırken karışmasın diye.. Çelik misinayı fırdöndüye, iğneyede cevizden küçük, fındıktan büyük taze tavun göysü takılıp uygun yere atıyorum. Balon haddinden fazla pervasız. Takım suyla buluşur buluşmaz balon sanki hazır yemi bekliyor. şamandra hafif oynamaya başladımı yemi biraz oynatın. Şamandra batar batmazda tasmalayın. iğne oturduktan sonra sakın boşluk bırakmayın. Yukarıda anlatmıştım. Bazan takım suyla buluşur buluşmaz yemi kısa zamanda kapar. Oldukça kısa zamanda tasmalama yapılmazsa sonuç alınamaz. Eğer yukarıda anlattığım penset yok ise, iğneyi karga burun dediğimiz pense ile çelik misinaya zarar vermeyecek şekilde çıkarırsak emniyetli olur. Onun dişlerinden korunmak lazım. Özetle yenmeyen balık için bu kadar zahmete değermi derseniz. Şahsen aşırı zevk alıyorum. İlk önce balıklarla ortak düşmanımız. Onlar olunca diğer balıklar olmuyor. Takımı katletmesi. En önemlisi ise mücadeleci , hırçın ve tutulması zor olduğu için oldukça zevk alıyorum. Balığa çıktığımda, önce normal takım kullanıyor, eğer balon varsa (takımdan anlıyor balona dönüyorum.) Benim gibi düşünen oltacılara bilgi babından acizane açıklamaya çalıştım. Son on gün içinde, ayrı zamanlarda tutmuş olduğum kayda değerlerinden bazı balon resimlerini buraya ekliyor, tüm olacılara sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın. ![]() ![]() ![]() Bu balonu 3/6/2011 günü tuttum. Hava kararmaya başlamıştı eve gelirken diğer 3 tanesini poşetten düşürmüşüm. Fakat en büyüğü bu idi. ![]() ![]() 5/6/2011 günü ![]() ![]() Bu üçünü 8/6/2011 günü tutmuştum. Masa üstünü fotoğraf makinası, kendimi handy ile çektim. İdare eder her halde. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() yusuf abi ALLAH muhafaza insan bakarken bile korkuyor ya, abi bu güzel kareler ve bigi paylaşımın için tşk. |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
mersin de bu balıktan ben de çok tuttum ama bu kadar büyük değildi yaklaşık 25 cm civarı geliyordu hatta 3 tanesi aynı anda gelmişti birkeresinde
işin kotu tarafı bu balığın çıkardığı acayip sesler. çok değişik diş gıcırdatıyorlar pensesiz çıkarmamak gerek kancayı her an elini kababilir insanın
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Balon balığının ana yurdu basra körfezinde avlanırken uzun pala 2.0 iğneyi palasından pense gibi kesilmiş olarak dışarıya aldım. Kevlar misinayı teknenin palamar babasına bağlamıştım. Öyle bir tarttıki
baba koptu zannettim. Sonra çelik teli dövme oltaya kaynak yaptırınca. Balonlar gelmeye başladı . Bir balon kestık yem için ,yaptığımız yeme balık bile vurmadı. Halbuki kalamarlı yemle 1 dakika beklemeden gelen çipuralar, king fishler,Chery ler çekerken aldığınız zevki anlatamam. Ama balondan yapılmış yeme bakmadılar bile. Demekki balıklar aleminde de itibarı sıfır. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Alıntı:
Bahsettiğin gibi ( ZANNETTİĞİN ) anın verdiği heyecan ve zevki, ayrıca deniz kıyı oltacılarına İllallah dedirttiği için detaya girdim. Katkına teşekkür ederim. |
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Merhaba Turgay.
En önemli eksik idi. onu meşhur edende bu dişleri. Soldaki üst, diğeri alt diyelimde bilgilendirme tam olsun. İlgine teşekkür ederim. Merhaba Kamil. Aman ha benlik derken, korkularından dostlarını kaybedebilirsin. Bern teşekkür ederim. Merhaba Samed Elbette penesiz teşebbüs etmemeli. Her zaman dikkatli olmalıyız. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
yusuf abi ne deyebilim bunlar burada kıbrısta da başımızın belası oldular artık balon balıklarından dolayı keyfimiz bile kaçmaya başladı ellerine saglık .kıbrısta tarım ve hayvancılık dairesi bu balıkların başına 2tl veriyor
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Alıntı:
Deniz oltacılarının bir kısmı, daha olayın vehametinden bihaber. Konuşabildiklerimin çoğunluğu heba olan malzemelerinin derdinde. Oysa durum gerçekten vahim. Kıbrıs tarım ve hayvancılık dairesi teşvik açısından bir adım atmış. Emeği geçenleri kutluyorum. Bir de Japonların bu balığı nasıl yenilebilir hale getirdiklerini öğrensek daha güzel olacak. Sağlıcakla kal. |
||
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Alıntı:
Japonya ya ihraç edilebilir mi ki? Trolle Balon toplanır o zaman... Troller ilk defa işe yararlar... |
||
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| balon balığı, balıkavı, oltacı, takım, yusuf çalışkanoğlu |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| Sponsorlar | ||
|
|