Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlı Cansız Doğal Yem İle Avlanmak
keşfetmekiçinbak
24.04.11, 13:18
Sevgili Arkadaşlar,
Son zamanlarda sıklıkla şahit olduğum ve duyduğum canlı yem ile avlanma yüzdelerinin aşırı derece çoğalması nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hepimiz amatörüz diyoruz ama amatörlük dışına bazen o kadar çok çıkıyoruz ki amatörlük ile uzaktan yakından alakamız kalmıyor.
Beğenelim ya da beğenmeyelim; elimizde bir kurallar manzumesi var ve o kurallara hepimiz uymak zorundayız. Şimdi lütfen dikkatlice okuyalım.
2/2 Numaralı Amatör ( Sportif ) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ( 2008/49 )
BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve TANIMLAR
Tanımlar MADDE 3 Genel Tanımlar
a ) Amatör balıkçı: Amatör balıkçılık etkinliğinde bulunan gerçek kişiyi,
b ) Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliğidir.
Zaman zaman canlı cansız gümüş balık satın alıp ( sizin gideceğiniz avlaktan yakalandığı söylense bile ) balık avına gidiyoruz, doğru mu? doğru ! Peki size o canlı ya da cansız gümüşü evet ben de o avlaktan yakalıyorum diye satan şahısın profosyonel olarak o balığı yakalama ve satma ruhsatı var mı? Tabiki yok. Size canlı cansız yem satan şahısta sizin gibi bir gerçek kişi ve onun yemlik balık yakalarken arkasına saklandığı kisvede amatörlük. Peki amatörce yakaladığı gümüşleri nasıl oluyorda size para ile satabiliyor? Ya da siz amatörler açıkça yasak olduğu halde bu tarz bir ticari faaliyeti canlı cansız yem ( örneğin gümüş balığı ) almak suretiyle nasıl olupta destekliyorsunuz? Hiç düşündünüz mü bunu?...
MADDE 3 ( 3 ) Türler ile ilgili tanımlar:
c ) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları ifade eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemlik balıklar
MADDE 10
2 ) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede ( çizelge 3 http://www.oltacilar.com/2-2-teblige-gore-yemlik-baliklar-t7292.html ) yer alan türlerden en fazla 30 adet yemlik balık bulundurabilir.
7 ) Yemlik balıkların canlı olarak nakli yasaktır.
Burada asıl amaç farklı su yapıları arasında canlı cansız yemlik balık taşınmasını engellemektir. Konulan sınırlamalar yeterli olmamakla bereber, sorumlu bir amatörün bu yasakların neden uygulamaya alındığını iyi bilmesi lazım gelir. Canlı balık nakli yasağı ( bence cansız yemlik balık nakli de yasaklanmalıdır ) farklı su havzaları arasında öncelikle tür bazında etkileşim olmaması için yasaklanmış olmakla beraber. Bir havzadaki olası hastalıkların canlı balık nakli ile diğer havzaya taşınmasını engellemek amacıyla konulmuştur. Ayrıca tür bazında farklı bir sudan elde ettiğimiz hastalıklı ya da hastalıksız canlı yemin götürdüğümüz avlakta yaşama şansı olması ve üreyerek çoğalması riskini yok etmek amacıyla konulan bir yasaktır.
Şimdi bu bilgiler ışığında canlı ya da cansız doğal yemlik balık vb. avlanan arkadaşlarımızın kendi vicdanlarına kulak vermelerini rica ediyorum.
Sevgili arkadaşlar illada canlı / cansız yemlik balık ile avlanacağım diyorsanız yemlik balılklarınızı ya da diğer canlıları lütfen avlandığınız su havzasından temin ediniz ( yakalayınız ). Farklı avlaklar arasında kesinlikle canlı cansız yem taşımayınız.
Unutmayınız, satın aldığınız canlı/cansız yemlik balıklar yasalara aykırı olarak satılmaktadır.
MustafaKaya
24.04.11, 15:30
Sirkülerde yanlızca yasak diye yazıyor neden yasak olduğunu detaylandırmışsınız şahsım adına teşekkür ederim, bu neden sorusunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü kendimden örneklersem 3 senelik bir amatör balıkçılık geçmişim var tırıvırı yasak diye biliyordum, fakat neden yasak olduğunu bilmiyordum sonradan öğrendiğimde ve göllerde birebir karşılaştığımda durumun ne derece vahim olduğunu görerek dehşete kapılmıştım. Paylaşım için teşekkür ederim hiç bir yasak keyfi değildir bu sebebten bütün amatör avcıların amatörlük ruhlarını koruması ve kurallara uyması dileklerimle.
Rastgele.
Necat ÇETİNCEVİZ
24.04.11, 17:38
Merhaba
Epeydir aklımda olan bir soruyu sizinle paylaşmak istedim. Cansız deniz balığını (hamsi gibi ) iç sularda kullanarak av yapmanın sakıncası varmıdır.
Rasgele
ben bugün canlı yemle turna deneyecektim ama 2 saat boyunca canlı yem yakalayamayınca atcek yaptım sonuç alamadım
keşfetmekiçinbak
24.04.11, 22:47
Merhaba
Epeydir aklımda olan bir soruyu sizinle paylaşmak istedim. Cansız deniz balığını (hamsi gibi ) iç sularda kullanarak av yapmanın sakıncası varmıdır.
Rasgele
Yüzeysel düşünecek olursak bir sakınca olmayabilir. Ancak derin düşünürseniz, hamside ne mikrop varsa aynen suya karışabilir. Kullanıp kullanmamak size kalmış. Bu konuda yasal bir engel yok ( alabalık avı hariç ).
Sevgili Arkadaşlar,
Son zamanlarda sıklıkla şahit olduğum ve duyduğum canlı yem ile avlanma yüzdelerinin aşırı derece çoğalması nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hepimiz amatörüz diyoruz ama amatörlük dışına bazen o kadar çok çıkıyoruz ki amatörlük ile uzaktan yakından alakamız kalmıyor.
Beğenelim ya da beğenmeyelim; elimizde bir kurallar manzumesi var ve o kurallara hepimiz uymak zorundayız. Şimdi lütfen dikkatlice okuyalım.
2/2 Numaralı Amatör ( Sportif ) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ( 2008/49 )
b ) Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliğidir.
Zaman zaman canlı cansız gümüş balık satın alıp ( sizin gideceğiniz avlaktan yakalandığı söylense bile ) balık avına gidiyoruz, doğru mu? doğru ! Peki size o canlı ya da cansız gümüşü evet ben de o avlaktan yakalıyorum diye satan şahısın profosyonel olarak o balığı yakalama ve satma ruhsatı var mı? Tabiki yok. Size canlı cansız yem satan şahısta sizin gibi bir gerçek kişi ve onun yemlik balık yakalarken arkasına saklandığı kisvede amatörlük. Peki amatörce yakaladığı gümüşleri nasıl oluyorda size para ile satabiliyor? Ya da siz amatörler açıkça yasak olduğu halde bu tarz bir ticari faaliyeti canlı cansız yem (örneğin gümüş balığı ) almak suretiyle nasıl olupta destekliyorsunuz? Hiç düşündünüz mü bunu?...
c ) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları ifade eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemlik balıklar
MADDE 10
2 ) Bir amatör balıkçı livar ya da canlı yem kovası içerisinde, çizelgede ( çizelge 3 http://www.oltacilar.com/2-2-teblige-gore-yemlik-baliklar-t7292.html ) yer alan türlerden en fazla 30 adet yemlik balık bulundurabilir.
Burada asıl amaç farklı su yapıları arasında canlı cansız yemlik balık taşınmasını engellemektir. Konulan sınırlamalar yeterli olmamakla bereber, sorumlu bir amatörün bu yasakların neden uygulamaya alındığını iyi bilmesi lazım gelir. Canlı balık nakli yasağı ( bence cansız yemlik balık nakli de yasaklanmalıdır ) farklı su havzaları arasında öncelikle tür bazında etkileşim olmaması için yasaklanmış olmakla beraber. Bir havzadaki olası hastalıkların canlı balık nakli ile diğer havzaya taşınmasını engellemek amacıyla konulmuştur. Ayrıca tür bazında farklı bir sudan elde ettiğimiz hastalıklı ya da hastalıksız canlı yemin götürdüğümüz avlakta yaşama şansı olması ve üreyerek çoğalması riskini yok etmek amacıyla konulan bir yasaktır.
Şimdi bu bilgiler ışığında canlı ya da cansız doğal yemlik balık vb. avlanan arkadaşlarımızın kendi vicdanlarına kulak vermelerini rica ediyorum.
Sevgili arkadaşlar illada canlı / cansız yemlik balık ile avlanacağım diyorsanız yemlik balılklarınızı ya da diğer canlıları lütfen avlandığınız su havzasından temin ediniz ( yakalayınız ). Farklı avlaklar arasında kesinlikle canlı cansız yem taşımayınız.
Unutmayınız, satın aldığınız canlı/cansız yemlik balıklar yasalara aykırı olarak satılmaktadır.
Merhaba Tuncay Ağbi,
Çok hassas bir konu hakkında değerlendirme yapmak, yapılmasını sağlamak amacı ile yazdıklarına şunu da eklemek isterim; avlakların kenarındaki lokantaların pişirip sattığı (bence dönem önemli değil) balıkları yemenin bile sürdürülebilir doğal hayata yaptığı zararı düşünmemiz gerekir kanısındayım.
Aslında uç radikal kararlar alıp (belli bir süre), şu an için içsularımızda canlı balık ile avlanabilmenin önünü açan tebliğin 2012'de gerçek bir değişikliğe uğraması için acil olarak baskı unsuru oluşturulmalıdır.
Nuri ERTİK
25.04.11, 10:53
Tuncay abi,
"Ne olacak ki bu da balık" diyerek yasağı delenlere ya da bahane üretenlere güzel bir cevap olmuş.
Bir de iyi niyetli olduğu halde, yasak gerekçesini anlamamış olanlar için...
Zaten kuzuyu yemek isteyenler için bir şey diyemeyeceğim, kangal götürsün onları :D
keşfetmekiçinbak
26.04.11, 09:24
Merhaba Tuncay Ağbi,
Çok hassas bir konu hakkında değerlendirme yapmak, yapılmasını sağlamak amacı ile yazdıklarına şunu da eklemek isterim; avlakların kenarındaki lokantaların pişirip sattığı (bence dönem önemli değil) balıkları yemenin bile sürdürülebilir doğal hayata yaptığı zararı düşünmemiz gerekir kanısındayım.
Aslında uç radikal kararlar alıp (belli bir süre), şu an için içsularımızda canlı balık ile avlanabilmenin önünü açan tebliğin 2012'de gerçek bir değişikliğe uğraması için acil olarak baskı unsuru oluşturulmalıdır.
Sevgili Ergün,
Sadece avlak yanındaki lokantalar mı? Bir çok deniz ve tatlı su balığının yasak olduğu dönemde "bu balık buzhane balığıdır" kisvesi altında neredeyse tüm Türkiye'de satış yapılmıyor mu? Tabiki yapılıyor. Hele hele koruma altındaki türlerin satışı var ki o evlere şenlik! Ancak bu konuyu da ayrıca bir başlık altında incelemek ve irdelemekte fayda var.
Peki canlı balığı eli ile yakalaynlara ne demeli abi ? Bu arada kan grubumuz aynı imiş...
Nuri ERTİK
26.04.11, 10:21
Peki canlı balığı eli ile yakalaynlara ne demeli abi ? Bu arada kan grubumuz aynı imiş...
Çarpma usulü avlanmalar?
Elle yakalanması daha insanca ve masum kalıyor diğer bir çok yasal avlanma şeklinin yanında...
(ha, zararlı mıdır, olmalı mıdır, olmamalı mıdır, neden olmamalıdır gibi konular tartışılabilir...)
Güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler, sirküler böyle diyor belki doğru, belki yanlış, tamam buna uyacağız.
Pekala su göletten taşıyor 1 km sonra baraja giriyor, buradan da taşıyor dereye karışıyor 1 km sonra o derede gümüşleri yakalayıp avlanıyorum , budamı yasak ? aynı suyda yaşadığı halde ? yasak değil ama bunada yasak diyenlerler var, gerekçe işin içinde nakil söz konusu olduğundan.
Pekala bunada yasak diyelim, göletten sülük toplayıp avlanmak sirkilere göre serbest.
derelerden solcan toplayıp avlanmak sirkülere göre serbest.
Eğri oturup doğru konuşalım, bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu.
keşfetmekiçinbak
26.04.11, 12:02
Güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler, sirküler böyle diyor belki doğru, belki yanlış, tamam buna uyacağız.
Pekala su göletten taşıyor 1 km sonra baraja giriyor, buradan da taşıyor dereye karışıyor 1 km sonra o derede gümüşleri yakalayıp avlanıyorum , budamı yasak ? aynı suyda yaşadığı halde ? yasak değil ama bunada yasak diyenlerler var, gerekçe işin içinde nakil söz konusu olduğundan.
Pekala bunada yasak diyelim, göletten sülük toplayıp avlanmak sirkilere göre serbest.
derelerden solcan toplayıp avlanmak sirkülere göre serbest.
Eğri oturup doğru konuşalım, bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu.
Sevgili Nuri, Kerem'in canı sıkılmış besbelli sende ciddi ciddi cevap veriyorsun. Espri yaptı ama sadece o ve ben anladık :). Konuyu sulandırmadan ve başlık çerçevesinde kalarak devam edelim.
Sevgili Mehmet Ağabey,
İşin içine nakil girdiğinde, yani yakaladığın gümüşü yolu kısa da olsa canlı olarak nakletmek yasak. Bu oldukça net ve açık.
Ayrıca avlanacağın ortamdan / sudan temin etmek kaydıyla her türlü canlı cansız yem ile avlanmak serbest( ayrıca yasaklananlar hariç ) ( alabalık avı hariç ).
Derede olan gümüş, yukarda baraj da da vardır. Biraz daha zahmetle yakalanır o kadar. Birazcık zahmete katlanacağız.
Derede olan gümüş yukardaki barajda yoksa, zaten onu alıp baraja canlı taşımak ayrıca bir facia olabilir zaten yasak da başlıca böyle bir nakili engellemek adına konulmuştur.
Gönül isterki öyle bir kurallar manzumesi olsun ki her su birikintisi kendi dinamikleri çerçevesinde değerlendirilsin ve ona göre kurallar konulsun. Ancak günümüz Türkiye'sinde bu mümkün değil. İleride olur mu? Zaten hepimizi bunun için kafa yorup emek sarfet miyor muyuz? 2000 yılından 2011 de geldiğimiz yere bakarsak aldığımız yol net olarak gözükecektir. Daha fazla kafa yorup daha fazla katılımcı olduğumuz sürece ben başarılı olacağımıza inanıyorum.
mehmetakyurek
26.04.11, 12:23
Canlı yem ile avlanma konusu ile canlı yemlik balık ile avlanma ayrı şeyler bence. Canlı yem derseniz iş karışır. Tuncayın konusu canlı yemlik balık olarak ele alındığında %100 katılırım. Ama canlı yem deyip genellersek sorunlu olur. Dünyada amatör avcılığın sembolü olta iğnesi ucunda bir solucandır.
. Dünyada amatör avcılığın sembolü olta iğnesi ucunda bir solucandır.
Buna şapka çıkarılır.
antikaci54
26.04.11, 23:32
Değerli üstadım Tuncay konu dediğiniz gibi tebliğ denilen çoğu amatör balıkçılığa adeta darbe vuran kurallar manzumesi istesekte istemesekte uymak zorundayız.canlı balığın nakli yasak bir yerden biryere arasında 10metre olsada yasak,burayakadar virgülü attım bu yazacaklarım övgü değil yapılanlardır hepsininde resmi kayıtları vardır ben samader üyesi ve yönetim kurulu üyesi vede başkan yardımcısıyım bilindiği üzere samader bir çok yasak avlanmaya karşı yaptığı operasyonlarla bilinir ağ,kasnak ,çöp toplama ,ağaç dikme,balık salma, seminerler ve yarışmalar,bu konu çok önemli yarışma belki yarışma duyurumuzu görmüşsünüzdür bizde 2 olta takımı ve canlı balıkla avlanmak serbest yarışma malum kısa 6saat sürüyor bu kısa sürede hem avlaktan canlı yem tutacaksın hem turna yakalama mücadelesi vereceksin yemlik ağların suya bırakılması kısıtlı avlak şeridinde bunu yarışmacılara izahı çok zor niye dersen buradaki avlakları tanımadan yorum yapmak yanlış olur buradaki avlakların yüzde doksan beşi kum göleti hepsinin sakarya nehrinle bağlantısı var ve bu gümüş balığı bizim sakarya nehrinin her yerinde bulmak mümkün.bunu açıklama gereği duydum niye bu mazeret olmaz tabiki doğru ama bunu balıkçıya anlatmanın türlü yolları var bizde bu yarışmada mepsin,rapalanın,kaşığın ve jig,inde bu balığı yakaladığını göstermek ve bunu da yaptığımıza inanıyorumbu yarışma arifesinde bu konuyu açmanızı samadere sataşma olarak görenler var ve bende dağilim.Ergün kardeşimin dediği gibi 2012 tebliğ toplantısının baş konularından biri bu olacak tamamen yasaklanması aynı havzadan tutulduğunu ispatlamak imkansız zaten,ben şahsım adına tüm turna yarışmalarına katılıyorum ve yarışırken arkadaşlar tarafından edilen telefonla yıkılıyorsun 95cm.lik 8kg balık hazır büyüğünü yakalamaya bakın buda herşeyi bitiriyor diyeceğim yarışmaya şenliğe gölge düşürmek değil bunu yapanlar utansın birincilik ödülünü almakmı bu ortamlarda doğada dostlarla birarada bir kaç saat geçirip anılar anlatıp hasret gidermekmi üstadım bir tarafı yapmaya gayret ederken öbür tarafı yıkmakmı bi düşünmek lazım biz ortada olan bir avuç amatör balıkçı gönül esasına dayalı verebildiğimiz gayretlerle birşeyleri yapmaya gayret ederken lütfen kırıcı olmyalım torbacılara nazaran sayımız ve birlikteliğimiz inanın çok az biz bu kişileri dışlarken onlarda boş durmuyorlar,mesela aklıma gelen bir örnek bu sitede kaç üye var ve bu konu gerçekten çok önemli 3günde konuyu inceleyen 10 kişiyiz arkadaş aramızda dahi acaba yazsam banada ters yaparmı tuncay abi diyenler vardır bu konunun sonunu inceleyelim inanın katılan sayı 20 kişiyi geçmeyecek yazdığım telkinlere rağmen.anlatmaya çalıştığım konunun ana can damarı zaten yazında var tebliğlerin yeterince açık ve net olmayışı,yoruma açık olması.herkes türlü türlü bahanelerle birşeyleri örtmeye çalışıyor,babamı şikayet ederim beni bilen bilir amatör balıkçılık benim hobim ve yaşama biçimim bir kaç arkadaşımada birşeyler anlatıp öğrete biliyorsamda ne mutlu bana ben olması gerekeni inandıklarımı ve duyduklarımı dile getirdim yazılarımda kırıcı kelimeler olabilir algılamada farklılıklar olabilir bu yüzden konuyu okuyan tüm arkadaşlardan özür dilerim.
Değerli üstadım Tuncay konu dediğiniz gibi tebliğ denilen çoğu amatör balıkçılığa adeta darbe vuran kurallar manzumesi istesekte istemesekte uymak zorundayız.canlı balığın nakli yasak bir yerden biryere arasında 10metre olsada yasak,burayakadar virgülü attım bu yazacaklarım övgü değil yapılanlardır hepsininde resmi kayıtları vardır ben samader üyesi ve yönetim kurulu üyesi vede başkan yardımcısıyım bilindiği üzere samader bir çok yasak avlanmaya karşı yaptığı operasyonlarla bilinir ağ,kasnak ,çöp toplama ,ağaç dikme,balık salma, seminerler ve yarışmalar,bu konu çok önemli yarışma belki yarışma duyurumuzu görmüşsünüzdür bizde 2 olta takımı ve canlı balıkla avlanmak serbest yarışma malum kısa 6saat sürüyor bu kısa sürede hem avlaktan canlı yem tutacaksın hem turna yakalama mücadelesi vereceksin yemlik ağların suya bırakılması kısıtlı avlak şeridinde bunu yarışmacılara izahı çok zor niye dersen buradaki avlakları tanımadan yorum yapmak yanlış olur buradaki avlakların yüzde doksan beşi kum göleti hepsinin sakarya nehrinle bağlantısı var ve bu gümüş balığı bizim sakarya nehrinin her yerinde bulmak mümkün.bunu açıklama gereği duydum niye bu mazeret olmaz tabiki doğru ama bunu balıkçıya anlatmanın türlü yolları var bizde bu yarışmada mepsin,rapalanın,kaşığın ve jig,inde bu balığı yakaladığını göstermek ve bunu da yaptığımıza inanıyorumbu yarışma arifesinde bu konuyu açmanızı samadere sataşma olarak görenler var ve bende dağilim.Ergün kardeşimin dediği gibi 2012 tebliğ toplantısının baş konularından biri bu olacak tamamen yasaklanması aynı havzadan tutulduğunu ispatlamak imkansız zaten,ben şahsım adına tüm turna yarışmalarına katılıyorum ve yarışırken arkadaşlar tarafından edilen telefonla yıkılıyorsun 95cm.lik 8kg balık hazır büyüğünü yakalamaya bakın buda herşeyi bitiriyor diyeceğim yarışmaya şenliğe gölge düşürmek değil bunu yapanlar utansın birincilik ödülünü almakmı bu ortamlarda doğada dostlarla birarada bir kaç saat geçirip anılar anlatıp hasret gidermekmi üstadım bir tarafı yapmaya gayret ederken öbür tarafı yıkmakmı bi düşünmek lazım biz ortada olan bir avuç amatör balıkçı gönül esasına dayalı verebildiğimiz gayretlerle birşeyleri yapmaya gayret ederken lütfen kırıcı olmyalım torbacılara nazaran sayımız ve birlikteliğimiz inanın çok az biz bu kişileri dışlarken onlarda boş durmuyorlar,mesela aklıma gelen bir örnek bu sitede kaç üye var ve bu konu gerçekten çok önemli 3günde konuyu inceleyen 10 kişiyiz arkadaş aramızda dahi acaba yazsam banada ters yaparmı tuncay abi diyenler vardır bu konunun sonunu inceleyelim inanın katılan sayı 20 kişiyi geçmeyecek yazdığım telkinlere rağmen.anlatmaya çalıştığım konunun ana can damarı zaten yazında var tebliğlerin yeterince açık ve net olmayışı,yoruma açık olması.herkes türlü türlü bahanelerle birşeyleri örtmeye çalışıyor,babamı şikayet ederim beni bilen bilir amatör balıkçılık benim hobim ve yaşama biçimim bir kaç arkadaşımada birşeyler anlatıp öğrete biliyorsamda ne mutlu bana ben olması gerekeni inandıklarımı ve duyduklarımı dile getirdim yazılarımda kırıcı kelimeler olabilir algılamada farklılıklar olabilir bu yüzden konuyu okuyan tüm arkadaşlardan özür dilerim.
Abim ne özürü ne diyorsun sen.. Ayakta alkışlıyorum sizi.
Bu yazıya şapka çıkartılır ancak, teşekkürler sayın abim... Eğri oturup doğru konuşmak en güzeli..
Her zaman mücadele ettik etmeyede devam edecez. Evet çoğu zaman diyoruzya amatörün iki iğneli oltasına ceza yazıp ağ atanları görmeyenler... Yetersiz Yetersiz, söğlenecek söz yok burda abi ve kardeşliğimiz bakidir elbet. Yarışmalarda büyük balığı sen tutsan ne olur ben tutsam ne olur, sonuçta hepimiz öbür tarafta hesap vereceğiz... Bildiğimiz ölçüde, yılmadan sıkılmadan mücadeleye devam...Yanlış bildiklerimizide burdan tartışarak ve paylaşarak öğreniyoruz.... Ne yazıkki Türkiyemizde eğitim şart demekten, ve gördüğümüz olumsuzlukları cendermeye bildirmekten başka birşey gelmiyor elimizden.. Sayın abim bu tarafta mücadele edecem diye biryerlerini yırtarken, yapacak adam öbür tarafta bildiğini okuyor, sonrada çıkıp babamı görsem acımam diyor, öğle insanlar gördümki, bazen kendimden insan olduğum için utandığım bile oldu.. Herşey vicdanda bitiyor abim, sirküler kanun hikaye bizim memleketimizde imam bildiğini okuyor, cemaat zaten bahçede kılıyor namazını.... Bu yüzden derimki vicdanen yapmamız gerek, sürküler şunu demiş kanun böğle diyor..... Evet yasaklara uyacağız, neden konulmuş, araştırılmış test edilmiş ve yasağı konulmuş, peki uyan varmı ????, malesef abiminde söğlediği gibi konuyu okuyan yokki uyan olsun Herkesi vicdanı ile başbaşa bırakıyorum yumurtaya can veren rabbim elbet bunların hesabını soracaktır, orada ne cevap vereceğiz onu düşünmek gerek...
balıklarrr
27.04.11, 10:45
sevgili arkadaşlar insan denilen yaratıkta vicdan denilen bir olgu olması lazım bu gün konumuz balık yazdıklarınızda çok ama pekçok haklısınız ancak olgu çalışmazsa tırıvırıda kullanır arazi için ormanı da yakar keyif veren rakı yerine insanı öldüren rakıda yapar mesele insan olabilmek meselesi biryerde okumuştum kızılderili ata sözüymüş biz bu toprakları atalarımızdan miras değil gelecek nesillerden ödünç aldık derlermiş bence konunun özü budur haaa boşmu vereceğiz kesinlikle hayırüstümüze düşeni yapacağız dilerim birilerinin biryerlerini sızlatırızda hiç olmazsa insan takliti yaparlar kalın sağlıcakla
Tarık ERSAL
27.04.11, 12:34
Sevgili Tuncay,
Açmış olduğun konu harika.
Yorumlar ve gidişat ise çok ilginç. :eek:
Hele bazı yorumlar muhteşem olup, bence tarih sayfalarında yerini almalı. :rolleyes:
Geçmişte önceleri omuzdaş, sonrası karşı taraf olduğum, gelinen noktanın nedeni olarak önüme konulanı halen anlayamadığım ve abuk bulduğum, bu nedenlerle ister istemez muhalefet yaşadığım bazı insanların görüşlerinin bu konu altında, hem de bir tüzel kişiliği temsil ederek bu şekilde ele alınması, savunulması nedeniyle (her ne kadar diyeceğim varsa da) sadece izmekle yetineceğim.
Kim olarak?
Sadece fikir sahibi bir amatör balıkçı olarak tabii ki.
Aslında kişiler ve kişilikler ile ilgili sorunlar ayrı, fikirler ayrı tutulmalı ve gerekiyorsa üzerinde ayrı ayrı tartışılmalı. Ayrı değerlendirilmeli.
Yani benim yukarıya yazdığım pasif kalma gerekçem aslında bana bile doğru gelmiyor. ;)
Bu durumumu eleştireceklere peşinen hak verdiğimi hemen yazayım.
Ancak burada Tarık ERSAL olarak fikrimi yazarsam konunun saptırılacağını, çok başka mecralara sürükleneceğini adım gibi bildiğim için izlemeye devam edeceğim.
Gerçekten ilginç. :eek:
Bakalım tartışma nereye varacak?
Solcan ve sülük için niye kimse fikrini söylemiyor.?
M.Serkan İNANÇ
28.04.11, 00:18
Ah benim (İsmi sonradan Göksu Parkı olmuş) Susuz Göletim ahhh:rolleyes:
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/840_kemalgksuhx8.jpghttp://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/569_12082008002ji0.jpg
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/322_02072008005xo4.jpghttp://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/251_567_resim_053.jpg
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/474_goruntu014sc6.jpghttp://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/735_20072008004uu9.jpg
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/323_goruntu032nq6.jpghttp://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/337_6019587.jpg
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/63_954_gh.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=63_954_gh.jpg)http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/758_31082009(002).jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=758_31082009(002).jpg)
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/11_851_j.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=11_851_j.jpg)http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/426_31082009(003).jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=426_31082009(003).jpg)
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/821_560_ala[1].jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=821_560_ala[1)http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/174_776_ala1[1].jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=174_776_ala1[1)
http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/627_748_sazan[1].jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=627_748_sazan[1)http://www.yukleoltaci.com/images/eylul7/700_44_resim_031.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=700_44_resim_031.jpg)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ah benim Kurtboğazı barajım ahhhh:rolleyes:
Birde bu memlekette önüne gelen canlı yem satıyor. Marketlerde bile bulunuyorsa demek oluyorki iş iyice çığrından çıkmış.
Ankara sokaklarında eskiden bel fıtığına kesin çözüm diye duvar yazıları vardı. Maaşallah şimdi hangi köşeyi dönseniz karşınıza canlı yem bulunur veya itina ile temin edilir türünden yazılar çıkıyor:o
O arkadaşlarda ne demek istediğimi anlamışlardır umarım.
Saygı ve selamlarımla.
http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/674_resim_007.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=674_resim_007.jpg)
http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/767_resim_006.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=767_resim_006.jpg)
M.Serkan İNANÇ
28.04.11, 00:35
ben bugün canlı yemle turna deneyecektim ama 2 saat boyunca canlı yem yakalayamayınca atcek yaptım sonuç alamadım
Bende geçenlerde iki arkadaşımla beraber senin yaptığının tam tersini yaptım. (ilk önce at-çek denedik baktık olmuyor kuralların bizlere müsaade ettiği şekilde avlanacağımız sudan 1,5 saatlik uzun uğraştan sonra 4 adet canlı yem yakalayıp şamandıralı attık ama yine olmadı.)
http://www.oltacilar.com/her-zamanki-gibi-bos-bos-gezdik-geldik-balik-falan-yok-t9313.html
a ) Amatör balıkçı: Mevcut kuralları çiğnemeden amatör balıkçılık etkinliğinde bulunmaya çalıştınmı?
b ) Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeden avlanılan ürünü satmayı düşünmeden balık yakalayamaya çalıştınmı?
Gerisi kocaman bir HİÇ....
Salla gitsin kardeşim;)
KRAL BALIKÇI
28.04.11, 09:52
Sevgili Arkadaşlar,
Zaman zaman canlı cansız gümüş balık satın alıp ( sizin gideceğiniz avlaktan yakalandığı söylense bile ) balık avına gidiyoruz, doğru mu? doğru ! Peki size o canlı ya da cansız gümüşü evet ben de o avlaktan yakalıyorum diye satan şahısın profosyonel olarak o balığı yakalama ve satma ruhsatı var mı? Tabiki yok. Size canlı cansız yem satan şahısta sizin gibi bir gerçek kişi ve onun yemlik balık yakalarken arkasına saklandığı kisvede amatörlük. Peki amatörce yakaladığı gümüşleri nasıl oluyorda size para ile satabiliyor? Ya da siz amatörler açıkça yasak olduğu halde bu tarz bir ticari faaliyeti canlı cansız yem ( örneğin gümüş balığı ) almak suretiyle nasıl olupta destekliyorsunuz? Hiç düşündünüz mü bunu?...
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemlik balıklar
MADDE 10
Araştırmacı bir amatör olarak seni alkışlıyorum Tuncay
Konu nereden nerelere kadar gitmiş
Bende konundaki bizi ilgilendiren noktaya gelmek istedim.tabiki kimse yemlik balık tutamaz.
ve Akvaryumcudan Balıkçıdan Tuhafiyeciden Manavdan kısaca meşru yollardan yemlik almaya çalışır.
Gelelim işin özüne
Tanımda derki ...
Yemlik uzatma ağı: Uzunluğu en fazla 3 metre, yüksekliği en fazla 1 metre, göz açıklığı en fazla 28 milimetre olan, sadece canlı yem yakalanması amacı ile kullanılan fanyasız uzatma ağıdır.
Tanımdaki ağ suya atıldığında yumak olur...:D:D
28 mm göz aralığına gelindiğinde katliam olur.
Bu tanımı 1.5 metre eninde 5 metre uzunluğunda göz aralığı 15 mm olsaydı yemlik balık için bu denli stresede girilmezdi...
Nuri ERTİK
28.04.11, 12:07
şöyle bir düşünce antremanı yaptım da,
Bir gölün/göletin etrafında bir çok turna avcısı var ve her birinin kovasında 30ar yemlik balık...
Diyelim ki 50 kişi var...
o gölün/göletin besin zincirinden çekilmiş 1500 yemlik balık...
günlerce eksilen yaklaşık 1500er yemlik balık...
Doğayı koruyacağım ben amatörüm derken, bir bozguna sebep olmak nasıl bir düşünce olabilir ki?
İlişkisini ben kuramadım.
Bir de işin müsabaka boyutu var.Sportif balıkçılık. (federasyon olmadığından resmi anlamda sportif diyemesek de amatör müsabakalar için düşünürsek)
yarışmacılar arası dengesizlik ve haksızlık oluşturması bir yana, yine yarışmacı sayısınca yok edilecek, üstelik amatör olarak ve doğa severlik adına düzenlenen müsabakada, binlerce yemlik balık.
Ben çıkamadım işin içinden...
(Not: Herhangi bir gönderme ya da polemik sözkonusu değildir mesajımda, ciddi anlamda bunları sorguladığım ve de sorgulanmasını düşündüğüm içindir.)
Bu konuyu açan Tuncay ağabeyime ve müdahil olup değerli fikirlerini beyan eden tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.
Canlı yem olarak, yemlik balık kullanarak başka bir balığı yakalayan ve o yakaladığı balığı ben yakala bırak yapıyorum diyerek geri bırakıp suya iade eden bir balıkçı varmıdır merak ediyorum..
Yoktur zannetmiyorum. Eğer var ise bu şekilde canlı yem olarak balık kullanıpta yakaladığı balığı geri iade eden arkadaşım varsa, ona şu soruyu sormak isterim;
Madem bu kadar vicdanlısın, korumacısın, doğacısın neden yem olarak kullandığın diğer balığın canına kıydın, telef ettin ?
Yok bırakmıyorum yakaladığım balığıda alıyorum diyen arkadasıma da şu soruyu sormak isterim;
Neden bir canlının canına zaten kıyarken hatta sonra vicdanen rahatsız olur iken , onu yakalayabilmek adına başka bir canlı balığıda telef ediyorsun ?
Nakil konusundaki sakıncalara, zararlarına zaten diyecek bir söz yok malum sebepler ortada, yasaklar ve kurallar konulmuş ona da uymamız gerekiyor.
Amatörlük diyince aslında şapkamızı önümüze koyup çok fazla düşünmemiz gerekiyor.
Öncesinde canlı yem kullanmış olduğumu, hatta bilinçsizce nakletmiş olduğumu buradan itiraf etmek istiyorum. Bundan da ayrıca üzüntü duyup hayıflandığımı belirtmek te fayda var.
Cahillik yada hırs!!!
Ancak bugünkü düşüncem yukarıda yazdıklarımdan ibarettir. Konu tamamen vicdanımızla başbaşa kaldığımız bir durum teşkil etmektedir bana göre. Aynı avlaktan da alınsa, bence haksız cana kıymaktan başka bir şey değildir canlı balığı yem olarak kullanmak, şahsi düşüncem canlı yemle balık avcılığı yapılmasının tamamen önüne geçilip yasak olmasıdır...
Sevgi ve saygılar.
Nuri ERTİK
28.04.11, 13:56
şöyle bir düşünce antremanı yaptım da,
Bir gölün/göletin etrafında bir çok turna avcısı var ve her birinin kovasında 30ar yemlik balık...
Diyelim ki 50 kişi var...
o gölün/göletin besin zincirinden çekilmiş 1500 yemlik balık...
günlerce eksilen yaklaşık 1500er yemlik balık...
Doğayı koruyacağım ben amatörüm derken, bir bozguna sebep olmak nasıl bir düşünce olabilir ki?
İlişkisini ben kuramadım.
Düşündüm de,
Boğazdaki balıkları amatörler katlediyor, balık olmamasının sebebi amatörler diyen kişiyle aynı şeyleri söylemiş gibi hissettim bir an:D
Yahu, o turna zaten oradaki balığı yemiyor mu?
(Eh yanlış yapınca yanlış yapmışım da demek lazım bazen, her zaman olur mu bilemem:rolleyes: )
Tarık ERSAL
28.04.11, 14:23
Düşündüm de,
Boğazdaki balıkları amatörler katlediyor,balık olmamasının sebebi amatörler diyen kişiyle aynı şeyleri söylemiş gibi hissettim bir an:D
Yahu, o turna zaten oradaki balığı yemiyor mu?
(Eh yanlış yapınca yanlış yapmışım da demek lazım bazen, her zaman olur mu bilemem:rolleyes: )
Nuri kardeş,
Seni ayakta alkışlıyorum.
Sayın ÇETİNTAŞ'ın kulakları çınlasın. :D
Sevgili arkadaşlar,
Turna doğal ortamında o yemlik balık dediklerimizi zaten yiyor.
Burada bir sorun yok.
Tabiat ana kurallarını koymuş.
Predator balıksan gücünün yettiğini yersin. ;)
Bence burada sorgulanması gereken asıl konuyu hemen hemen her birimiz pass geçiyoruz.
Sportif bir yarışmada (yarışmalar zaten sportif olmalı :D ) amatörlük ruhunu, yaban hayatına karşı sorumlulukları geliştiriyoruz derken, 40 cm.nin altı turnaları salmalıyız derken, bunları kural olarak ele alıp yarışırken (dikkat edin, av yaparken demiyorum) canlı yemlik balık kullanmak ne kadar doğrudur?
Eğer etik lafını kullanmayı seviyorsanız.
Ne kadar ETİKTİR?
Sevgili Nuri,
Dayamadım yazdım.
Bir kez daha alkışlıyorum seni. ;)
Nuri ERTİK
28.04.11, 15:06
Tarık abim,
Teşekkürler iltifatların için.
Tucay abim, son derece önemli bir konuyu açtı ve maalesef bir şekilde konunun yönü değişti ama asıl mesele bir şekilde gözden kaçtı.
Canlı nakil ile sularda oluşan tehklike.
Ben de bir ara abartıp konuyu Canlı yem kullanılmasına kadar götürdüm.
Yarışmalar, üyelerde ve katılımcılarda doğa sevgisi ve amatör balıkçılık bilincini geliştirmek amaçlı, resmi olmasa da sportif faaliyetler nihayetinde.
Sportif faaliyet söz konusu olduğu zaman da, kişisel beceri ve yetenek ve balık avında olmazsa olmaz Şans faktörü bir arada oluyor.
Yalnız,
tüm bunlardan ayrı olmak üzere, yarışmalarda canlı yem kullanımı serbest olduğu taktirde, bu bilincin bir şekilde dağıldığını da görüyorum.
Maalesef, avantaj olan canlı yemin avlaktan temin edilememesi ihtimaline karşılık, nakil yoluyla getrilmesi de söz konusu olabilmekte.
Çünkü, başarı ya da kazanma hırsı, kontrolü de zorlaştırıyor.
Dediğin hususlar ise bunlarla birlikte değerlendirilebilir.
Sportf kavram içinde olması gereken beceri, yetenek, kendini geliştirme kavramlarını, amatör balıkçılığın temelleri içinde değerlendirdiğimizde ise daha katı, tebliğden daha farklı kuralların tebliğ sınırının aşılmadan darltılması gerekiyor.
Balıkların nakil yasağı konusunda ise, itiraz edilmesini ya da bunun gereksizliğini sorgulamak ise amatörlük kavramından çok doğa sevgisinden uzaklığı gösteriyor.
Basit bir denklem aslında...
Benden sonrası Tufan mantığı içerisinde, olmayan bir türü ya da parazit/hastalık taşıma ihtimali olan bir türü kullanıp anlık tatmini sağladıktan sonra...
Sonra:
Eskiden burada bir Turnalar çıkardı 2,5 mm lik teli keserdi hikayeleri anlatılmaya başlanır...
Ya da gölde balık ölümleri başladığında, "Devlet neden tedbir almıyor, sebebi nedir araştırılsın" vs. gibi yaygaralara girebiliyoruz.
Oysa, orada olmayan ya da dışarıdan bir türü kullanarak biz kendi ellerimizla zemin hazırlıyoruz...
Konu dışında olacak gerçi ama konuyla ilişkili larak,
Pullu sazanın olduğu suya aşılanan Aynalı sazan sayesinde bu göl-etlerde oluşan oksijensizlik ve kirlilik dahi, masum ya da zararsız tabir edilen bir davranışın neler yol açabileceğini göstermekte.
Nihayetinde farklı bir suyun yemlik balığı kullanılmasının BİLİMSEL bir gerçekliği olmadığı hatta zararının bir çok şekilde ortada olduğu aşikar.
B. Can GEZGİN
17.06.11, 21:49
Canlı yem ile amatör balık avcılığı yapılması avlaktan kendi yemini kendin yakalayarak olması gerekir. Bayilerden alım yapılmadan basitcede yakalanabilen bir yem olarak avlaktan yakalanıp adetler dahilinde isteyen avcı avınıda yakalar yeminide bence böyle o yemi bile yakalamak avın zevkini ve neşesini arttırır. Sakınca teşkil edecek durumlardan doğamızı ve avımızı koruyarak tam bir amatör ruhuya avlanmamızı sağlar.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.