PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÇUBUK-1 BARAJI YENİDEN DOĞUYOR


Sefa AYKENAR
09.02.11, 15:09
http://www.hangisinegitsek.com/AllImage/Guide/District/Default/web/fe2378a7-2b80-4aaf-8e29-9179e0ae5c4f.jpg
Atatürk'ün direktifleriyle, Ankara'nın 12 kilometre kuzeyinde Çubuk Çayı üzerinde, 1930 yılında yapılmaya başlanan ve 1936 yılında hizmete giren Çubuk-1 Barajı, küllerinden doğuyor.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, baraj ve çevresinde 2 yıldır Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ olarak rehabilitasyon çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, 1994 yılından itibaren su alımı durdurulan barajı atıl durumdan çıkararak, Ankaralıların şehir stresinden kaçıp, nefes alabileceği, dinlenebileceği, eğlenebileceği yepyeni bir rekreasyon alanı haline getireceklerini bildirdi.

Çubuk-1 Barajı'nın, uzun yıllar Başkentin su ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda Ankaralıların mesire alanı ve gelen yabancı konukların ağırlandığı bir yer olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Ankara şehir merkezine yakın en yeşil ve doğal güzelliklere sahip bölgelerden biri olan Çubuk Barajı ve çevresinin, rekreasyon alanı olarak kullanılabilmesi için yapılan temizleme çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Çubuk Barajı, uzun yıllar Başkentin su ihtiyacını karşılamış bir baraj. Maalesef, Çubuk ilçesinin kanalizasyonlarının dökülmesi nedeniyle işlevini yitirmiş ve oldukça kirlenmiş. Bu nedenle, 1994 yılından itibaren bu barajımızdan su alımı durdurulmuş, yapılan bir takım düzenlemelerle mesire alanı haline getirilmiş. Bir süre sonra, çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle bu mevcut mesire alanı da kullanılamaz hale gelmiş. Şimdi ASKİ, Ankara için tarihi değeri olan, Başkentlilerin anılarında yer edinen, özlenen bu alanı yeniden hizmete sokmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kılıç, barajın temizlenmesi ve çevresinin yeniden Başkentlilerin hizmetine açılabilmesi için azot ve fosfor giderimi de yapabilen 19 ve 42 bin metreküp kapasiteli 2 arıtma tesisi kurduklarını belirterek, tesislerin ileri teknolojik arıtımı sayesinde, baraja temiz su geldiğini vurguladı.

Bu iki arıtma tesisinden gelen temiz su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajın doldurulacağına değinen Kılıç, şöyle devam etti:

"1994 yılından itibaren su alımı durdurulan Çubuk-1 barajında, 2 yıldır temizleme çalışmaları yapıyoruz. Bu süre içinde barajın dibinde biriken yaklaşık 1 milyon metreküp dip çamuru çıkarttık. Çamur kamyonlarla depolama alanlarına götürüldü. Çamurların döküldüğü alan önceden düzenlendi ve zemini geçirimsiz malzemeyle kaplandı. Böylece baraj çamurları çevreye zarar vermeden bertaraf edildi. Bugüne kadar toplam 1 milyon metreküp çamur temizliği yapıldı. Bu çalışmayla baraj hacmi yüzde 20 oranında arttırıldı. Çubuk-1 Barajı, çok yakında Başkentli vatandaşlarımızın gezip, dinlenebilecekleri yeni bir rekreasyon alanı olacak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

ACEMİ
09.02.11, 16:14
şu işi kirlenmeden önce yapsak daha iyi olmazmıydı...
illa birşeyleri kaybettikten sonramı değerini anlıyacağız..
kötünün iyisi diyerek hayırlı olsun diyelim bari..
umarım diğer yerleri kazanmak içinde kaybetmek zorunda kalmayız..
doğallığı,ekolojik düzeni bozdukddan sonra tekrar onarmak onarmakmıdır..
bunada şükür..
paylaşım için teşekkürler..

ERDEM
09.02.11, 17:24
Böyle bir projede Kurtboğazı barajı için 5 yıl içinde yapılması düşünülüyormuş büyükşehir belediyesinin sayfasında videosu vardı ama kaldırmışlar,suyun olduğu her yer artık park olacak ankara çayını temizliyorlar yakında onuda içirirler Ankaralılara.

yusufçalışkanoğlu
09.02.11, 18:01
Hayırlı olsun. Her halükarda güzel bir haber. Bundan sonraki olumsuzluklar için inşallah önlem alınır. Misal yönetim, kullanım denetimi, çevre temizliği gibi.

gökhan
09.02.11, 18:29
çok güzel olacağı belli ,buraya balık aşılansa hem piknik hem balık tadından yenmez

sersipe
09.02.11, 21:02
sefa kardeş bu haberın çok sevındırdi baylaşım için tşkler endıne iyi bak

Fedai ERDEM
09.02.11, 22:29
İsabet olur. Balık tutmak için olmasada o muhteşem güzelliklerin korunması ve yakınlığı neticesinde ruhsal terapi kaynağı sunar..

Şimdiden hayırlı olsun..

İbrahim YILDIZ
10.02.11, 08:36
Ankara'lılara hayırlı uğurlu olsun bakalım...

Ferhat AYAS
10.02.11, 20:57
ben keçören aktepe semtinde doğdum vede 1995 yılına kadar orada yaşadım, Çubuk barajı hafta sonları kaçıp, eğlendiğimiz bir yerdi, 2008 de kuruduğunu duyunca, şaşırmış ve gözlerimle görünce ( çevre yolundan baktım ) Gözlerim dolmuştu, nede olsa çocukluk yıllarımın geçtiği mekanlardı ve ilk kız arkadaşımı pikniğe götürmüştüm mekandı :))
Umarım eski güzelliğine kavuşur, :)

ahmet yldz
11.02.11, 02:21
Çubuk barajı benim köyümde olduğundan ben bu barajın kıyılarında büyüdüm balık sevdası denen bu hastalığa orada oniki yaşım civarında iken makara ve toplu iğnelerden yaptığımız oltalarla gümüş balığı ve arada kefaller yakalayarak başladım.Bu kıyılarda balık yakalarken susadığımız zaman hemen egilir ve o barajın sularından kana kana içerdik .Zannederim lise çağlarım da idi barajı besleyen çubuk çayının yatagı kıyılarına bir kola birde halı fabrikası kuruldu barajımız kirlenmeye başladı çaydan gelen kirli sular barajı beslemeye başladı kola civarında yakalanan balıkların pulları pelte gibi ve kayganlaşmış olduğunu görünce DSİ ye üç defa üst üste dilekce vererek şikayette bulundum geldiler su örnekleri aldılar tabi sonu hüsranla bitti .Sevgili Atamızın hatırası güzel barajımız doldu,balıklar kalmadı.Şimdi temizleniyor ve su ile dolduruluyor ama koka kola fabrikası orada duruyor halı fabrikası yine oradamı bilmiyorum duruyorsa oonların güçlü bir arıtma cihazları varmı,eger yokta atık suyunu arıtmadan yine çaya veriyorsa ,çubuk ilçesinin atık sularıyla birlikte sonuç yine hüsran olacak diye düşünüyorum sadece zamandan bir kaç sene çalmış olmayacakmıyız. önemli olan milyarlar masraf ederek temizlemek degil koruyucu önlemler alarak kirlenmesini önlemek degilmi?
herkese selam ve sevgiler OLTANIZ KESKİN ,BALIĞINIZ BEREKETLİ OLSUN hoşçakalın

serkan83
11.02.11, 20:14
İlk balık heycanımı yaşadığım vee gerçekten beni bu tutkunun peşinde sürükleyen ilk avlağımdır,Kısacası buranın bendeki yeri bir başka.Çocukken arkadaşlarımla okuldan kaçarak,derme çatma yaptığımız oltalarla evden ekmek arası peynir zeytin koyarak,dolaptan çaldığımız mısırla akşam anneme hesap vermek zorunda kaldığımız bir av macerası olarak başladık taa ki bugüne kadar süregeldi.

refaha
12.02.11, 20:56
Sefa bey bu güzel haberi paylaşımınız için teşekkürler, dilerim denilenler aynen gerçekleşir..

kulekreis
12.02.11, 21:05
Ankara da kaldığım sure içiersinde kafamı dinlediğim yegane yer olarak daima hatırlayacağım.

Ferhat AYAS
23.11.12, 08:26
Çocukluğumun geçtiği, piknik yapalım düşüncesiyle okuldan kaçarak, ekmek arası domates yediğim, deresinde sapanla kurbağa vurduğum ( bilinçsiz çoçuğuz işte ne yapalım :( ) bu barajın boşaltıldığını görünce çok hüzünlenmiştim, ama bu kurban bayramında ziyaretimde gördüm ki tekrardan su tutulmaya başlanmış!!
Baraj yine aktif halemi geliyor? Bu konuda bilgi varmıdır?

Ahmet ŞENOL
23.11.12, 12:43
Hayırlı olsun arkadaşlar. Umarım bir ana önce başlar ve bitirirler.