PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Balık yemlenme (saatleri) zamanları


yusufçalışkanoğlu
17.12.10, 14:08
Balık yemlenme (yaylım) saatleri:

Öyle tahmin ediyorum ki, çoğumuzun dikkatini çekeceği daha da önemlisi meraklandıracağı kanaatındayım. Almanca yazılı basını anlamakta zorlansamda okumaya çalışıyorum. Konu olta ve balık olunca hiç durmam. “perfekt angeln-weißfisch” kitabını aldım. faydalandığım oldu. Fakat konu başlığındaki bölümden yararlanamadım. İlgi duyan kitabın orijinal adı ile internetteki kitap kapağından ulaşabilir. Özetle kitap bölümünden kısaca anladığım şöyle:
yüksek basınçlı havalarda özellikle şimşek çaktığı, yağmurlu ve bulutlu,
sularda yükselme olduğu zamanlarda; meddü cezirin med zamanında.
bu su yükselmesi, kabarması, yani med olayı dünya güneş ve ayın çekim alanındayken
meydana geliyor. güneşin etkisi çok az iken ayın çekimi dünyaya yakın oluşuyla esas teşkil ediyor. dünyada günde iki defa meddü cezir yaşanıyor. Biz oltacılar için önemli olan, med olayı bulunduğumuz yörede ne zaman gerçekleşiyor ki, buna bağlı balık avlanma zamanını bilelim. Biraz daha kitabın detayına inecek olursak: dünya hem kendi ekseni, hemde günes yörüngesinde dönerken, ay dünya yörüngesinde dönüşünü farklı zamanda tamamlıyorlar. Aralarında 50 dakika zaman farkı var.
med´de su yükselmesi, dünyanın dış bükeyi ekvatordan kutuplara azalirken, kutuplarda cezir gerçekleşiyor . buna paralel olarak dünyanın aya dönük yarım yüzeyi ile diğer yarım yüzeyinde aynı anda med yaşanıyor. ( bir günde iki defa). yukarıdaki 50 dakikalık fark her med süresinde, 25 dakika oluyor. kısaca 24:2=12 +25=12.25 dakika arayla iki defa med yaşıyoruz. Kitaptaki çizelgeye uyarak sabah 05.35 yaylım zamanı ise 12.25 dakika sonra öğleden sonra 17.55 terar yaylım zamanı. Yarın için sabah 06.20 yani 50 dakika geç yaylım olacaktır. Bir detay daha güneşin cekim gücü cok az demiştik ama ayda iki defa da ayın çekimi ile aynı etkiyi pekiştirince çekim gücü artıyor. Bu da yaylımda etkinlik gösteriyor. zamanlama ayın dolunay ve yarım ay zamanlarına rastlıyor.
Yazar günlük saat tesbitini : güneşin doğuş-batışı ile ayın doğuş batışından yararlanarak hesaplamış. İşte burayı çözemedim. burada devreye hesabı kuvvetli arkadaşların girmesini rica ediyorum. bu arada cizelgenin 1999 yılında hazırlandığı unutulmamalı şöyleki ;listede 1999 mayıs 10-16 tarhlerinde ay dolunayken , 2010 yılı 10-16 mayısında ay hiç görünmüyor.her ihtimale karşı , pratik olarak çözümü şöyle düşünüyorum. ay dolunayken, o hafta düzenli balığa çıkıp, balik vurduğu saatleri kaydederek, liste tutup bir sonuca ulaşılabilir diyorum.
yazar tesbitlerinde balık havuzlarından, akvaryumlardan da yararlanmış. İnşallah bizlerde olumlu neticeye kavuşursak av saatlarımızı ona göre ayarlarız. zaman kazanımımız en büyük yararımız olur. Yine inşallah bu konu daha önce açılmamıştır. Eğer açılmış ise simdiden kusura bakmayin.

tüm site sakinlerine selam ve sevgilerimi sunar, güzel paylaşımlar dilerim.

http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/576_guiw_1.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=576_guiw_1.jpg)

http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/326_guiw_2.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=326_guiw_2.jpg)

http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/948_guiw_3.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=948_guiw_3.jpg)

http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/290_guiw_4.jpg (http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=290_guiw_4.jpg)
Not: Bu konuyu çok önceleri açmak için hazırlamıştım. Bilgisayar Kullanmaktaki acemiliğim nedeni ile sizlerle paylaşamamıştım. Küçük oğlumun yardımı ile şimdi gerçekleştirebildim. Tekraren selam ve sevgilerimle. Y.Ç.

Tayfun TURNALI
17.12.10, 16:01
ellerine sağlık Yusuf abi...bende dostlarımızın bu konudaki fikirlerini merakla takip edeceğim...inşallah hepimiz faydalanabiliriz...selamlar...saygılar...

doping_19
17.12.10, 16:52
yusuf abi ellerinize sağlık güzel paylaşım olmuş..

Ankaralı06
17.12.10, 22:18
Abi ellerine sağlık son derece önemli bilgileri bizimle paylaşmışsın.
Balığın yaylım ve yemlenme saatlerini yüzeysel olarak biliyorduk ama sayende detaylı inceleme fırsatımız oldu sağolasın.

427.emin
17.12.10, 22:45
Yusuf abi önemli bilgileri emek vererek bizlerle paylaştıgın için teşekkürler.

yusufçalışkanoğlu
20.12.10, 16:13
Sevgili arkadaşlar bu konuyu, bilgi sahibi olmamız açısından açmış olsamda asıl amacım yaşadığımız zamana uygulayabilmemiz idi. Bunun için gerekirse çizelgedeki gün ve saatlerden faydalanarak yaylım saatlarını hesaplamaktı. Şahsen isabetli hesaplayamayacağımı düşünerek geniş ailemizdeki, hesabı kuvvetli ve bilgelere havale etmeyi uygun ulmuştum. Tabii biraz zahmetli ve zor iş, fakat çözülemeyecek kadar değil. Çizelgedeki verilerden her hangi birinden başlayıp. Günlük 50 dakika ekleyerek sonuca varmak mümkün. Ayrıca biz Türkler pratik çözüme daha yatkınız. Ben şöyle bir sonuca varabiliriz diye düşünüyorum. Misal: Mevki Ankara olsun.Dernek lokalinde bir araya gelen arkadaşlarımızdan X kadarı, belirlenecek bir günden sonra, 1 ay süresince tuttukları balıkların oltaya vurdukları saatları not edip, ay sonunda istatistik yapsalar arzulanan sonuca ulaşılır diye düşünüyorum. Tabii uygun aylarda. Bu misali yoğun üyesi olan bölgelerde de uygulamak mümkün olur.
Konunun önemi; avlanmayı zamanında ve beretli olarak yapıp zamandan (özellikle geceleri ve olumsuz havalarda) kazanmak. Konuyu açış nedenimdeki asıl amacım bu idi. Bu arada yanıtlayan Tayfun Turnalı, doping-19, Ankaralı 06 ve 427 Emin arkadaşlarıma teşekkür ederken, tüm dernek ve site sakinlerine, selam ve sevgilerimi sunuyor, şimdiden yeni yılınızı kutluyor esenlikler diliyorum.

Yalçın ERDİNÇ
22.12.10, 18:13
EMEĞİNİZE SAĞLIK.Kitabın fotoğrafladığınız yerlerini okudum ancak hesap biraz karışık ancak aşağıdaki listeyle aşağı yukarı aynı.ben şahsen denedim hiç fena sayılmaz. 50 dakikalık fark da burada net olarak belli olacak.sevgi ile kalın.



1.Gün: Şafakta gece denenmeli.
2. Gün: Sabahın başlangıcında gece denenmeli.
3. Gün: Öğleden sonrasının ortasına kadar denenmeli.
4. Gün: Öğleden sonranın ortasına kadar çok iyi.
5. Gün: Öğleden sonranın ortasına kadar çok iyi.
6. Gün: Öğleden sonranın ortasına kadar çok iyi.
7. Gün: Tüm sabah boyunca mükemmel.

İLK ÇEYREK:
8. Gün: Sabah denenmeli öğleden sonra olabilir.
9. Gün: Sabah denenmeli öğleden sonra çok iyi.
10. Gün: Tüm gün boyunca olabilir.
11. Gün: Tüm gün boyunca olabilir.
12. Gün: Tüm gün boyunca olabilir.
13. Gün: Öğleden sonradan geceye kadar mükemmel.
14. Gün: Tüm gün boyunca mükemmel.

DOLUNAY:
15. Gün: Tüm gün boyunca olabilir.
16. Gün: Kötü gün.
17. Gün: Çok kötü gün.
18. Gün: İyi gün.
19. Gün: Sabah denenmeli öğleden sonra olabilir.
20. Gün: Sabah denenmeli öğleden sonra kötü.
21. Gün: Öğlene kadar sabah denenmeli. (ALINTIDIR.)

yusufçalışkanoğlu
22.12.10, 19:30
Sayın Erdinç. Öncelikle teşekkür ederim. Deneme yoluyla netice almışsın. Uygulamaya çalışacağım. Avusturyadan selam ve sevgilerimle, esen kalın.Y.Ç.

alptekin
23.12.10, 22:28
rasgele arkadaşlar uzun zaman önce bende bu konuyu araştırdım ve çok pratik bir çözüm buldum casio bu saatleri hesaplayan bir model üretti. casio forester pahalı bir saat deil ben uzun zamandır kullanıyorum aynı zamanda güneş doğuş batış saatlerini ve ay takvimini de görebiliyorsunuz tek yapmanız gereken paralel ve meridyen gmt saat dilimini ayarlamak gün içindeki saatleri hesapşayıp gösteriyor ayrıca su geçirmez ve estetik çelik kordonlu modelini tercih edin yıllarca kullanın