PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ne olacak Mersinli oltacıların hali? (Mersinde bir yasaklama üzerine)

jedimax
25.10.09, 19:28
İki gün oldu olta avcılığına başlayalı.Mersinliler bilir Serbest bölgeden viranşehire kadar,şehir içinde, kıyıdan olta atmaya müsait yerlerdir.2 gündür viranşehir tarafına gittim,buralarda (diğer yerlerde aynı) avlandığımız yerin
250m uzağına sandalı kapan ağ geriyor,kıyıya paralel olarak,o kadar uzun ki açıktan bize balık gelişi engelleniyor.Üstelik gece atıp sabah toplama huyları da yok,24 saat kıyıya yakın ağlar geriyorlar.Kimdir bu adamlar,neden açığa gitmezler.Sandalla avlananlara karşı değilim ama,şöyle 2-3 km öteye atsalar olmaz sanki.:mad:

Nuri ERTİK
25.10.09, 19:45
Mallesef Yasalar bu hakkı veriyor onlara...
Amatöre bir çok yasak ve kısıtlama varken, ekmek parası söylmiyle, denizi kurutma ve istediklerini yapma hakları var...

kadir666
25.10.09, 20:04
yusuf abi ordan ümidini kesderim eğer tutuğunuz anda balıklara ağ atılıyorsa avdan zevk alacağını sanmıyorum abi eğer baska avlaklar varsa oraları gitmeni tavisye ederşm yok su çok derin diyorsan kafana takma abi iri balıklar hiç bi zaman ağa talkılmaz dipte yatar...RaSTGeLe...

jedimax
25.10.09, 20:24
yusuf abi ordan ümidini kesderim eğer tutuğunuz anda balıklara ağ atılıyorsa avdan zevk alacağını sanmıyorum abi eğer baska avlaklar varsa oraları gitmeni tavisye ederşm yok su çok derin diyorsan kafana takma abi iri balıklar hiç bi zaman ağa talkılmaz dipte yatar...RaSTGeLe...

Harbiden önüne ağ gerilince avdan zevk alınmıyor.Oltayı alan söylenerek gitti,kimse kalmayınca bende gitmek zorunda kaldım.Oysa ne hevesle başlamıştım.İlk günlerime rastlaması hoş olmadı.Avın kısır geçmesini buna bağladık.Hadi ben acemiyim,yanımdaki ustalarda da tık yoktu.

jedimax
02.12.09, 18:11
Sonunda duyarlı bir kaymakam "Mezitli Kaymakamı" av yasağı getirmiş .Sahile 500 mt yakınında ağ atana 6000 TL ceza kesiliyormuş.Helal olsun.

Tayfun TURNALI
12.12.09, 21:20
Sonunda duyarlı bir kaymakam "Mezitli Kaymakamı" av yasağı getirmiş .Sahile 500 mt yakınında ağ atana 6000 TL ceza kesiliyormuş.Helal olsun.

kardeş bu çok güzel bir haber amatör oltacılar için...umarım kaymakamın aldığı bu kararı görevliler sahilleri denetleyip uygular...burada size düşen görev ise söz konusu bölgede ağ görüriseniz hemen şikayette bulunmaktır...yoksa bu yasak unutulur gider...sıkı takip edip şikayet üstüne şikayet edin...selamlar...

jedimax
12.12.09, 22:11
Sahil güvenlik gece devriye geziyor.Şu an işi sıkı tutuyorlar.

Tayfun TURNALI
12.12.09, 22:30
BALIK AVCILIĞINA DEĞİN

Sitemizi takip edenler bilirler Mezitli’deki resmi daire müdürlerinin yöneticileri ile önceleri onbeş günde bir, şimdilerde ise ayda bir toplanarak İlçe’deki genel durumu değerlendiririz. Bu toplantıya dair haberler sitemizde de yayımlanır. Çünkü Mezitli hakkında pek çok sorun, tedbir, hizmet planlaması, çalışma bu toplantıda ele alınır.

Doğrusunu itiraf etmek gerekirse ben de Mezitli hakkındaki pek çok doğru haberi, bazı eylemlerin mevzuattaki yerine dair bilgileri yine bu toplantılarda elde edebiliyorum. Son olarak da balık avcılığına dair bazı yasaklar, yasakların nedenleri ve balık avcılığındaki kusurlu eylemleri bu toplantı vesilesiyle öğrenmiş olduk.

Benim için yeni olan bu bilgileri paylaşmamız konudan haberdar olmayan veya tehlikenin farkında olmayan balıkçılar için de faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Biraz mizahi üslupla ve futbol tabirlerini kullanarak yasaklı balık avcılığını anlatmak gerekirse sanırım şöyle söylenebilir: Kıyıdan olta veya ağ ile balık avlamaya kalkmak futbolda ceza sahası içinde yapılmaması gereken ve yapılırsa penaltı ile sonuçlanacak dokuz kusurlu hareketten ikisidir.

Ülkemizde amatör balık avcılığının 21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge ile genel çerçevesi çizilmiştir.

Balık avcılığının serbest olduğu zamanlarda bile kıyıdan belli bir mesafe kadar uzaklaşmadan balık avlamaya başlamak tehlikeli ve yasaktır. Kıyıdan uzaklaşılması gereken mesafe, derinliğin 18 metre veya 10 kulaç olduğu yerlerde 2 mildir. Yani ağla balık avlamak için hem 18 metre derinliğin, hem de kıyının 2 mil uzağında olmak gerekmektedir.

İlgili mevzuat kıyıdan belli bir uzaklıkta balık avcılığı yapılmasını niçin öngörmüş? Birinci sebebi sığ yerlerde avlamanın balık popülasyonuna zarar vermemesi içindir. Çünkü denizde balık üremeleri sığ noktalarda olmakta. Balıklar üreme yapmak için denizin sığ noktalarına geliyorlar. Ayrıca yavru balıklar da sığ noktalarda ilk günlerini geçiriyorlar.

Balık avlamadaki kıyıdan uzaklık şartının ikinci sebebi denizde yüzenlere verilecek zararla ilgili ki, buna birazdan değineceğiz.

Yasak olan yerlerde kıyıdan olta ile avcılık yapıldığında küçük balıkların yakalanma ihtimali daha yüksek. Sahilden balık avlamaya devam ettiğimiz sürece balık neslinin azalmasına ve bir ekolojik tehlikeye zemin hazırladığımızın bilincinde olmalıyız.

Kıyıdan olta ile bile avlanmanın her zaman yasak olduğu yerler var. Buralarda oltayla ve karadan avlanmak yasak. Tatlı suların deniz sularına kavultuğu bölgelerde karadan 500 metre açıklığa kadar sahada oltayla da balık avlanmamalı. Zira bu noktalar yavrulayan balık sürülerinin yerleşim alanları.

Balık avcılığı ile ilgili ikinci önemli konu ise yine sahilden hiç açılmadan ağ ile yapılan avlanma türü. Halka açık yüzme sporu yapılan kıyılarda her mevsim balık avlanması tehlikeli ve yasaktır. Kıyıdan ağ ile yapılan balık avcılığında ağın belli büyüklüklerde olması lazımdır. Mesela ağın derinliği 1 metre, uzunluğu 3 metre ve ağ gözeneği 28 mm. olmalıdır. Kamuya açık alanlar dışında ve bu ölçülerdeki ağlarla ancak sahilden ağ ile balık avlanabilir.

Kıyıdan ağ ile kaçak avlanmalar çoğunlukla akşamları yapılmakta. Geceden birilerinin sahilden ağ serpmeleri ile oluyor. Bazen de elinde ağlarla sahilde avlananlar görülüyor. Akşamdan ve kıyıdan denize ağ atanlar ertesi gün ağı kontrol ediyorlar veya ağları topluyorlar. Kıyıda yapılan bu tür avlanma hem balık nesli için, hem de yüzenler için çok tehlikeli bir metot.

Ağı fark etmeyen yüzücüler bu ağlara dolanabilirler. Yüzücüler için denizde karşılaşılabilecek en tehlikeli durum da ağa düşmektir. Yüzücü hareket ettikçe ona dolanan ağ, kısa süre sonra yüzücünün nefes almasını da zorlaştırır. Çünkü ağlar, avlarını sıkmaya da hazır ve ona göre yapılmış tuzaklardır. Yanında kesici alet olmayan yüzücünün ağa takılması ve tek başına olması halinde işi epey zordur. Tek başına yüzerken ağa takılan ve yanında kesici alet bulunmayan yüzücünün yapacağı en doğru iş panik olmaması, ağın dibe çökmesini beklemesi ve kenardan yardım istemesidir.

Öte yandan ağ ile kıyıda balık avlamak, az önce olta ile avlanmak için söylediğimiz gibi kıyıya doğru üremek için gelmiş anaç balıklar ile yavru balıkların avlanmasına sebep olacağından denizdeki canlı neslini hızla tehlikeye atacaktır.

Kıyıdan serpilen ağlar sahipsiz bir görüntü arz ettiği için -Allah korusun- yüzücü kazaları da faili meçhul kalabilecek, yasak olan bu eyleme karşı ağ sahibine uygun ceza verilemediği için kusurlu hareketler de tekrarlanıp duracaktır.

Yapılması gereken en doğru iş yasak alanlarda olta veya ağ ile kıyıdan balık avlamamaktır. Bunu yapanları uyarmak. Uyarıyı aldırış etmeyenleri veya uyarmayı bile gerek görmediğimiz kimseleri 153, 155, 156 numaralı telefonlardan belediye zabıtası veya kolluk birimlerine bildirmektir.

Avcı vatandaşlarımızın pek hoşuna gitmese ve bu temennimin pek de yerine getirilecek bir şey olmadığını bilsem de içimden geçen dileği söylemeden geçemeyeceğim. Aslında her tür avdan uzak durmak en iyisidir. Mesela cansız hedeflere yapılan atışlar türünden oyun havasında olacak av sporuna benzeyen bazı eğlenceler bulunabilir ve bunlar teşvik edilebilir. Paint ball (boyalı top) veya poligonda atışlar, trap-skit gibi sporlar özendirilebilir.

Bunun dışında karada veya denizde canlı hedeflere atış yapılması veya başka tuzaklar ile canlıların avlanması hoş bir manzara arz etmiyor. İnsanın bilerek isteyerek öldürme melekelerini geliştiren davranışlara pek sıcak bakamadığımı belirtmek isterim. Elbette kurallara tamamen uyarak ve gayet centilmen avcılarımız vardır. Acaba bunlar çoğunlukta mı, azınlıkta mı?

Dün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 86. yıldönümünü coşkuyla kutladık. Bu sütunlardan bir kez daha Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünü ben de kutluyorum. Silahtan, avdan, tuzaktan uzak barış, huzur, bereket dolu günler diliyorum.

Eklenme Tarihi: 30.10.2009

Bu sayın kaymakamın yasaklama konusu ile ilgili yazısıdır...dikkatlice okumanı tavsiye ederim kardeş...olta ve ağ aynı yasak kapsamında...dikkat et başın ağrımasın...selamlar...

Tayfun TURNALI
12.12.09, 22:39
İlçe Tarım Müdürü Avni Taşyürek, aslında kıyıdan olta ile bile balık tutmanın yasak olduğunu, sahile ağ atmanın veya sahile çok yakın ağ atarak balık tutmanın da hem yüzenler, hem de sığ yerlerde üreme yapan balık popülasyonuna zarar vereceği, yavru balıkların avlanmasına sebep olacağı için tehlikeli ve mevzuatımıza göre suç olduğunu belirterek İl Tarım Müdürlüğünün bölgemizde bu konuda denetim yapması için talepte bulunacaklarını söyledi.... BUDA BU KONU İLE İLGİLİ SON BİLGİDİR...selamlar...

Nuri ERTİK
12.12.09, 22:46
Ticari sirküler ya da kurallar hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığımdan o konulara değinmeyeceğim, ama yazar olta ve ağı penaltı derken oyunun kurallarını da gösteren ve daha sonraki kelimelerinde bahsettiği,
Ülkemizde amatör balık avcılığının 21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge(TBLİĞ) ile genel çerçevesi çizilmiştir.

İş bu durumda, tebliğde açıkça yasaklama yetkisinin bakanlıkta olduğu işarıyla bu penaltı kararını tebliğde açık olmayan bir durumda veren hakem kuralları bilmiyor demektir.
Ancak bu maçta hakem Tebliğin hilafında davrandığında, haksız fiil işlemiş olacaktır.

Yasadışılığı engellemeye çalışırken keyfi yasakların uydurulması gibi bir hak yoktur.
Yazarın bilgilerine...

Ben bu mesajı yazarken tayfun abim yeni bir mesaj daha yazmış ki, ilçe tarım müdürünün bakanlığının yayınladığı tebliğleri okumadığının açık ispatıdır.

Nuri ERTİK
12.12.09, 22:57
Tekrar mesaj oalcak ama ayrı kalmasını istedim:

Bilgi edinmeden yararlanabilmem için de siteye üyelik şartı koymuşlar...
Yani ben üye olamdan Kaymakamlığa bilgi edinme başvurusu yapamayacağım.

İlginç değil mi?

jedimax
12.12.09, 23:03
Ticari sirküler ya da kurallar hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığımdan o konulara değinmeyeceğim, ama yazar olta ve ağı penaltı derken oyunun kurallarını da gösteren ve daha sonraki kelimelerinde bahsettiği,
Ülkemizde amatör balık avcılığının 21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge(TBLİĞ) ile genel çerçevesi çizilmiştir.

İş bu durumda, tebliğde açıkça yasaklama yetkisinin bakanlıkta olduğu işarıyla bu penaltı kararını tebliğde açık olmayan bir durumda veren hakem kuralları bilmiyor demektir.
Ancak bu maçta hakem Tebliğin hilafında davrandığında, haksız fiil işlemiş olacaktır.

Yasadışılığı engellemeye çalışırken keyfi yasakların uydurulması gibi bir hak yoktur.
Yazarın bilgilerine...

Ben bu mesajı yazarken tayfun abim yeni bir mesaj daha yazmış ki, ilçe tarım müdürünün bakanlığının yayınladığı tebliğleri okumadığının açık ispatıdır.

Kıyıdan olta avcılığı yasak mı değil mi,anlamadım şimdi.Şu kış günlerinde sahilde yüzen de yok hani.:confused:

Tayfun TURNALI
12.12.09, 23:15
Nuri kardeşim gayet güzel ortaya koymuş durumu...ben yorum yapmak istemedim bu yazılar ile ilgili...mülki amir ve memurları olaya bakışları çerçevesinde koymuşlar yasağı...Nuri kardeşim...üye olmayanların rahatsız etmemeleri içindir bu şart....üye olanlarda rahatsız etmiyor zaten...HUZURLU olmak istemişler...selamlar....

NOT= KIRMIZI KARTLIK bir karar ve olaya bakış açısı bu....duramadım yaptım yorumumu...

Nuri ERTİK
12.12.09, 23:19
Sorun değil Tayfun abim...

Aşağıdaki mesaj Başbakanlık BİMER e tarafımdan az önce gönderildi.

Hukuk ile yasadışılığın önüne geçmek isteyenlerle sonuna kadar beraberim.
Ama yasadışılığın önüne geçmek adına hukuksuzluk yapılması beni rahatsız eder.
Bu konuda bilgi edinme hakkım vardır ki edindiğim bilgilerle gerekli başvuruları yapabileyim.

BİMER e gönderdiğim metin:
Mezitli de balık avlamakla ilgili alınan kararlarla ilgili olarak bilgilenmek amaçlı Mezitli KaymakamlıÄ�ı (http://www.mezitli.gov.tr) sitesini incelerken, alınan kararlarla ilgili bilgi edinmek amacıyla bilgi edinme başvurusu yapmak istedim. Ancak açılan Mezitli Kaymakamlığı (http://www.mezitli.gov.tr/3.asp?see=2&katid=1) sayfada "BİLGİ EDİNME bölümüne başvurabilmek için sisteme üye girişi yapmalısınız !" yazısı ile karşılaştım.

Bilgi edinme kanununda
Bilgi edinme hakkı

MADDE 4.- Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir.

Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri saklıdır.

Başvuru usulü

MADDE 6.- Bilgi edinme başvurusu, başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçe ile istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum veya kuruluşa yapılır. Bu başvuru, kişinin kimliğinin ve imzasının veya yazının kimden neşet ettiğinin tespitine yarayacak başka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olması kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.

Dilekçede, istenen bilgi veya belgeler açıkça belirtilir.

diyerek başvuru usullerini belirlemişken ve

Bilgi verme yükümlülüğü

MADDE 5.- Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.

demektedir.

Bilgi edinme kanuna göre, ilgili sitede bu zorunluluk olabilir mi?
Ben bilgi edinmek için ilgili siteye üye olmak istemiyorum.
Ancak ilk başta bahsettiğim kararlarlar ilgili de Kaymakamlıktan bilgi edinmek istiyorum.
Durumun incelenerek tarafıma bildirilebilmesini arz ederim.
Saygılarımla.

Ayrıca Yusuf abim,

Sorduğunuz sorunun cevabı için forumumuz mevzuatlar bölümünde bulunan 2/2 tebliği incelerseniz gerekli cevapları o tebliğde bulacaksınız.

jedimax
12.12.09, 23:25
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.

Nuri ERTİK
12.12.09, 23:31
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.

Bilgi edinemediğim için sorunuza açık cevap veremedim.
Ama tebliğde belirtilen yasaklar dışında herhangi biri, kim olursa olsun, yasaklama kararı alamaz.
Yasaklama kararları elimde olamadığından, siz ilgili tebliği inceleyerek buna aykırı kararlara uymak zorunda değilsiniz.
Tebliğe aykırı olarak herhangi bir işlem yaptıklarında bu yok hükmündedir. Dolayısıyla herhangi bir işlem yaptıklarında, tutanağı incelemeden herhangi bir imza atmayınız.
Çünkü balık avlamak yasak diyerek size kimyasal kirletme ya da kabahatler kanunun başka maddelerinden ceza kesebilirler.Tutanağa açıkça avlandığınız yeri ve cezanın olta ile avlanmaktan dolayı kesildiğini belirten ifadeleri ekletiniz.
Herhangi bir imza atmak zorunda değilsiniz ki ceza kesseler dahi, imzanız olmadığı zaman suçunuzu ispat zorundalar.

Tebliği dikkatlice inceleyiniz.

jedimax
12.12.09, 23:39
Nuri Bey 2/2 tebliğini daha önce okumuştum,acaba gözümden kaçan yeri var mı diye satır satır tekrar okudum ve kıyıdan avcılığı yasaklayan ibare yok.Sadece avlanma ile ilgili düzenlemeler var.Mesala balık boyu,iğne sayısı vs.

Nuri ERTİK
12.12.09, 23:42
Yusuf abi,
orada yasklanan yerler kordinatlar da var...
Eğer balık avladığınız yerler tebliğde yasak olarak belirtilmiyorsa, ekipman ve yakaladığınız balıklar da tebliğie aykırı değilse, daha doğrusu tebliğe uygun avlanıyorsanız herhangi bir sorun yok demektir.

MADDE 17 – (1) Denizlerde amatör avcılık, zaman yasağına tabi değildir. Denizlerde özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur.

(2) a) Denizlerde amatör avcılık parakete , pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere; her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir.

b) Bu Tebliğde özellikleri belirtilerek izin verilenler dışındaki her türlü ağ, tuzak ve patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması yasaktır.

c) Kullanılacak serpme ağının, kapalı iken yerden yüksekliği 3 metreyi geçemez, göz açıklığı 28 mm.’den küçük olamaz.

(3) Bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.

(4) a) Denizlerde gece zıpkın ve sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz.

b) Sualtı tüfeği ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı ve yedek hava kaynağı kullanılamaz. Ancak amatör su altı avcılarının emniyeti açısından, en fazla 6 V (volt) gücünde fener bulundurulabilir.

c) Sualtı tüfeği ile orfoz ve lagos avcılığı yapılamaz.

ç) 1 Mayıs- 30 Eylül tarihleri arasındaki dönemde şamandıralarla sınırları belirlenmiş yüzme alanları içinde, zıpkınla veya su altı tüfeği ile su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır.

(5)DEĞİŞTİRİLDİ Avlanması tamamen yasak olan türlere dışındaki her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir.

(5) Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki su ürünlerinin avcılığında her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir. (DEĞİŞİKLİK, 5.11.2008 tarih/27045 sayılı RG)

Ayrıca:

Denizlerdeki yer yasakları ve sınırlamalar

MADDE 21 – (1) Gökçeada Yıldız Koy ile Yelkenkaya arasında sahilden itibaren "Sualtı Deniz Parkı" oluşturulan (40° 14’ 362” N - 25° 54’ 331” E ile 40° 14’ 575” N - 25° 55’ 686” E) koordinatlarında, 200 m. genişliğinde 1 deniz mili uzunluğundaki alanda her türlü istihsal vasıtası ile avcılık yasaktır.

(2) Fokların yaşadıkları mağaralarda ışık kullanmak, her türlü vasıta ile dalış ve su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır.

(3) Akdeniz’de, Kızılliman mevkiinde (36° 06’ 26’’ N - 33° 06’ 40’’ E) , (36° 05’ 17’’ N - 33° 05’ 31’’ E), (36° 06’ 09’’ N - 33° 05’ 46’’ E), (36° 06’ 00’’ N - 33° 07’ 10’’ E) koordinatlarında su ürünleri avcılığı yasaktır.

(4) Mersin ili, Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sınırları içerisinde kalan limanda ve limanı çevreleyen 500 metrelik alan içerisinde su ürünleri avcılığı yasaktır.

(5) İzmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde su ürünleri avcılığı yasaktır.

(6) Kültür ve tabiat varlıklarını korumak amacıyla belirlenen ve 24 Eylül 2001 tarih ve 24533 sayılı Resmî Gazete’de koordinatları ilan edilen bölgelerde aletli dalış (SCUBA) yapmak yasaktır.

Bu durumda Mersinde amatör balık avcılığı ile ilgili tek yasaklanan alan:

Mersin ili, Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü sınırları içerisinde kalan limanda ve limanı çevreleyen 500 metrelik alan içerisinde su ürünleri avcılığı yasaktır.

olarak belirtilmiş.

Tayfun TURNALI
13.12.09, 14:48
Merhaba Nuri ve Yusuf kardeşim....sayın yöneticim Nuri kardeşim olayı tüm açıklığı ile ortaya koymuş...serbest ve yasak bölgelerin koordinatlarını isimleri ile birlikte yazmış...sağolsun...fakat benim içime sıkıntı olan ve değinmeden geçemeyeceğim bir yönü var bu olayın...şudurki...mülki idarecilerin keyfi olarak dahi olsa bu tür yasaklamaları amatör oltacıların başını ağartacağı kesindir...ben yusuf kardeşime orada bu yasak kalkmadıça avlanma derim...başın çok ağırır...bu haksız yasağın kaldırılması ve sorgulanması yönünde ilk girişim Nuri kardeşim tarafından yapıldı...bildiğim kadarı ile bu işi takipte eder...Söz konusu mülki idareciye ulaşıp uygulamanın hatalı ve haksız olduğu bildirilmelidir...yoksa bu yasak böylece devam eder Yusuf kardeşim....bu haksız uygulamayı takip sorumluluğu sizlerede düşmektedir...selamlar...

Nuri ERTİK
13.12.09, 15:55
Tayfun abim,

Hak elde edilmek isteniyorsa başın ağrıması şarttır.Hatta canının yanması dahi gerekir yoksa kimse havadan al bunlar senin hakkın demez...
Ama burada zaten var olan, yasaların ve devletin verdiği bir hakkın engellenme ihtimali mevcuttur ki, zaten var olan hak için baş ağrıtmak isteyenin başı ağrır.
Bu arada mücadele etmeden de kazanılmaz.
Yusuf abi, her türlü girişimleri gerek bireysel gerek de organize olarak bir dernek ya da kurum vasıtasıyla yapmak durumunda.
Ben de bunu öğrendikten sonra gereken her türlü müracatı ve uğraşıyı yapacağım, ben Mersinde değilim beni ilgilendirmez gibi bir lüksüm yok.
Yusuf abi de, aman bana ne gider erdemlide ya da başka tarafta avlanırım deme lüksüne sahip değil.
Burada var olan hakkını kaybetmesi, diğer taraflarda da kaybedeceği anlamına gelir...
Bir gün hiç bir yerde avlanamayabiliriz...

jedimax
13.12.09, 20:21
Mersin şehir merkezindeki 20 km kıyı uzunluğında amatör olta avcılığı yapılıyor.Her gün sadece bu kesimde bile binlerce kişi avlanıyor.Buralar 2/2 ye göre yasak kapsamında değil.Aynı şekilde denize kıyısı olan tüm il ve ilçelerde de durum aynı.Yani bu yasaklama sadece Mersin e getirilip,başka illerde serbestlik olamaz.Balık populasyunu tehlikede ise bunun sorumlusu oltacılar değil,trolcular,ağcılar vs.yıllarca denizi sömürenlerdir.Eğer bir ihmal var ise zamanında önlem alamayan,yeterli denetim yapmayan yöneticiler sorumludur.Ben kendimden örnek vereyim.Çalıştığım için haftada bir gün avlanıyorum.Tuttuğum ya bir,ya iki balık.Burada bizim amacımız balığın soyunu tüketmek değil,zaten istesen de olta ile bunu yapamazsın.Ayrıca taktığımız 10 yemin sekizini balık iğneden sıyırıp yiyor.Yani balıkları besliyoruz. :) Nuri Bey duyarlılığınız için teşekkür ederim.Aga, dediğim gibi binlerce oltacı var,karı-koca,çoluk çocuk ailece vakit geçirmek için avlanıyor millet.Amaç burada balık yemek değil,kovayı doldurmak değil.Avlananlar içinde hakimi de var,savcısı da,polisi de zabıtası da.Bu bir hobidir.Yasaklanamaz!!!

Tayfun TURNALI
13.12.09, 20:41
Merhaba Nuri kardeşim...seninle hemfikirim abi...reelde tanışmasakta senin dünya görüşün hakkında yeterince kanaatım var...sözlerinin altına OKUMADAN imza atarım...Yusuf kardeşimede bu mevzuda asli ve kısmi sorumluluğu yüklemek çok yerinde oldu...kazanım elde edilecekse mücadeleye omuz vermek her birimize düşer...senin tecrüben bizlerden fazla olduğu için bu ihtilaflı durumlarda...bizlerde senin tavsiyelerinle hareket edeceğiz...aynı taraftayız netice itibarı ile...selam ve saygılar abim benim...

Tayfun TURNALI
13.12.09, 20:44
Mersin şehir merkezindeki 20 km kıyı uzunluğında amatör olta avcılığı yapılıyor.Her gün sadece bu kesimde bile binlerce kişi avlanıyor.Buralar 2/2 ye göre yasak kapsamında değil.Aynı şekilde denize kıyısı olan tüm il ve ilçelerde de durum aynı.Yani bu yasaklama sadece Mersin e getirilip,başka illerde serbestlik olamaz.Balık populasyunu tehlikede ise bunun sorumlusu oltacılar değil,trolcular,ağcılar vs.yıllarca denizi sömürenlerdir.Eğer bir ihmal var ise zamanında önlem alamayan,yeterli denetim yapmayan yöneticiler sorumludur.Ben kendimden örnek vereyim.Çalıştığım için haftada bir gün avlanıyorum.Tuttuğum ya bir,ya iki balık.Burada bizim amacımız balığın soyunu tüketmek değil,zaten istesen de olta ile bunu yapamazsın.Ayrıca taktığımız 10 yemin sekizini balık iğneden sıyırıp yiyor.Yani balıkları besliyoruz. :) Nuri Bey duyarlılığınız için teşekkür ederim.Aga, dediğim gibi binlerce oltacı var,karı-koca,çoluk çocuk ailece vakit geçirmek için avlanıyor millet.Amaç burada balık yemek değil,kovayı doldurmak değil.Avlananlar içinde hakimi de var,savcısı da,polisi de zabıtası da.Bu bir hobidir.Yasaklanamaz!!!

Merhaba Yusuf kardeşim...olaya bakışındaki kararlığından dolayı seni kutlarım...hak verilmez alınır düsturu ile olaya sahip çıkıp mücadele etmen dileği ile...

jedimax
13.12.09, 21:40
21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge zaten bu hakkı vermiş arkadaşım.İlçe Tarım Müdürü kıyıdan avlanmak mevzuatımıza göre yasak derken hangi mevzuattan bahsetmiş olduğunu öğrenmek için Nuri Bey girişimde bulunmuştur.Alınacak cevap tüm olta avcılarını ilgilendirmektedir.Selamlar.

keşfetmekiçinbak
13.12.09, 22:38
21 Ağustos 2008 tarih ve 26974 tarihli Resmi Gazete'de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008/49 sayılı 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Genelge zaten bu hakkı vermiş arkadaşım.İlçe Tarım Müdürü kıyıdan avlanmak mevzuatımıza göre yasak derken hangi mevzuattan bahsetmiş olduğunu öğrenmek için Nuri Bey girişimde bulunmuştur.Alınacak cevap tüm olta avcılarını ilgilendirmektedir.Selamlar.

Benzer durumlar daha öncede yaşanmış ve resmi müracaatlar neticesinde alınan kararlar gözden geçirilmiştir. Bu kararlar neticesinde balık avlamanın yasak olduğu ibaresi girilemez ibaresiyle yer değiştirmiştir. Söz konusu alan sivil vatandaşların girmesini engelleyebilecek bir yer ise kararı ancak girilmesi sakıncalı ve tehlikeli olan bir yer olarak değiştirebilirler. Aksi takdirde Tebliğ haricinde balık avına yasak getiremezler.

Nuri ERTİK
31.12.09, 23:33
Başvurum neticesinde sitede bilgi edinme ile ilgili engelin düzenleneceğini tel ile bildirdiler. Düzenleme yapıldıktan sonra da ilgili konu ile bilgi edinme başvurusunu tekrar yapacağım.

jedimax
01.01.10, 08:30
Başvurum neticesinde sitede bilgi edinme ile ilgili engelin düzenleneceğini tel ile bildirdiler. Düzenleme yapıldıktan sonra da ilgili konu ile bilgi edinme başvurusunu tekrar yapacağım.

İlçe tarım müdürünün açıklamasından beri iki aylık bir zaman geçti.Şuan olta avcılığını yasaklayan bir uygulama başlatmadılar. Kıyıya 500 metre ağ yasağını çok güzel denetliyorlar. :) Zaten konuyu açmama sebep de kıyıya yakın ağ atılmasıydı. ;) Selamlar.

Nuri ERTİK
05.01.10, 20:14
İlçe tarım müdürünün açıklamasından beri iki aylık bir zaman geçti.Şuan olta avcılığını yasaklayan bir uygulama başlatmadılar. Kıyıya 500 metre ağ yasağını çok güzel denetliyorlar. :) Zaten konuyu açmama sebep de kıyıya yakın ağ atılmasıydı. ;) Selamlar.

:D:D
Olta avcılığını engelleyen bir durum yoksa, bu güzel. Tabii ki ağcılara karşı yaptıkları uygulamalara katılsam da, yasallığını bilmiyorum.
Bu arada Kaymakamlıktan, bilgi edinme önündeki üyelik gerektiren engelin kaldırıldığına dair mail ulaştı.

Artık kaymakamlık bilgi edinme sayfasından girilelerek bilgi edinme hakkından yararlanılabiliyor.

T.C

MEZİTLİ KAYMAKAMLIĞI

İlgi: 13.12.2009 tarihli ve 371724 sayılı BİMER internet başvurunuz.

İlgi sayılı BİMER başvurunuz Kaymakamlığımızca incelenmiş olup, Mezitli de balık avlamakla ilgili alınan kararlara web sitemizden ulaşamadığınızı belirtmektesiniz.

1-Sitemizde yayımlanan kararları okumak, görmek için sitemize üye olma zorunluluğu yoktur.

2-İletişim bölümünden sitemize üye olma zorunluluğu olmadan her türlü mesajı atabilir, bilgiyi isteyebilirsiniz.

3-Bilgi Edinme, Tüketici Hakları, İnsan Hakları gibi bazı bölümlerde mesaj yazmak için üye olma zorunluluğu vardır. Buralardaki üye olma zorunluluğu ise site güvenliğini sağlamak için gereklidir.

4-Sitemizden BİMER sayfasına girişte sorulan kullanıcı girişi ve şifre kaldırılmış doğrudan başvuru formuna ulaşabilir hale getirilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

jedimax
05.01.10, 22:21
Teşekkürler Nuri Bey.Durmak yok yola devam. :)

Nuri ERTİK
05.01.10, 22:33
Yusuf abi, şimdi Kıyıdan avlanma ile ilgili bir sorun var mı?
Eğer varsa yeniden başvurup gerekli düzeltmeleri yaptıralım.

jedimax
05.01.10, 22:44
Şu an için bir problem yok.