PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Orman Yangınlarını Engellemenin En Basit Yolu.


iub
27.06.09, 05:31
ATEŞ VE OCAKLAR
Ateşin Yakılması
İyi bir ateşin yakılabilmesi için önce onun çok iyi bir biçimde hazırlanmış olması gereklidir. Ateş yakılacağı zaman ilk olarak nerede yakacağımızı saptamalıyız. Ateşin yakılacağı yerin yakınında kuru dallar, otlar, çadır veya kolay tutuşabilecek şeyler bulunmamalıdır. Bu alan 2,5 metre çapında bir daireyi kapsar. Yine ateşi güvenlik altına almak için etrafı taşlarla çevrilmelidir. Eğer daha çok vakit ayırıp ateş tabanını da taşlarla kaplarsanız hem topraği yakmamış hem de olası kök yangınlarının oluşmasını engellemiş olursunuz. Kök yangınları ağaçların köklerinin içten içe yanarak ağacın ölmesine ve kimi zamanda sizden uzak bir alanda yangın çıkmasına neden olabilir. Ateşin hazırlanmasına gelince, önce bir iki tane kalınca dal çatılarak aralarında bir boşluk oluşturulur. Bu boşluğun ortasına tutuşturucu olarak bir kağıt parçası veya kolayca tutuşabilen her hangi bir şey konur. Sonra ince ve kuru dal parçaları bu boşluğun içinde tutuşturucuya dayamadan çatılır. İnce bir dal bulamadıysanız, kalın bir dalı bıçakla püskül çeklinde parçalayak kullanabilirsiniz. Dışa doğru daha kalın dallar konur. Çam ağaçlarından toplanan reçineler ve likenler de iyi birer yanıcıdırlar. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir konu da ateşin hava alabilmesidir. Hafif bir rüzgar bize bu konuda yardımcı olduğu gibi ateş tutuşmaya başlarken biraz üfleyerek iyice tutuşması sağlanır. Kibriti yaktıktan sonra çatılmış dalların arasındaki tutuşturucuyu hemen yakmak gerekir. Ateş bir kere tutuştu mu artık korkmayın, gittikçe daha kalın odun atarak birkaç koca kütüğü bile tutuşturabiliriz. Ateş yakıldığında yakınında bir kova su, bir kürek ve biraz kum yığını bulundurmak yangın tehlikesi yönünden yararlı olur.

Güvenli Bir Ateşin Yakılması
Memleketimizde her yıl orman yangını sonucu ormanlarımızın bir bölümü yanıp kül olmaktadır. Bu orman yangınlarının çoğu kamp ya da piknik ateşi konusunda dikkatli olmayan kişiler yüzünden çıkar. Siz yaktığınız ateşin, güvenli bir ateş olduğundan emin olmalısın.

Güvenli Bir Ateş Alanı OluşturulmasıAteş daima tam bir kontrol altında olmalı yani ateş etrafa yayılmayacak bir noktada yakılmalıdır. Ateş yakmak için yanabilecek her tür şeyden (ağaçlar, otlar, kurumuş çam yaprakları) uzakta bir yer bulunmalıdır. Ateşin kontrolünü bir kez kaybedersen ve ateş yayılırsa söndürmeniz çok zor olacaktır. Ateş yakacağın yeri çıplak toprak, kaya, kum ya da kil ortaya çıkıncaya kadar iyice temizlemelisiniz. Eğer yer otlarla kaplı ise küreğinle belleyerek otları bozmadan kalıp halinde çıkarıp, kalıpları gölge bir yere koymayı unutmayın ve kurumamaları için arada sırada üzerlerine su serpin. Daha sonra ateşin etrafındaki alanı ateş merkez olmak üzere 2,5 metrelik çapı olan bir daire şeklinde temizleyin. Bu alan içindeki kuru otlar, çam iğneleri, yapraklar gibi kolay tutuşabilecek şeyleri alanın dışına çıkarın. Acil durumlar için yakına bir kova su koyun. Şimdi malzemeyi hazırlayıp ateşini yakabilirsiniz.

Ateşin Söndürülmesi
Ateşle işiniz bittiğinde zaman onu tamamen söndürmelisiniz. Ateşi söndürmekle kalmayıp, ayrıca ateşin yerini de iyice soğutmalısınız.

Ateşin Su ile Söndürülmesi: Ateşe suyu serpin (dökme), ıslanan külleri, kömürleri bir çubuk ile karıştırın, dağıtın ve üzerine tekrar su serpin. Yarı yanmış odunları tekrar tekrar çevirerek üzerlerine su serpin. Ateş yaktığınız yerin etrafını da ıslatın. Her şeye elinle dokunarak soğuyup soğumadığını kontrol edin.

Ateşin Toprak İle Söndürülmesi: Ateşin üzerine içinde yanacak hiçbir şey bulunmayan saf toprağı serpin. Son kıvılcım da sönene kadar bir çubukla tekrar tekrar karıştırın. Yanmakta olan odunları yere sürterek söndürün. Ateş yerindeki ve etrafındaki her şeye elinle dokunun ve soğuyup soğumadığını kontrol edin. Son olarak külleri toprağa gömün.

Ateş Güvenliği
İçinizden biri yakıldığı andan itibaren sürekli olarak ateşi kontrol altında tutmalıdır. Ateşin kontrol edilememesi bir cinayet olur. Ayrıca ateşin yakınında her zaman bir kova su bulundurulmalıdır.

Ateş Yerinin Temizlenmesi
Doğanın güzel görünümünü bozmamak için ateş yakılan alanın doğal haline getirilmesi çok önemlidir. Bozmadan çıkardığınız toprak kalıplarını dikkatle yerine yerleştirin. Bulunduğunuz yeri sanki hiç kimse oraya gelmemiş, orada bulunmamış gibi doğal halde bırakın.

BALIKÇININOĞLU
27.06.09, 13:53
kardeş çok önemli bir konu bu güzel düşünmüşsün paylaşım için teşekkür rasgele

n/a
27.06.09, 22:21
Orman Yangınlarını Engellemek mi? Nerede

Tamamen duygusal diyeceğim ama, yanan yerlere ekilen fidanlar belki birgün ağaç olur.
Tamamen Bilnçsizlik diyeceğim ama, kimse evinin ortasında ateş yakmıyor.
Tamamen Politik, Siyasi, Sosyolojik, Eğitim v.b. diyeceğim ama, konuyu fazla dallandırmayalım. Paylaşım için teşekkürler

Rasgele Oltacı

H.Cahit ÇİÇEK
28.06.09, 05:33
Güzel ve güncel bir konu, yaz geldi artık het gün bir yangın haberi duyar görürüz ne yazıkki. Ağaçlandırma yapılan yerlere çamdan başka ateşe daha dayanıklı ağaçlar (mutlaka vardır) dikilip bu çoğunlukla kasti afetin önüne bir nebze olsun geçilir belki... Paylaşım için teşekkürler...:)

Tayfun TURNALI
28.06.09, 05:49
bu konu çok ciddi ve hayati bir konu...tamda sezon açılmışken gündeme gelmesi çok isabetli oldu...malum her avda ateş yakılır ve her avlakta mutlaka ağaçlar vardır...azami dikkat edelim lütfen hem doğa hem kendimiz için...eline sağlık sağol...

Eyüp ÖZDEMİR
28.06.09, 10:08
Evet konu biz avcı arkadaşları yakinen ilgilendiren bir konu..Lütfen avlakta yakmış olduğumuz ateşi dikkatli bir şekilde yakalım ve iş bitiminde mutlaka tamamen södürülüp soğutmaya özen gösterlim.
Ufak bir dikkatsizlik akciğerlerimizi, milli servetimizi ve geleceğimizi yok etmesin...Unutmayalım ki o ormanlarda tüğü bitmedik çocuklarımızın bile hakkı var...
Herkese sevgiler,saygılar..

Fedai ERDEM
28.06.09, 20:07
Teşekkürler bilgiler için..

kulekreis
29.06.09, 02:47
paylaşımın için teşekkürler