Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasalar Biz Amatör Balıkçıları Ne Kadar Koruyor?
OLTACILARDER
24.11.13, 19:11
http://www.oltaciyukle.com/images/2013/11/24/gcYNv4.jpg
Amatör Balıkçığın belgeye bağlanmasının planlandığı yeni su ürünleri yasası öncesinde;
Sürdürülebilirlik parolası ile yola çıkıp bu hobiyi icra eden tüm doğa aşığı amatör balıkçı arkadaşlardan mevcut kurallar çerçevesinde hobisini icra ederken ne tür sıkıntılar yaşadığını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.
Saygı ve selamlarımızla,
OLTACILARDER Yönetim Kurulu
mesut koçak
24.11.13, 19:18
Konu ile ilgili başımdan geçen bir olayı kısaca anlatayım yorum sizlerin.
Haziran ayının başında Sazan avı yasak olduğu dönemde Turna avı için gittiğim Mogan (Gölbaşı) nda bot ile girdiğim gölde yüzlerce metre ağ atılmış olduğunu gördüm. Bunun üzerine jandarmayı aradım gördüklerimi anlattım. Bana verdiği cevap orası bizim bölgemiz değil polis bölgesi oldu.Bunun üzerine polisi aradım onlarda aynı şekilde kendi bölgelerinin olmadığını jandarmayı aramı söyledi. Jandarmayı aradığımı onlarında aynı şeyleri söylediğini söylemem üzerine üzgünüm bizim yapabilecek bir şeyimiz yok diyerek telefonu kapattı.
Şimdi sizlere soruyorum. Bu konunun muhattabı kim?
A.Engin Çelebi
24.11.13, 20:18
Geçen sene yaklaşık 10 kişilik bir grupla Akyar barajına kamp kurup balık avlamaya gittik ve sabah saat 04.30 civarında bir araçla iki kişi kamp kurduğumuz alana gelip botlarını şişirdiler ve suya açıldılar. Av ekibinden bir arkadaşım bu kişilerden birinin çuvalla bota birşey koyduğunu muhtemelen ağ olduğunu söyledi. Biz de bunun üzerine jandarmayı arayıp bilgilendirdik ve başladık beklemeye.
Saat 08.30 gibi yaptığımız şikayeti dernek başkanımız M.Serkan İNANÇ saaat 11.00 gibi yineledi ancak ne gelen oldu ne de giden (karakol komutanı kendilerine böyle bir ihbarın gelmediğini söylemiş). Ne gariptir ki edilmemiş ihbarın ardından yarım saat sonra vermiş olduğumuz telefonu karakoldan arayıp ağ atanların sudan çıkıp çıkmadığına dair sorusuyla günü noktalamış olduk.
Adamlar sudan çıkmıştı, benim bugüne kadar gördüğüm en büyük tatlısu levreği ile (ki aynı avlaktan botumuz olmasına rağmen biz hiç balık tutamamıştık).
Hakkı Sadık AKBULUT
24.11.13, 21:34
Geçen sene benimde başıma ilginç bir olay geldi. Gittiğim yerde hem avlanma yasağı olan bir balık türü hemde avlanma yasağı olmayan bir balık türü vardı. Tabiki amacımız avlanma yasağı olmayan balık türünü avlamaktı. Orada bulunan birinin bize burada avlanmak yasak demesinden dolayı o gün içerisinde bir sorun yaşamamak için jandarmayı aradım. Komutanla görüştüm durumu anlattım. Bana yasak tutamazsın dedi. Bende yasak olan türü değil yasak olmayan türü avlamak için orada bulunduğumu söyledim. Ancak dinletemedim. Gelin kontrol edin diyede belirttim. Telefon görüşmesi boyunca 3 yada 4 kez aynı şeyleri tekrarladıktan sonra komutan tamam at oltanı gelmiyorum oraya dedi. Yani ne yaparsan yap dedi. Kişilerin ve kurumların bilgi eksikliğinden dolayı tam 2 saat uğraştım.
TK Kadir AKAR
24.11.13, 21:52
Örneğin:
Pek yakında kiralanmayan su kalmayacak. Bu durumda Su Ürünleri Kanunuda sanırım sadece ticariler için geçerli olup spor ve dinlence amacı yok sayılacak.
Karaova örneğini hatırlasanıza. Bir gölde iki kiracı var. (biri üretim yapıyor, diğeri ağ atarak istihsal yapıyor.)
Üretim yapan sakıncalı türü göle kaçırıyor, ağ atan yılın 365 günü yasak olan misina ağ ile avlanıyor. Gelde sürdürülebilirlikten bahset bahsedebilirsen.
Hani bu kanun su ürünlerinin korunması amacı ile vardı?
Su ürünlerinin korunması bu şekilde sağlanacaksa vay halimize.
Gökten taş yağsa amatörden biliyorlar bu memlekette:)
1380 SAYILI SU ÜRÜNLERİ KANUNU
Madde 1 – (Değişik: 15/5/1986 - 3288/1 md.)
Bu Kanun su ürünlerinin korunması, istihsali ve kontroluna dair hususları ihtiva eder.
3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
İçsularda amatör avcılık
(13) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır.
a) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık yapılabilecek alanlar Bakanlık il müdürlüklerince belirlenir. Kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır.
b) Kiraya verilen istihsal sahalarına, kiracı tarafından; kiralama yapanı, kira süresini ve amatör avcılık için belirlenen alanları gösterir bilgilendirme levhaları konulur.
c) Kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilenlerde amatör avcılık yapılması yasaktır. Sadece kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak kaydıyla amatör avcılık serbesttir.
ç) Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir. Sadece kerevit veya gümüş avcılığı için kiralanmış olan istihsal sahalarında, gün ve alan sınırlaması olmaksızın, amatör balık avcılığı yapılabilir.
A.Engin Çelebi
24.11.13, 22:00
...
...
O yüzden belliydi Turna balığı yarışması için Durali beyin yanına gittiğimizde "bir amatör balıkçı evine bir yılda kaç kilo balık götürür" diye sormasından.
Sürekli kolluk kuvvetlerini arayıp rahatsız eden birisi olarak, katkıda bulunmak istedim.
Geçen sene Kurtboğazı barajına Pazar karakol komutanı geldi. Kendisine Jandarmayı sürekli olarak aradığımı ve bir türlü sonuç alamadığımı, bundan dolayı üzüntülerimi belirttim.
Kendisi ''Ağbi benim komutanlık yaptığım karakolda iki araç var. Bana bağlı 20 köy var. Hafta sonu malüm köylerde düğünler var. Oralarda silahlar atılıyor, kavgalar oluyor. Birilerini vuruyor ve yaralıyorlar. Yollarda trafik kazaları oluyor.tarla yangınları oluyor. Hırsızlıklar oluyor. Bağ bahçe kavgaları oluyor. Piknikçiler, köylülüler ve buna benzer kavga-gürültüler gibi sorunlar. İşlenen cinayetler.
Ben iki araçla hangisine yetişeyim.
Onun için ihbarlar da öncelik yapıyoruz. Dolasıyla sizlerin bu ihbarı en sona bile girmiyor.'' demişti.
Allah bizlere sabırlar versin.
Sevgi ve saygılarımla.
RASTGELE..
M.Serkan İNANÇ
24.11.13, 22:34
Örneğin:
Pek yakında kiralanmayan su kalmayacak. Bu durumda Su Ürünleri Kanunuda sanırım sadece ticariler için geçerli olup spor ve dinlence amacı yok sayılacak.
Karaova örneğini hatırlasanıza. Bir gölde iki kiracı var. (biri üretim yapıyor, diğeri ağ atarak istihsal yapıyor.)
Üretim yapan sakıncalı türü göle kaçırıyor, ağ atan yılın 365 günü yasak olan misina ağ ile avlanıyor. Gelde sürdürülebilirlikten bahset bahsedebilirsen.
Hani bu kanun su ürünlerinin korunması amacı ile vardı?
1380 SAYILI SU ÜRÜNLERİ KANUNU
Madde 1 – (Değişik: 15/5/1986 - 3288/1 md.)
Bu Kanun su ürünlerinin korunması, istihsali ve kontroluna dair hususları ihtiva eder.
3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
İçsularda amatör avcılık
(13) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır.
a) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık yapılabilecek alanlar Bakanlık il müdürlüklerince belirlenir. Kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır.
b) Kiraya verilen istihsal sahalarına, kiracı tarafından; kiralama yapanı, kira süresini ve amatör avcılık için belirlenen alanları gösterir bilgilendirme levhaları konulur.
c) Kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilenlerde amatör avcılık yapılması yasaktır. Sadece kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak kaydıyla amatör avcılık serbesttir.
ç) Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir. Sadece kerevit veya gümüş avcılığı için kiralanmış olan istihsal sahalarında, gün ve alan sınırlaması olmaksızın, amatör balık avcılığı yapılabilir.
Kadir dur hemen bende bir iki ekleme yapayim.
Çember daralıyor diyoruzda kimse anlamıyor.
Kısa yazmaya çalışacağım ama ne kadar becerebilirim bilemiyorum:)
1- Bu linkte yer alan yerlerde kesinlikle avlanmayacaksın, yasak.
http://www.oltacilar.com/showpost.php?p=328148&postcount=3
2- Projeli olarak kiraya verilen yerlerde kesinlikle avlanmayacaksın, yasak.
3- Kiraya verilen yerlerde resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile av yapabilirsin. O da kiralayan tüfekle seni kovalamazsa.
4- Zaten üç iğneli bir olta ile hangi türü, ne zaman ve ne kadar avlayabileceğinde kurallarla belli.
Tamam...
Geriye kalan kurallarda bu aşağıdaki linkte. Oku ve git avlan.
Spin kamışınıda yanına almayı unutma.
Ancak bu kadar kısaltabildim kardeşim:p
3/2 TEBLİĞ (http://www.oltacilar.com/3-2-numarali-amator-amacli-su-urunleri-avciligini-duzenleyen-teblig-yeni-t10904.html)
B.Erkan ERTİK
25.11.13, 10:22
Yorum yok :D
M.Serkan İNANÇ
25.11.13, 11:49
Yorum yok :D
Doğru şimdi Kıbrıs' ta keyfin yerinde.
Ama gelirsin sen buralara elbet bir gün.
Kermelik Deli Dumrul Mücadelesi-Köprü Savaşları 'nın ikinci bölümünü çekmeye:)
http://www.oltacilar.com/1-kermelik-deli-dumrul-mucadelesi-kopru-savasi-t5829.html?&highlight=kermelik
Birde senin abin mi vardı yoksa ben mi öyle hatırlıyorum kardeş:rolleyes: Kılçıkmıydı, neydi?
Hani şu avlakta kontrole gelen kolluk kuvvetleri ile Kızılkanattan yemlik balık olur-olmaz münakaşası eden.
Hatta olayı çözemeyen kolluk kuvvetleri Tarım Müdürlüğü personelinden yardım istemişte avlağa gelen Tarım Müdürlüğü personelide yemlik uzatma ağına tırıvırı demişti.
Haftanın yorgunluğunu su kenarına giderek atıp birazda olsa dinleneyim derken az daha cezamı yiyecekti yoksa ben mi öyle hatırlıyorum:D
http://www.oltacilar.com/yemlik-balik-monolog-t5744.html?&highlight=monolog
Neyse gelirsin gelirsin... Sen yakında buralara gelirsin Bülent' ciğim;)
Musa ERCİYAS
25.11.13, 17:24
Semt pazarında limit altı veya dönem yasağındaiken satılan balıkları hepimiz görüyoruz. Bunları satmak suç ama kim kontrolünü yapacak bilen yok. Ben amatör kurallara uyuyorum ama ilgililer kendi görevlerini yapmıyorsa ben ne yapayim????
A.Engin Çelebi
25.11.13, 19:37
Semt pazarında limit altı veya dönem yasağındaiken satılan balıkları hepimiz görüyoruz. Bunları satmak suç ama kim kontrolünü yapacak bilen yok. Ben amatör kurallara uyuyorum ama ilgililer kendi görevlerini yapmıyorsa ben ne yapayim????
Evet abicim hakkın var. Ben bu sene oturduğum semtteki pazarda yasak dönemde Sazan balığı satan bir satıcıyı(ki bu adamın devlete vergi ödediğini hiç sanmıyorum) o pazarda bulunan zabıta memurlarına elimde 3/2 tebliğ ile şikayet ettim.
"Tamam beyfendi ne yapalım şimdi" dediler. "Bakın görevinizi yapın, ilgili maddede bu satışın yasak olduğu ve bunun denetleyicisi ve uygulayıcısı sizsiniz" dedim. "Tamam da adamı ben tanıyorum, küçük çocuğu var. Bugün dokunmayalım, bir daha da sizin söylediğiniz zamana kadar satış yapmaz" dedi(inanın bu söze çok inandım :)). "Biz sadece balığın taze olup olmadığına bakarız. Zaman yasaklarından haberimiz yok..." dedi. Tabi boy limitleri de hak getire. Zabıta karakolunda çay davetiyle günü noktaladık.
Başka bir olaysa; bir sanayi bölgemizin işlek bir göbeğinde bulunan satıcı her gün limit altı balık satmakta ve zaman yasaklarına uymamaktadır. birkaç defa şikayet edilmesine rağmen zabıta memurları hiçbir şey yapmamıştır. Bir gün yine satış yaptığını öğrendiğimizde ısrarlı şikayetlerimizle zabıta ekipler amirine ulaştık ve başladık beklemeye. Aklımızdaki düşünce zabıtanın gelip tezgahı incelemesi, ceza yazıp balıklara el koymasıydı ancak beklentimizin aksine 3 saat beklememize rağmen zabıta aracı önümüzden bahşiş bekleyen çocuklardan kaçan gelin arabası gibi hızla geçti gitti.
Sonraları oraya gittiğimde yakınlardaki esnafa balıkçının ne olduğunu sorduğumda "bu ara şikayet ediyorlarmış. Birkaç gün gelmez sonra yine buralarda olur" deyince anladım ömrümden giden 4 saatin boşa geçtiğini.
Be mübarekler; ödediğim vergilerle madem yasa koyuyorsunuz, adama maaş verip karakolda oturtuyorsunuz, o zaman şu adama bir eğitim verin bu konuda da adam görevinin ve aldığı maaşın hakkını versin.
Büyük marketlere başka bir mesajda ayrıca değineceğim ;)
Hakkı HARMANCIK
25.11.13, 19:54
ALTINCI BÖLÜM
Yasal İşlemler ve Yasak Kararları
Koruma ve kontrolle görevli olanlar
MADDE 19 – (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve iç suların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri koruma ve kontrolle görevlidir.
(2) Koruma ve kontrolle görevli olanlar, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamına giren kabahatler hakkında tutanak tutmak, kabahatte kullanılan istihsal vasıtalarına ve elde edilen su ürünlerine el koymak, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun Ek-3 üncü maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde idari para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.
Yukarıda altı çizgili ve kırmızı olarak işaretlenmiş kişi veya kurumların bu yasaları uygulamakla görevli olduğunu belirten sayın bakanlığımız ;
1- Bu yasaları uygulama noktasında yeteri kadar görevli kişi var mı?
2- Görevlendirdiğiniz kişi veya kurumlar bu yasalar hakkında ne kadar bilgi sahibi?
3- Müdahale etmek için yeterince donanımları var mı?
4- Bakanlık tarafından, görevli olan kişi veya kurumlar işlerini yapıp yapmadıkları için denetleniyor mu?
5- Yasaları uygulamakla görevli olan kişilere periyodik olarak eğitim veriliyor mu?
Daha fazla uzatıp sıkmayayım yoksa liste uzadıkça uzar. :) Bu soruları sordum çünkü hepsiyle alakalı bir çok başımdan geçen bir çok olay var. Umarım bu sorular gerekli mercilere gidince onlarda oturup düşünürler. :)
Saygılarımla....
M.Serkan İNANÇ
25.11.13, 23:04
Bende müsaadelerinizle imkan buldukça geçmişten örneklerle neşe katmaya çalışacağım konuya:D
Tarih: 16-17 Ağustos 2008
Yer: Kırıkkale/Karaahmetli
Şahitler: (Forumda o günkü kullanıcı adlarıyla)
1- (radober) Muharrem
2- (GECEKONDU06) Serkan
3- (musa66) Musa
4- (RAUGH) Can
5- (Faruk Terzi_06) Faruk
6- (acemi) Mesut
7- (Erdinç) Erdinç
8- (bülocan) Bülent
9- (KARTAL58) Mustafa
Hemen karşımıza barikat atan ekibi 156 Jandarma ihbar hattını arayarak şikayet ediyoruz. Gelen komutan onların yerine bizi gözüne kestiriyor...
Günün en enteresan olayı ;
Şamandıralı 6 oltamızı görüp bu kadar olta ile avlanamayacağımızı söyleyen kolluk kuvvetlerine karşı kıyıdaki yaklaşık 60-70 iğnelik barikatı gösterdiğimizde aldığımız cevap gerçekten düşündürücüydü:o
Onlarda var 4 şamadıra sizde var 6 şamadıra:D:D
http://www.oltacilar.com/16-17-agustos-2008-kirikkale-karaahmetli-kasabasi-turna-avimiz-p91599.html#post91599
Kim benim derdime derman olacak anlayamadım ki:mad:
Atilla Demir
26.11.13, 10:03
En büyük sıkıntı barajların kiraya verilmesiyle başlıyor önce haftaiçi av yasağı ardından kiralayan şahısların haftasonuda gitsen gelip önüne ağı sermesi veya gözü kesiyorsa kovması burasını biz kiraladık diye ve hiç yasak değilmiş gibi Misina ağ ile avlanmaya devam etmesi ve balığın kökünü kazıyacak şekilde yasak dönemde de gümüş tutuyoz diye kıyıya yumurta bırakmaya gelen balıkların toplanması ihale miktarlarının çok komik fiyatlara verilmesi oluşan büyük rant ve böyle devam eden bir süreç ve en acısı Tarım biz korumak için ihaleye veriyoruz diyor bende dedimki yasak ağcıya razı hale getirdiniz bizi Yasak ağ atan gecenin bir vakti gelir karanlıkta kimsenin olmadığı bir yer bulur serse serse 100-200 metre ağ serer sabahın köründe yakalanma korkusu ile ağını alır kaçar gider yasal avcı yasak olan malzemeyi binlerce metre seriyor koymuş boğazmış balığın geçiş yeri gibi yerleri komple kapatıyor yeri geliyor ağı sudan çıkarmıyor bile üstündeki balığı alıp aynı yere bırakıp gidiyor bu nasıl koruma örneğin yamulada arada bir denetime çıkıyorlar sadece ufak bir bölgeyi denetliyor güya 3000-4000 metre ağ topluyorlar ceza yok sebep ağın sahibi yokmuş 30 tane teknesi olan yasal avcı varken dışardan biri gelip 4000 metre ağmı seriyor hani korumak için veriyordun varmı böyle mantık korumanın en güzel yolu cezaları caydırıcı hale getirmek ağ atan,satan şahısa yaz 10 bin,20 bin gibi cezalar bak ağ atan kalıyormu denetleme görevlisine yani ceza yazacak kişiye prim ver yazdığı cezanın 100de 10u mesela kurumuna veya şahsa kalsın çağırdığında jandarma geliyormu gelmiyormu bak nasıl değişir durum.Bu işin tek çözümü iç suların satılmaması illada satılacaksa adam gibi fiyatlara adam gibi kanunlarla denetlemesi yapılacak şekilde verilmesi kiralan sudaki haftaiçi av yasağının kaldırılması çünkü ordaki ağcıyı hergün denetleyecek tek kişi oltacı.
Merhabalar;
İlk olarak arkadaşlarında dediği gibi benimde sosyal yaşantımda en çok canımı sıkan olay pazarlarda limit altı balık satılması,fakat en büyük marketlerde bile mesela özdilekte bir çok defa gördüm ve her defasında uyardım yinede hala satıyorlar.
Bunun dışında ağcılık hat safhada almış başını gidiyor,göllerin kiralanması kadar saçma ve mantık dışı bir olay olamaz,üç kuruş için okadar insanın hakkını nasıl yersiniz,üç kuruş için doğal hayatı nasıl katledersiniz hala anlamış değilim yazık günah.
Bence olması gerekenleri kısaca madde halinde sıralarsak;
1-Göllerin kesinlikle kiraya verilmemesi.
2-Verilecekse'de ağ attırılmaması sadece yetiştiricilik olması.
3-Kiralanan gölün denetiminin sık sık yapılması ve kanunsuzluk durumunda çok sağlam cezaların olması..
4-Eline bot ve ağı alanın gece yarıları ağ atmalarının engellenmesi hatta çok yüksek cezaların olması...
5-Sportif olta balıkçılığına ve buna destek veren derneklere kolaylık tanınması destek olunması...
6-Amatör balıkçıyı bilgilendirecek kitapçık ve açıklamaların sık sık gündemde olması hatta okullarda doğal hayatın korunması hakkında dersler verilmesi...
7-Bana göre en önemlisi olan Kolluk kuvvetlerinin eğitimli olması,belirli aralıklarla bu kişilere eğitimler verilmesi,işin ciddiyetinin anlatılması ve hatta sadece bu işin için eğitimli bir tim kurulması,mesela bir uzman çavuş ve iki er bütün gün bu işe baksa olmazmı...Hemde süper olur...
8-Her ilde belirli balıkçılık derneklerine 1 ad göl atansa bu göl korunsa balıklandırılsa,yarışmalar eğlenceler yapılsa,sportif balıkçılık öğretilse insanlarımız bilinçlendirilse bunun yanında çok farklı eğitimler ve organizasyonlar yapılsa...
Aklıma gelenler bunlar oturup konuşulsa daha neler çıkarda,önce devletin bu işlere destek çıkması gerekir,sonrası kendiliğnden gelecektir...
Ben arkadaşımız Serkanın söylediklerine katılıyorum. Yalnızca denetimin jandarma tarafından değil daha uzman, bilinçli, bölgede tam yetki verilmiş amatör balıkçı dernekleri tarafından yapılması gerektiği düşünüyorum. Yıllar önce fahri av müfettişleri vardı. Ona benzer. Ayrıca belediyelerin- kaymakamlıkların yada kendini yetkili görenlerin göllerde veya derelerde avlanma yasağı koymalarının önüne geçilmesi gerekli.
Merhaba bende bir şıkayette bulunmak istiyorum
Susurluk ilçesine bağlı karapürçek göletine her sabah rutun olarak gol kıyısında bulunan beyaz fiber kayığın sahibi tarafından yuzlerce metre ağ bırakılıyor jandarmayı ısrarlı aramalarımıza karşı hiçbir şekilde mudahalede bulunmuyor. Adamlar gunduz bıle ağları rahatlıkla kontrol ediyor. Bır şekılde yaptırım gerekli bana gore.
Başka kime haber verileceği konusunda bilgi lütfen.
A.Engin Çelebi
26.11.13, 18:01
Merhaba bende bir şıkayette bulunmak istiyorum
Susurluk ilçesine bağlı karapürçek göletine her sabah rutun olarak gol kıyısında bulunan beyaz fiber kayığın sahibi tarafından yuzlerce metre ağ bırakılıyor jandarmayı ısrarlı aramalarımıza karşı hiçbir şekilde mudahalede bulunmuyor. Adamlar gunduz bıle ağları rahatlıkla kontrol ediyor. Bır şekılde yaptırım gerekli bana gore.
Başka kime haber verileceği konusunda bilgi lütfen.
http://www.oltaciyukle.com/images/2013/11/26/7lYEpQhCZ.jpg
Yardımcı olayım dedim Adnan abi ;)
A.Engin Çelebi
26.11.13, 19:43
Yeni resim
http://www.oltaciyukle.com/images/2013/11/26/w8VhQGgJy.jpg
A.Engin Çelebi
26.11.13, 21:17
Uzun süredir aynı av bayiinden alışveriş yapıyorsanız ve alışverişleriniz sürekliyse bir sorun bakalım "abi tırıvırı var mı sende?" Muhtemelen size vereceği cevap "hayır bende illegal malzeme bulunmaz" (büyük şehirlerde ve bu şehirlerdeki dürüst olan av bayiilerinde)
Ancak bu iş küçük yerlerde ve gözünü ticaret yapacağım diye hırs bürümüş olanlarda böyle olmuyor maalesef "60lık mı 70 lik mi?" diye soruveriyor av bayii, arkadaşına. Aslında bilmiyor ki kendi ekmek teknesini baltalıyor.
Bakanlık yeni bir birim kurmalı ve bu birime çok iyi eğitim vermelidir.Bu yasa tasarısında mutlaka "ilgili personelin eğitimi bakanlıkça sağlanır." gibisinden bir ibare görmek istiyorum.
Av bayiileri bu ekiplerle periyodik veya periyodik olmadan ani baskınlarla denetlenmeli ve caydırıcı cezalar verilmelidir.Ki sttığı illegal av malzemesinden binlerce satan bir av bayii 100-200 tane illegal av malzemesi satıp amortietmesin bu cezayı.
Her zaman derim "satmasın abi kimse tırıvırı ve canlı yem"
sahinankara
26.11.13, 23:49
balık soyunu kurtarmanın en önemli yolu göllerdeki agcılardan kurtulmak denetleme olmucaksa gene balık olmucak demektir...
yuksel_mehmet
27.11.13, 11:29
Su ürünlerini korumada av bayilerine çok büyük sorumluluklar düşüyor. Av bayileri ağ, tırıvırı v.b yasak ürün satmak ta. Önce bunların satışı engellenmeli. Ve bayilere çok sık aralıklarla denetimler yapılmalı. Kolluk kuvvetleri av yapılan su alanlarına sık sık giderek kontrollerde bulunmalı . Hatta belki biraz abartı olacak bu yerlerin hakim noktalarına nöbet kulübesi yapacak. Kolluk güçleri insanlara sık sık avlanma belgelerini soracak. Ve belki de en önemlisi kolluk güçleri konu hakkında her kez den daha fazla bilgisi olacak.
A.Engin Çelebi
27.11.13, 20:14
Su ürünlerini korumada av bayilerine çok büyük sorumluluklar düşüyor. Av bayileri ağ, tırıvırı v.b yasak ürün satmak ta. Önce bunların satışı engellenmeli. Ve bayilere çok sık aralıklarla denetimler yapılmalı. Kolluk kuvvetleri av yapılan su alanlarına sık sık giderek kontrollerde bulunmalı . Hatta belki biraz abartı olacak bu yerlerin hakim noktalarına nöbet kulübesi yapacak. Kolluk güçleri insanlara sık sık avlanma belgelerini soracak. Ve belki de en önemlisi kolluk güçleri konu hakkında her kez den daha fazla bilgisi olacak.
Kesinlikle katılıyorum. Satış yapan yerler sık sık denetlenmeli.
mesut koçak
27.11.13, 23:12
FIlMhPhkoSA
Musa ERCİYAS
28.11.13, 11:39
Yarın çok geç olmadan haydi arkadaşlarım..
Muhatap İçişleri Bakanlığı. Jandarma da poliste bakanlığa bağlı birimler.
M.Serkan İNANÇ
28.11.13, 20:06
Muhatap İçişleri Bakanlığı. Jandarma da poliste bakanlığa bağlı birimler.
Jandarma ve Polis konusunda haklısınız Ali bey.
İçişleri Bakanlığı tesbitinizde de...
Hatta bakın İçişleri Bakanlığı ne güzelde anlatmış olayın özünü.
...........avcılıkta kullanılan bu araçlar kolluk kuvvetlerinin yaptıkları denetlemelerde, kullananlar tarafından gizlenmesi amacıyla kesilerek suda bırakılmakta, olta ucu boş kaldığı için yasa dışı avcılık yapan kişiler bu cezadan kurtulmaktadır. Bu nedenle;
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu maddesi gereğince "Tırıvırı, Paraşüt" adı verilen av malzemesi ve benzerlerinin ilinizde üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, kullanılması ve satışı konusunda gerekli hassasşyetin gösterilmesini rica ederim.
Ama gel gör ki ülkedeki av bayiilerinin çoğunda bu tırıvırı illeti daha halen varolmaya devam ediyor kimsede doğru dürüst ses çıkartmıyor:o
http://www.rastgele.org/thumbs/31bcd11a91adb8081598e9111cb6bfbb.jpeg
M.Serkan İNANÇ
28.11.13, 20:43
Hangisi daha anlaşılır:rolleyes:
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu
Koruma ve kontrol(1)
Madde 33 – (Değişik : 22/7/2003 – 4950/5 md.)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve içsuların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adlî mercilere teslim etmek; ek madde 3'te yer alan hükümler çerçevesinde idarî para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.
Taslak halindeki Su Ürünleri Kanunu
Resmi kontroller
MADDE 11- (1) Resmi kontroller, uygun aralıklarla, tarafsız, şeffaf ve meslekî gizlilik ilkelerine uyularak risk esasına göre, ön bildirim gereken hâller dışında önceden haber verilmeksizin gerçekleştirilir. Bu kontroller, izleme, gözetim, doğrulama, tetkik, denetim, numune alma ve analiz gibi uygulamaları kapsar.
(2) Resmi kontroller, Bakanlıkça su ürünlerine ilişkin kontrol yetkisi verilen Bakanlık personeli ile denizlerde sahil güvenlik ve deniz polisi, iç sular ve karada jandarma, emniyet görevlileri, orman muhafaza kontrol görevlileri, belediye zabıta görevlileri, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız ve köy muhtarları, gümrüklerde ise gümrük görevlileri tarafından gerçekleştirilir. Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin resmi kontrolleri ise Bakanlık personeli tarafından yapılır.
(3) Kontrol görevlisi, bu Kanun hükümleri doğrultusunda resmî kontrolleri yapmak, kontrol sonucuna göre, her türlü etkiden ve çıkar ilişkisinden uzak, tarafsız, objektif ve bağımsız olarak karar almak zorundadır. Kontrol görevlisi bu Kanunla kendisine verilen yetki çerçevesinde, bu Kanunda ön görülen idari yaptırımları uygulamaya yetkilidir. Kontrol görevlisi bu Kanun kapsamındaki her yere kontrol amacıyla girebilir ve numune alabilir. Kontrol amacıyla alınan numuneler için herhangi bir bedel ödenmez. İlgililer resmi kontroller sırasında, kontrol görevlilerine gerekli her türlü yardım ve kolaylığı sağlamak zorundadırlar.
(4) Bakanlıkça su ürünlerine ilişkin kontrol yetkisi verilen Bakanlık personeli, görev yapmakta olduğu il sınırlarına bağlı kalmaksızın tüm deniz ve içsularda görev yapmaya yetkilidir.
(5) Bakanlık, uygun gördüğü hâllerde kontrol sonuçları ile ilgili sahip olduğu bilgileri, kamuoyunun bilgisine sunabilir. Ancak iç hukuk ve uluslararası hukuk ile güvence altına alınan, gizli soruşturma ve sürmekte olan adlî ve idarî işlemler, kişisel bilgiler, meslek sırları, gizli müzakereler, uluslararası ilişkiler ve ulusal savunma ile ilgili bilgiler kamuoyuna sunulamaz.
(6) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
ya çoğu yasaklar biraz saçma olmuş ama benim hoşuma giden 4 oltadan fazla olmaması abi geçen bi yere gittik adam 17 tane olt a atmış biz yer bulamadık.balık tutabileceğimiz yerler sınırlı olduğu için
A.Engin Çelebi
01.12.13, 00:35
ya çoğu yasaklar biraz saçma olmuş ama benim hoşuma giden 4 oltadan fazla olmaması abi geçen bi yere gittik adam 17 tane olt a atmış biz yer bulamadık.balık tutabileceğimiz yerler sınırlı olduğu için
Süleyman o madde zaten vardı uzun zamandır ancak uyan yoktu. Şimdi umarım denetleyen kişiler bunun bilincine varır da o adam(!) 17 oltasını atamaz. Sana da 13 oltalık yer açılmış olur. ;)
Galiba buradan çıkarılacak en önemli durum şu: eğitimli personel ve bu personelin yapacağı periyodik olmayan sık denetimler.
(Patpatları yakıp 1km öteden ben geliyorum demekle olmuyor çünkü.)
En önemlisi bunları ,Jandarmadan hariç, hafta tatili,gece,gündüz demeden çalışacak bir ekip kurulması şart.
Bir kasabada bir fabrika varmis. Her ogleye yakin kaymakamligin sekreterligini arar saati sorarmis. birgun sekreter her oglen saati soruyorsunuz siz kimsiniz diye sormus, karsi taraf ben fabrikanin bekciyim. Size saati sorarak oglen paydosu icin fabrikanin dudugunu caliyorum. sekreterde hay allah bende sizin duduge gore saatimi ayarliyorum demis. Bizmi yasalari koruyoruz yoksa yasalarmi bizi koruyor bu yasima kadar anlamis degilim.
Musa ERCİYAS
03.12.13, 11:37
Bir kasabada bir fabrika varmis. Her ogleye yakin kaymakamligin sekreterligini arar saati sorarmis. birgun sekreter her oglen saati soruyorsunuz siz kimsiniz diye sormus, karsi taraf ben fabrikanin bekciyim. Size saati sorarak oglen paydosu icin fabrikanin dudugunu caliyorum. sekreterde hay allah bende sizin duduge gore saatimi ayarliyorum demis. Bizmi yasalari koruyoruz yoksa yasalarmi bizi koruyor bu yasima kadar anlamis degilim.
On numara kısadan hisse hüseyin abi sagol paylaşım için..:):)
Kamil Metin
05.12.13, 08:01
kaç gündür kendi kendime düşündüm durdum,
aza koyuyorum almıyor çoğa koyuyorum dolmuyor hesabı,
eğer kontrol mekanızmaları çalışacaksa süper ama yine eski düzen olacaksa,
söylenecek tek kelime, bu iş çıkar ve menfaatten başka bir yere gitmiyor işin özü bu,
Metin KÜMET
06.12.13, 17:19
Artısı eksisi nedir, yaşamadan görmeyeceğiz. Bugüne kadar gönüllü otokontrol bizdeydi.
Yine izleriz, yazarız paylaşırız. Bizim açımızdan değişik birşey yok. Eksiklikler çıktıkça bakarız, takip ederiz.
Biz takip ederiz sorun yok da, umarım biz de takip ediliriz..
18 yas ve 60 yas arasi belgelenecekmis. Demekki en fazla zararli insanlar bu yas arasinda bulunuyormus. Baligi kiranlar talan edenler bu yas arasinda oldugunu nasil kafa yormuslardir, icin ustun teknoloji beyinler.:D:D:D Inaniyorum ki bu maddeyi koyanlarin
kafatasi icinde 100gr kiymadan baska birsey yoktur.:eek::eek:
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.