|
|
|
|
|
|||||||
| Tatlı Su Balıkları Pırıl pırıl bir aynalı sazan, kızıl kanat, yayın ya da göllerin kofanası devasa bir turna…İç sularımızda yaşayan türler, tatlı su avcılığı hakkında bilmek istediğiniz her şey burada! |
|
|
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Ankara/Mogan (Gölbaşı) Gölünde Yakalanan Balıklar İsrail Sazanımı?
Ankara’ya 20 km uzaklıkta bulunan Mogan gölü (Gölbaşı) ve devamındaki ona bağlı Eymir gölünde son zamanlarda yakalanan balıklar için bir çok kişi göle bilinmeyen birileri tarafından aşılama yapıldı ve eskiden burada yakalanan sazanlar ile şuanda yakalanan balıklar hiçte birbirine benzemiyor demektedir. (Benim edindiğim bilgiler resmi kayıtlara göre aşılama yapılmamıştır diyor..)
Bir iddiaya göre göle birileri İsrail sazanının bir türünü saldı ve salınan İsrail sazanı türü ile gölde bulunan yerli türün çiftleşmesi neticesinde değişik bir tür ortaya çıktı ve bu çıkan değişik tür yerli sazan değil de diğer türün özelliklerini daha fazla taşıdı ve hızla çoğaldı. Başka bir iddiaya göre ilçedeki sivrisinekle mücadele kapsamında göle sivrisinek larvalarını yok eden İsrail sazanı türlerinden birisi bilinçli olarak birilerince bırakıldı. Gölün çevresinde önceki yıllara göre şuanda sivrisinek bulunmamasının sebebi gölde bulunan ve sivrisinek larvalarını yemesi için oraya salınan balıklardır denilmektedir. Yıllar önce Özel Cevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen Gölbaşı ilçesinde bulunan Gölde şuanda fazlası ile çıkan küçük balıkların türü konusunda yine duyduğum bir iddada bu balıkların Kızılırmak’tan Gölbaşı na su getirildiği zaman gelmiş olabileceğidir. (Bir çok kaynağa göre Kızılırmak deltasında da bu tür balık bulunmaktadır.) Aslına bakarsanız olabilirmi/olamazmı diye defalarca düşündüm ama İsrail sazanının gücünü bildiğimden dolayı bu soruya yanıt veremedim desem doğru olur. Çünkü devlet tarafından bilinçli veya bilinçsizce göl ve barajlarımıza salınan ve bir çok kişinin geçim kaynağı olan bu İsrail sazanı denilen mahlukla nasıl baş edilir diye büyük mücadaleler veren Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (USOBDER) ile Ege Üniversitesi(EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Balıklı’ nın açıklamaları bir hayli ilginç. Carassius balık ırkının, diğer balık ırklarıyla çiftleştirilerek çeşitlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Süleyman Balıklı, ``Çeşitlendirilen Carassius türü balıklar, zamanla Avrupa`daki çeşitli akarsu ve göllere bulaştı`` dedi. Carassius`un değişik ve baskın bir üreme aktivitesi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Süleyman Balıklı, sazan balığının yılda bir kez 300 bin yavru ürettiğini, Carassius`un ise yılda 8 kez ve her üremede yaklaşık 700 bin yavru meydana getirdiğini belirtti. ``Carassius`un erkeği, diğer sazan türlerini döller ve o sazan türünden oluşan balıkların tamamı kısırdır. Yani doğal olarak diğer sazan türünü kısırlaştırır. Ayrıca dişi istilacı balık başka ırkların erkekleri tarafından döllenebilir. Yani bu balıkla mücadele çok zor. Ancak yapılacak bilimsel çalışmalarla bu balık türünün dişisini kısırlaştırabilmek mümkün. Ekonomik değeri olmayan bu istilacı balık türünün yok edilmesi için bilimsel çalışma yapılması gerek. Tek mücadele yöntemi bu. Aksi takdirde diğer tüm balık ırkları kısa süre içerisinde yok olur.`` Erken yaşta üremeye başlayan Carassius`un boyu, 80 santimetreye ulaşabiliyor. Her türlü iklim şartına dayanıklı olup, oksijensiz ortamda hayatta kalabilen İsrail Sazanı, tuzlu suda bir süre yaşayabiliyor. Sitemiz üyesi sevgili büyüğüm (osmanaltunel) Osman ağabeyimin Mogan (Gölbaşı) gölündeki doğal yaşam için yapmış olduğu mücadeleler bir çoğunuz tarafından bilinir. Şu sıralar yurt dışında çalıştığından dolayı çok sık aramızda bulunmayan Osman ağabey 2007 yılı içerisinde gölde meydana gelen balık ölümlerinden sonra yapmış olduğu araştırmaları bir başka platformda teferruatları ile dile getirmişti. (Kendisine ulaşabilirsem Gölbaşı hakkında Osman ağabeyimin edinmiş olduğu tüm bilgileri ilerleyen günlerde kendisinden müsaade alarak bu konuya aktarmaya çalışacağım.) Bu konuyla ilgili olarak hatırladığım kadarıyla hem video hem de kareler mevcuttu. Benim hatırladığım kadarı ile o günlerde gölde meydana gelen metan gazı patlamasından sonra oksijene daha fazla ihtiyaç duyan tür olan Turna balığı nesli gazın etkisi ile gölden silinmiş ama Turna balığına göre daha dayanıklı olan Kadife ve Sazan balıkları da bu olaydan etkilenmiş olmalarına rağmen azda olsa nesillerini devam ettirmişler di. Gölbaşı gölünden önceki yıllarda yakalanmış ve karelenmiş sazan balığı resimleri mevcut olanlar bu konu altına o resimleri linkleyebilirlerse sevineceğim. Sizce, Mogan (Gölbaşı) Gölünden son zamanlarda bir hayli fazla yakalanan aşağıdaki balıklar İsrail sazanının zamanla çiftleşerek kendine benzettiği bir türümüdür yoksa önceden bu yana Gölbaşı'nda bulunan yerli bir sazan türümüdür? (gazilim) Ali kardeşimizin 2009/Eylül ayı içerisinde Mogan dan yakalamış olduğu balıklar. ![]() ![]() Ali'nin yakaladığı balıkları andıran benim bulabildiğim bir kaç israil sazanı resmi. Resimler. Wikipedi/akvaryum.com ve israquarium.co.il/Fish/IsraelFish linklerinden alıntıdır. ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak unutmadan belirtmekte fayda olduğunu düşündüğüm bir olayıda sizlere aktarmak istiyorum. Yıllar önce Kurtboğazı Barajına sazan avlamaya gittiğimizde şayet kayda değer bir balık yakalayamazsak dönüşte eskiden Susuz Göl olarak bildiğimiz ama şuandaki ismi ile Göksu Parkına uğrar ve oraya olta sallardık. Susuz gölünde önceki senelerde avlananlar varsa bilirler. Gayet iri sazanlar çıkardı ama benim fikrimce birazcık kokardı oranın sazanı. Buda size yıllar önce Kurtboğazı Barajından dönüşte uğrayıpta olta salladığımız şuandaki Göksu parkından yakalanmış bir kaç sazan ve sonrasında tarafımızdan yakalanan iki adet Koi resmi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'deki balıklandırma çalışmalarının tek elden yürütülerek kontrollerin artırılmaması halinde tüm göletlerin istilaya uğrayacağı kesin ve nettir. (Biz Göksu parkından 22 Temmuz 2008 ve 24 Temmuz 2008 tarihlerinde Pacu cinsi akvaryum balığıda yakalamıştık ama onun dışında Göksu'dan Alabalık ve Koi ile Sazan çiftleşmesinden meydana gelen türlere ait yakaladığı balıkların resimlerinide ilerleyen zamanlarda (ERDEM) Erdem kardeşim bu konuya koyacaktır. (Nasıl olsa orada Alabalık popülasyonunun fazla olmadığı kesinlik kazandı )Ankara’daki yapay gölden pirana çıktı - Hürriyet ![]() ![]() ![]()
Konu M.Serkan İNANÇ tarafından (13.09.09 Saat 17:32 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Abi güzel yazın için teşekkürler.
Benim fikrim ali kardeşimizin yayınladığı resimdeki balıkların israil yada israil melezi oldukları yönünde kuvvetle muhtemel. Ankaradaki göletten pirena çıkması durumu çok mühim bi durum değil asıl durum çıkan pirenanın yaşayıp yaşamadığıdır. Çünki bilinen resmi kayıtlara ve bilimsel araştırmalara göre bu tip balıklar sadece tropikal iklimlerde yaşama ve üreme yapısına sahipler. Herneyse sorun bencede tarım ve köy işleri bakanlığı tarafından türkiyedeki mevcut hayvan ve bitki türlerine ve bunların içinde özellikle endemik ve ulusal ırkımız olarak belirleneck hayvanların dna bankalarının oluşturulması, bu hayvanların yaygınlaştırılıp diğer canlıların ülkemize özel gen yapısı taşıyan türler üzerinde baskı kurmasını engelleyici bir kurum oluşturulmalıdır. Bu kurum av ve avlanma yasakları gibi durumlarıda belirleyebilmeli hatta denizlerde dahi gerek görmesi durumunda çok radikal kararlar alıp avlanmayı yasaklayabilmelidir. Bence dönülmez noktayı geçtiğimiz zaman biz biz olmaktan çıkmış olacaz o sebeple dönülmez noktayı geçmeden herkezin kendine çekidüzen vermesi, düzen vermeyi beceremeyenlerin devlet kurumları tarafından düzenlenmesi gereklidir. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Abi bu israil sazanı bir virüs gibi tüm sularımıza bulaştırıldı...kim yaptı? neden yaptı? artık çokta önemli değil...önemli olan bu balık yok edilmezse zamanla etkisi altına alabildiği tüm balık türlerini yok edecektir...bu kesindir...benim şahsi fikrim hiç bir güç bu saaten sonra israil sazanı ırkını sularımızdan temizleyemez...koca ÖMERLİ BARAJI nda sazan bırakmadı bu balık...tüm amatörlere derimki bu balığı yakalayabildiğiniz kadar yakalayıp yok edin..nekadar azaltabilirsek okadar iyi..Bilgilendirmeler için teşekkür ederim Serkan kardeşim..
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Piranhanın 15 dereceden aşağı düşmeyen ve asitli olmayan sularda yaşama ihtimali olduğunu okumuştum.
Ancan İsrail sazanı bir çok yerde yerli türe benzemekte. Bıyık ve sırt yüzgeci benim ayırmada dikkat ettiğim hususlar. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Gölbaşı Moganda çıkan balıklar aşagıdadır.
Hangi balık sınıfında olduklarını bende çok merak ediyorum Tutulan ve iade edilen balık sayısı 4 adettir... Anlayacağınız 4 farklı balıktan almış olduğum resim kareleri aşagıdadır. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Konu Nuri ERTİK tarafından (13.09.09 Saat 19:35 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konu ERDEM tarafından (13.09.09 Saat 21:03 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Erdem kardeş o balıklar nerden tutuldu acaba...
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
|
|
|
#9 |
Erdem bildiğin japon balığı yakalamışsın aga ![]() o püsküllü kuyruklu olan ise japon balığının çift kuyruk cinsindendir(melez değil > çingene japon balığıdır) sazan gibi olan ve kuyruğu uzun olan balık ise sazan ve uzun kuyruklu japonun birleşmesi sonucunda ortaya çıktı diye düşünüyorum
|
|
|
|
|
#10 |
|
Bence burada çıkan balıklar israil sazanı kırması.dikkat ederseniz tutulan balıkların neredeyse tamamının kuyrukları ve alt yüzgeçleri hep kırmızı aynı zamanda balıkların rengi oldukça parlak benim bildiğim gerçek sazanların rengi biraz sarımsı gibi.bundan 15-20 sene evvel gölbaşında tuttuğumuz sazanlarla şimdiki çıkan sazanlar arasında dağlar kadar fark var.Dediğim gibi bunlar bence kırma.
|
|
|
|
|