|
|
|
#1 |
|
Angut ?
Angut’un Sadakati
Herkesin haksız bir şekilde kullandığı bir ifadedir ‘Angut’ Biri laftan anlamayınca, boş boş bakınca ya da aptallık edince hemen ‘Angut musun?’ der günümüzün insanı. Angut’un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir sürü insan var ülkemizde….. Özelliği nedir bilir misiniz? Angut kuşunun eşi öldüğü zaman yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun başucunda bekler… İşte bu canlının yaptığı en büyük ‘Angut’luk budur. Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir. Dişi olsun erkek olsun bütün Angut kuşlarının çok ürkek bir hayvan olmasına rağmen, eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elinizi uzatsanız dahi oradan kaçmaz. Hani derler ya ‘Angut gibi bakmasana’ diye… Keşke herkes Angut gibi bakabilse değer verdiklerine. Bundan sonra bazılarına ‘Angut’ demeden önce bir kere daha düşünün. Bir “Angut” bile olamayan o kadar çok insan var ki artık günümüzde… |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cengiz kardeşim bazı kendini bilmezlerde bu angutları vurup yiyorlar. Bu hayvan vurulurmu hiç yaa.. Hiçmi vicdan yok sizde.. İşte bu avı yapan insanlarda angut kadar olamamışlar. Paylaşım için teşekkürler kardeş.
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Cengiz o zaman -angut- derken ne niyetle denildiği ön plana çıkıyo...Gürkan insan -angut- olsa hiç angutu vurabilirmi..
Her ne kadar angutunkide bir sevgi örneği olsada, yinede ben şahsen sevgi anlayışımı bi -angut- la değişmem...
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bunu biliyordum paylaşım için teşekkürler böyle birşey denildiğini duyduğumda karşımdaki insanı yerden yere işte bu sözlere sokarım
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Alıntı:
![]()
|
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Angut değil Aslı ANGIT' tır...
Cahit abinin Hatırlattığı gibi ikisi ap ayrı şeylerdir. Rüzgarı arkasına alıp sağlıklı bir iniş yapamamasından dolayı Angıtı argoya uyarlayıp kısacası 'yetersiz' anlama geldiğini unutmayalım Lütfen. Cengiz bey; Bahsedildiği gibi çok özel bir hayvandır. Bunu Hatırlattığınız için teşekkürler. İnsanoğluna angut kelimesini kullanmayı her ne kadar tasvib etmesemde. Bu isim ayrımını bilmezsek ve yanlış bilgilendirirsek Angutlara ve Angıtlara Ayıp etmiş olmazmıyız.. Özür dileyerek aşağıya bu Kuşun kısaca bilgisini özetliyorum saygılar.. Bazı hayvanlar gibi tek eşli olduğu bilinir. Ördekgilerden kolay avlanan bir türdür.. Angıt(Tadorna ferruginea) , tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen bir ördektir . Anavatanı Fas'tan Asya ve Çin'e kadar.:Göl ve nehir kıyılarındaki sazlıklarda yaşarlar. Kafeslerde en çok görülen ördeklerdendir. Diğer ördeklerle uyum sağlamakta bazı problemler çıkabilir ayrı tutmakta fayda vardır. Mutlaka temiz su bulunan havuzlara ihtiyaçları vardır.Dişiler yumurtlamak için doğada tavşan oyuklarını seçerler.Sizde bunu toprağa gömdüğünüz yumurtlama kutusu ve bir tünelle sağlayabilirsiniz. Kutunun eni, boyu 35 cm ve yüksekliği 35 cm, tünelin çapı 15 cm ve uzunluğu 30 cm olmalıdır.Bakımı çok kolaydır. Erkeklerin boyunlarında siyah halka olur dişilerin gözlerinin etrafı ve başları beyazdır. KAFES ORTAMI: Çim tabanlı 12m2 havuzlu kafes. BESLENME: Yumurta yemi dışında, buğday, mısır gibi tohumlar ,ve bolca yeşillik. Erkekler iki yaşında olgunluğa ulaşırlar. Kaynak : yorumla.net - Linkleri Sadece Kayitli Uyelerimiz Gorebilir. Uye Olmak Icin Tiklayiniz... ÜREME ZAMANI: Mart ayı üreme zamanları olup yıılık 8-16 yumurta yaparlar kuluçka süreleri 28 gündür Suna ile birlikte Tadorna cinsinde yer alır Bu kuş türü iniş yaparken rüzgarı arkasına alarak indiği için sağlıklı bir iniş yapamayarak yuvarlanır. Bu özelliğinden teşbih yapılarak argoda da kullanılır.Bu kuş, eşi ölürse başka bir eş ile bağlantı kurmayıp ölen eşinin arkasından yas tutar. Yanına yırtıcı hayvan ya da insan yaklassa dahi eşinin ölüsünün yanından ayrılmaz. ![]() ![]() ![]() Saygılar.. Konu Fedai ERDEM tarafından (23.01.10 Saat 13:27 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Evet Fedai Angıt aynen Turna ( Telli Turna ) gibi, bir felakete uğramadığı müddetçe tek eşlidir, doğrudur eşi öldüğünde yada bir sebeple yaralandığında gelip yanında durmaz ama bölgeyide terk etmez. Üstüne üstlük iç güdü ile haraket edip eşine yaklaşmak isteyenide yaklaştırmaz. İster insan olsun isterse vahşi hayvan. Genelde insan eliyle fesada uğratıldığından ve bu güzel hayvanı kendisini avcı sananlar vurduğundan oradan ayrılmayan eşinde akıbeti diğerinin aynı olur... Amma velakin bu kuşu yada turnayıda işin içine katıp söyleyeyimki birkaç dakika gözlemleme fırsatı bulan ve vicdan sahibi hiç bir insan evladı( avcı ) o güzelliğe silah sıkmaz, sıkamaz. Kaldıki Angıt koruma altına alınmış bir değer, avlanmasıda çok uzun bir zamandır yasak...
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
konuyu açan ve değerlendiren, bizleride aydınlatan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.
her ne kadar kara avcılığım olmasada böyle değerleri korumamızda fayda var diyorum. ve tekrar tşk. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Sevgili CENGİZ kardeşim çok teşekkürler paylaşım için.Doğadaki ilginç bir sevgi örneği....Bildiğim kadarıylada denizde Kırlangıç balığının yaşamıda aynı angıt gibi.Kırlangıç balığıda oltaya geldiği zaman eşide onunla birlikte su yüzeyine kadar geliyor ve tutulan balık sudan çıkarken eşide tekrar üzüntülü bir şekilde suyun derinliklerine geri döndüğünü biliyoruz.Hatta bazı balıkçıların kayıkla avlanırken oltasına gelen kırlangıçın yanında gelen eşininde zıpkınla vurulduğunu duyduğumda çok üzülmüştüm.Biz insanlar nasıl böyle gaddar olabiliyoruz.Böyle avcılıkmı olur?Ben bu yüzden Kırlangıç balığına sonsuz bir saygı duyuyorum ve oltama gelen her kırlangıç balığını büyük bir zevkle suya iade ediyorum .İnşallah herkes bunu yapar.Sevgiler selamlar.
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Alıntı:
![]() ![]()
|